OCTOGON hunters | A legmenőbb téglaépületek

Levadásztuk a legmenőbb téglaépületeket!

Szubjektív válogatásunk a világon található káprázatos munkákból, a heti rendszerességgel jelentkező OCTOGON hunters sorozatunkban.
 

Auditórium Színház – Spanyolország

A minimalista stílusú, Barcelonában található színházat a Pritzker-díjas Álvaro Siza, portugál építész tervezte. Elkészítésében jelentős szerepet játszik a klinkertégla, külső peremét pedig téglahomlokzatok alkotják. A kulturális építményt a régió állami beruházás keretein belül rendelte el. A létesítmény 2 részből áll, az egyikben egy 300 férőhelyes nézőtér, míg a másikban a színház irodáit helyezték el. A 3 emeletes nézőtér egy föld alatti, és két felső résszel rendelkezik. A föld alatti részben tárolják a technikai eszközöket, míg a felső részeket a nézőtér és az ülőhelyek alkotják. A nézőtér egyenes, ívelt falak keverékéből tevődik össze, tetején finoman ívelt fémtetővel, a felette nyúló téglatorony pedig a színház kulisszáit rejti.

Fotó: Joao Morgado Termeh Irodaház – Irán

Az iráni történelmi városban, Hamedanban található irodai épületet multifunkcionális célokkal ruházták fel. Rendhagyó hullámos teteje hagyományos kőműves technikákat alkalmazva jött létre és úgy tervezték, hogy sétálni, ülni, vagy épp játszani lehessen rajta. Farshad Mehdizadeh és Ahmad Bathaei kihívást kerestek az épület tervezésében – olyan épületet akartak alkotni, amiben egyszerre jelenik meg a modernitás és funkcionalitás. Azt a megbízást kapták, hogy egy kétszintes, kereskedelmi célú létesítményt tervezzenek. Az első szinten üzlethelyiség, míg a másodikon egy privát iroda található. A tető felé egy olyan födémet terveztek, ami meggörbül, közvetlenül összekötve az irodát az előtte lévő sétánnyal. A homlokzat hagyományos helyi téglarétegzési technikákat alkalmazva készült. A tetőn legfőképp üzleti összejöveteleket és szabadtéri partikat rendeznek.


Fotó: Parham TaghioffPUNI Szeszfőzde – Olaszország

A PUNI, Olaszország 2010-ben létrejött első és egyetlen whiskygyártója, ami a déli-tiroli Alpokban, Venosta völgyében található. Nevét egy közeli folyóról kapta, lokációja pedig ideális a szezonális éghajlat szélsőségei és az alpesi vízhozzáférés szempontjából. Az épület egészében téglát alkalmaztak, ami a régiói mezőgazdasági építészetét idézi. A szeszfőzde két lepárlóedényt alkalmaz, melyeket a skót Rothesban található Forsyths kézzel készített.
Az épület összes funkcióját és három szintjét enyhe földtónusokkal színezett cementtömb rácsba burkolták; a külső rész egy egyszerű kockaként jelenik meg, melyet a rácsok hézagai árnyalnak. A forgalmazott whiskyk 100%-ban malátázott gabonák keverékeiből születnek. Az olasz földeken nagy tradíciója van a gabonatermesztésnek, a kevés csapadék és száraz éghajlat miatt pedig a rozs is dominál. Ezt a rozst és malátázott árpát, valamint búzát hasznosítja a PUNI cefréiben.


Fotó: Rene RillerJordanki Kongresszusi és Kulturális Központ – Lengyelország

A Jordanki Kulturális és Kongresszusi Központ a lengyelországi Torún (ma már UNESCO által nyilvántartott Világörökség listán szereplő) óváros szívében található. A létesítmény többfunkciós jellege lehetővé teszi a legváltozatosabb kulturális események, konferenciák, kongresszusok, vásárok lebonyolítását, megrendezését. Az épületben található egy hangverseny-, illetve kamaraterem, ami 3D mozirendszerrel van felszerelve. A Központot Fernando Menis, spanyol építész tervezte. Téglafalú belső terében Torún sajátos hangulata köszön vissza. Stílusa zúzott vörös téglák és fehér beton keverékéből született meg, ezzel hangsúlyozva a modern és a tradicionális kontrasztját. A létesítményt többször is díjazták, többek közt a National Geographic 7 új lengyel csodája közé sorolta, sőt még a 2010-es barcelonai Világépítészeti Fesztiválon is elnyerte a ‚‚legjobb kulturális projekt’’ címet.


Fotó: Palkó GyörgyCafé Teri – Dél-Korea

A 900 négyzetméteres projekt Unchung Na és Sorae Yoo nevéhez fűződik, akik munkáikban a minimalizmust a kiszámíthatatlansággal vegyítik. A Café Teri célja egy olyan helyszín megtestesítése, aminek nincs köze a megszokott, szabványos környezethez. Az épület Gyeryongsan-hegy keleti lábánál, a koreai Daejeon városában, gyönyörű festői környezetben található. Egy zord domborzat felé nyúlik, ahol a hegyek menedéket nyújtanak, a magas fenyőfák pedig bekerítik. Az alapkoncepció szerint a felemelt terepet a hátsó udvarba foglalják, hogy egyfajta statikus térbeliséget alkosson. „Az épület belül és kívül olyan hellyé válik, ahol az erdőn át jönnek és mennek pihenni, illetve élvezni az ételeket ” –  nyilatkozta a NAMELESS Architecture tervezőcsapata. 

Korábbi cikkünket a Café Teriről ITT olvashatjátok.
 

Fotó: Kyung Roh


 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

OCTOGON hunters I Természet ihlette designtárgyak

OCTOGON hunters I Természet ihlette designtárgyak

Levadásztuk a legegyedibb természet által inspirált designdarabokat!

OCTOGON hunters | A legmenőbb téglaépületek

OCTOGON hunters | A legmenőbb téglaépületek

Levadásztuk a legmenőbb téglaépületeket!

OCTOGON hunters | Kerámiatárgyak

OCTOGON hunters | Kerámiatárgyak

Levadásztuk a legszebb kerámiatárgyakat Ukrajnától Amerikáig.

Nincs találat!

Hirdetés