Hirdetés

Csetneki Fanni munkáját legszívesebben már most bekészítenénk a nyaralásos pakkba.

Csetneki Fanni az idén végzett a Visart Művészeti Akadémián, ahol négyéves művészeti főiskolai képzés végén francia akkreditált diplomát kapott. Előtte azonban még tervezett egy rafinált papír sakk-készletet, ahol a csomagolás megidézi a játékmezőt.

A papír sakk-készlet egy évközbeni csomagolás tervezés projekt keretein belül készült – írta a hallgató az Octogonnak. – Az alapötletem az volt, hogy létrehozzak egy olyan készletet, amiben a már jól ismert figuráknak egy formailag leegyszerűsített változatával lehet játszani.

A figurák átfogó alakja viszonylag gyorsan végleges lett. Próbáltam úgy megtervezni őket, hogy a magasságok eredeti arányát megtartsam, illetve hogy a figurák a már megszokott attribútumaik alapján felismerhetők legyenek.

A lefelé keskenyedő formák megköveteltek egy olyan táblát, ami biztosítja a stabilitásukat, hogy a figurák ne boruljanak fel parti közben, ezzel is segítve a könnyebb játszhatóságot. Ez elméletben viszonylag gyorsan megszületett, gyakorlatban azonban már kevésbé volt haladós a folyamat. Az egész projektben a kivitelezés emésztette fel a legtöbb időt, mert a bábuk viszonylag kicsik, a mezők pedig többlépésben összeállíthatóak.

Miután összeállt a tábla, annak a hajlékonyságából jött az ötlet, hogy egy nyolcszögletű hasábba legyen behajtva, aminek a belsejében egy ugyanilyen alakú tartóban legyenek a figurák. Így formailag is ki van hozva belőle a legtöbb és a szállítás is egyszerűbb, mert könnyebben elfér egy táskában.

Mivel a készlet minden része papírból készült, így ez inkább mint prototípus üzemel, és nem mint egy forgalomba hozható készlet. Maga a szerkezet kibír több játszmát is, és az sem probléma, ha hónapokig nincs kihajtva a tábla, de alapanyagából adódóan mégiscsak könnyebben sérülhetnek az elemek.

Eddig hát Fanni leírása, mi pedig gyorsan tegyük hozzá: ha prototípus is, azért például egy nyaraláson nagyon hasznos is lehet, elvégre könnyű, kis helyre elpakolható, és ha esetleg megsérül, vagy elvész egy figura, nem történik tragédia. Arról nem is beszélve, hogy egy ötletes prototípus további jó tervek ígéretét hordozza.

Tervezte: Csetneki Fanni
Konzulens: Tóth Judit
Tárgyfotós: Kocsis Bence (targyfotozas.com)
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Vagány és praktikus sakk-készletet tervezett egy hallgató

Vagány és praktikus sakk-készletet tervezett egy hallgató

Csetneki Fanni munkáját legszívesebben már most bekészítenénk a nyaralásos pakkba.

Amikor London mattot ad New Yorknak

Amikor London mattot ad New Yorknak

Vagy éppen San Francisco sakkban tartja Dubajt. Különleges sakk-készletet gyártanak Londonban, a figurák ikonikus épületek másai.

UI/UX design önvezető autókhoz, avagy egy társadalmilag is előnyös diplomamunka

UI/UX design önvezető autókhoz, avagy egy társadalmilag is előnyös diplomamunka

Sztvorecz Milán önvezető autók carsharing szolgáltatásához készített UI/UX diplomamunkát.

Hirdetés