Hirdetés

Elkészült a Mesterséges Intelligencia Stratégia.

Jakab Rolanddal, a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnökével készített interjút a növekedés.hu portál, amelyből kiderül, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazása 2030-ra 15%-kal növelheti Magyarország GDP-jét. Ehhez van pénz, paripa és fegyver is, az akcióterv megvalósulásához 170 milliárd forint áll rendelkezésre. 

A Koalíció elkészítette a  Mesterséges Intelligencia Stratégiát, amely egyértelműen leírja, miképp tud a mesterséges intelligencia hozzájárulni a hétköznapjainkhoz, összességében pedig az egész nemzetgazdasághoz.

A stratégia célja az, hogy az ország gazdasága és lakossága képes legyen a jövőhöz alkalmazkodni, ennek megvalósulásához pedig szükség van a gazdaságban lévő adatok gyors kinyerésére és feldolgozására.

Az adatgazdaság megteremtéséhez a már itthon is jelen lévő és jól működő, a mesterséges intelligenciára épülő struktúrákra támaszkodnak, köztük olyanokkal, mint például az országos egészségügyi mintázatokat elemző rendszerek vagy az automatizált raktározási rendszerek.

Jakab szerint Magyarország a nemzetközi összehasonlításban az erős középmezőnybe tartozik a mesterséges intelligencia alkalmazása terén, de szükséges lesz olyan intézmények létrehozására, amelyek segítenek a munka felpörgetésében. Ezek közül az első a MI Nemzeti Laboratórium, amely pár héten belül elindul, a SZTAKI koordinálásával valósul meg, és tíz kutatóintézet vesz részt benne. 

A főbb kutatási területek közé tartozik a nyelvfeldolgozás, a biotechnológia, valamint az IoT (Internet of Things, dolgok internete), az adatvédelem és internetbiztonság területe.

A második intézmény a MI Innovációs Központ, amely egyfajta brókerként segíti helyzetbe hozni a hazai cégeket, a harmadik pedig a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség, amely közreműködik abban, hogy a vállalatok és további adatok használatában érdekelt intézmények megismerjék a nemzeti adateszközöket, s hogy elinduljon Magyarországon az adatgazdaság.

A stratégia 2030-ig szól és összesen 170 milliárd forintot szán a benne szereplő programok lebonyolítására, a szükséges intézményi háttér létrehozására és fenntartására.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Amikor művészeti projekthez használják az internetes adathalmazt

Amikor művészeti projekthez használják az internetes adathalmazt

Refik Anadol az adatokat mesterséges intelligencia segítségével kinyeri és feldolgozza, majd installációt készít belőle.

Európa legokosabb irodaháza a Cube Berlin

Európa legokosabb irodaháza a Cube Berlin

Nemcsak okos, de olyan szép is, mint egy szobor.

Hogyan hat a múzeumok jövőjére a koronavírus járvány?

Hogyan hat a múzeumok jövőjére a koronavírus járvány?

A brit író szerint újra kell gondolni a kiállított darabok és a látogatók közötti kapcsolatot.

Nincs találat!

Hirdetés