Hirdetés

Algából építenének ökofalut Kínában

Agyaggal keverve.

Hirdetés

A Bartlett School of Architecture diákjaiból és oktatatóiból összeállt egy kutatócsoport, amely azt vizsgálta, miképp lehetne építőanyagként hasznosítani az algát. A kutatási eredmények felhasználásával a kínai Ningpo városában építenének ökofalut, amelyben a házak alapanyagát az alga mellett az agyag jelentené.

A projektben a természetben nagy számban előforduló algatípust, a makroalgát vették górcső alá, amely rendkívül káros a környezetre és a tengeri élővilágra.

Az anyagvizsgálat során a makroalgák összepréselésével egy könnyű, ugyanakkor merev komponenst tudtak előállítani a kutatók, amely építőelemként is hasznosítható lehet. 

A kutatók először azt vizsgálták, hogyan viselkedik az alga akkor, ha agyaggal keverik össze és milyen arányban kell elegyíteni a két anyagot egymással ahhoz, hogy stabil építőanyagot kapjanak. Hogy ez mennyire sikerült, azt Kínában tesztelnék le egy olyan területen, ahol egyfelől hatalmas károkat okoz az algák elszaporodása, másfelől pedig fontos építőipari alapanyag az agyag. Ebben a projektben nemcsak a két alapanyagot, hanem a múltat és a jelent is szeretnék összekapcsolni: az agyag, mint évezredes építőelem algával keverve egy teljesen új irányt jelölhetne ki az építészetben.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Bélyeget készít Velence algáiból egy designer

Bélyeget készít Velence algáiból egy designer

Az algapapír ugyanolyan jól teljesít, mint a hagyományos. 

Kapcsolatban a természettel – a város közepén

Kapcsolatban a természettel – a város közepén

A dán család a tetőtér megvételekor tetőteraszt akart létrehozni, döntésük azonban egy szabadon használható nappalit eredményezett.

Zöldre vált a Katona József Színház

Zöldre vált a Katona József Színház

Az előttük álló kihívások közül a kibocsátás csökkentését tartják a legfontosabb feladatnak.

Hirdetés