A Tron és az Az idő urai is inspirálták a „20 years of Žagar” című jubileumi album borítóját.

A Zságer Balázs vezette Žagar zenekar idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját, amelyet már egy nagyszabású koncerttel és egy jubileumi album kiadásával is megkoronáztak. A nagy és fontos állomásokat, szereplőket felelevenítő kozmikus időutazás grid hálóján pedig egyszer csak teret nyert a teljesség és a végső egyensúly – Zságer-Mészáros Szanival, az új album borítójának tervezőjével beszélgettünk.

 

E cikk szerzője tizenhét éves korában látta először színpadon zenélni Zságer Balázst, az akkori Yonderboi formáció billentyűseként. Nagy rajongójuk lévén az egy évvel később, már önálló zenekarként debütáló Žagar új albuma, a – kelet-európai melankolikus identitást tudatosan magán viselő – Local Broadcast és hát, a Szezon című film ominózus filmzenéje, az Eastern Sugar is teljesen magával ragadta. Balázsék azóta jó pár remix- és stúdiólemezt is kiadtak, sőt, nemrég saját kiadót is alapított.
 
A többek között az Anjuna jégkrém és a Viblance granola arculatát is jegyző Zságer-Mészáros Szani tervezőgrafikus – aki egyben a BZZZ Fans legyezők társtervezője is – már nem először tervez albumborítót a Žagarnak. Öt évvel ezelőtt épp egy fekete-fehér hullámzó vonalas technikával kísérletezett, ami nagyon megtetszett Zságer Balázsnak, így a 15 éves jubileumi cover ennek mentén készülhetett el – a zenekar logója a hajra emlékeztető, nagyon puha, egymásba áttűnő, szinte határok nélküli folyamban sejlik fel.


Z15 – lemezborító

 

Az azóta már férj és feleség, Szani és Balázs rendszeresen dolgoznak együtt. A Woods, Spirits and Sorcery című legújabb Žagar lemez borítóját, sőt Balázs új kiadója, a Free Sequence logóját is Szani tervezte, de sokszor ő készíti a különböző zenekari események kreatívjait is. Nem volt ez másképp a „20 years of Žagar” albummal sem. 

„Valahogy sokkal jobban éreztem ennek a súlyát. Olyat szerettem volna alkotni, ami méltó módon vizualizálja az elmúlt időszakot. Nem volt könnyű folyamat, elég sokféle verzió készült  – teljesen más irányokkal is próbálkoztam –, de aztán mindig visszatértünk ehhez a grafikához, és végül Balázs mondta ki a végszót, hogy ez lesz és kész” – mondta el Szani.

20 years of Žagar – lemezborító

 

Az elmúlt húsz évet felölelő jubileumi album coverjén egy, a mindent átható, kerek egész manifesztálódik. Értelmezésünkben az X-ként és Z-ként is detektálható központi elemen elhelyezett fordított piramis forma a teljes egyensúlyt, a horizonton feltűnő, nagy bolygó pedig a teljességet jelképezi – és ebben Szani is megerősít bennünket, azzal a kiegészítéssel, hogy a bolygón felfedezhető kis törés, az a bizonyos glitch ezt a tökéletességet hivatott ellensúlyozni.
 
Szani elmondása szerint Balázsnak összesen két kikötése volt a borítót illetően: jelenjen meg rajta a koronás Žagar logó, illetve hogy tükrözze a képviselt elektronikus zenei stílust.

„A 20 éves koncertjük címe Time Travellers volt, így elég hamar kikristályosodott bennem ez a nyolcvanas évekre jellemző sci-fi irány – a Mœbius esztétika, a Tron és Az idő urai világát én is szeretem, ezért jól is tudtam hozzá kapcsolódni. A grid háló szinte az elejétől fix elem volt, amin úgy akartam elhelyezni a logót, mintha valami megfoghatatlan, morfolódó képződmény lenne, ami átível téren és időn, amiről el tudod képzelni, hogy mindjárt kinyílik és űrhajóvá alakulva elrepít egy másik dimenzióba, pont úgy, mint a Žagar zenéje” – jegyezte meg Szani.

 

Szani néha munka ürügyén is elmegy Balázshoz a stúdióba, ilyenkor általában egy idő után csak ül és hallgatja a kis privát live settet, ami lehet akár egy újabb szám- vagy egy albumkezdemény is. A borítók és egyéb kreatívok tervezése során a koncertek, fellépések is inspirálják. Számára teljesen természetes, hogy egy-egy új designt a zene felől közelítsen meg. A „20 years of Žagar” borító készítésekor Szanit az Odd Moments of Eternity című szám ihlette meg leginkább, amit bár eddig is ismert, most teljesen új megvilágításba került.
 
A Žagar koncertek vizuális világért egy ideje már Katona Kati felel. Bár Szanival nem szükséges egyeztetniük, legutóbb egy érdekes „együttállás” érvényesült. „Miután megterveztem a borítót és ezt még szinte senki nem látta, a jubileumi koncerten Kati levetített egy olyan vizuált, amit mintha a borító inspirált volna. Azt hittem, Balázs megmutatta neki, mit terveztem, de mint kiderült, akkor még ő sem látta, így egymástól függetlenül csináltunk két tökéletesen rezonáló artworkot, ami kicsit hátborzongató volt, ugyanakkor nagyon örültem, hogy sikerült szippantanom egyet a kollektív tudatalattiból. Ez az animáció egyébként pont az Odd Moments of Eternity alatt ment a koncerten” – mesélte Szani.

 

A 20 years of Žagar album erre a linkre kattintva rendelhető meg.

 

Zságer-Mészáros Szani | Behance | Instagram
Žagar | Web | Facebook | Instagram

 

Még több és nagyobb fotóért katt a képgalériára!

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Red Dot díjas az Anjuna Ice Pops csomagolása

Red Dot díjas az Anjuna Ice Pops csomagolása

A terveket a DekoRatio Branding & Design Studio készítette.

Kihirdették a „Fénnyel Teli Otthonok” Családi Ház Tervpályázat nyerteseit

Kihirdették a „Fénnyel Teli Otthonok” Családi Ház Tervpályázat nyerteseit

Kiemelkedő építészhallgatói terveket díjazott a VELUX Magyarország Kft.

Hirdetés