Hirdetés

Megnyílt a Káli Art Park.

A Káli Art-Park története 2020-ban kezdődött, amikor a Káli Art Inn tulajdonosa elhatározta a szabadtéri szoborpark kialakítását a szálloda területén. A Park megnyitása egy 10 éves projekt első lépése. A tervek szerint minden elkövetkező évben kiírják majd a pályázatot. A zsűri által a legjobbnak választott alkotás kapja a Káli Art Díjat és az alkotás innentől, a KAP gyűjtemény része lesz és a helyszínen megtekinthető.

Az alkotásokat bemutató park a Káli Art Inn virágoskertjében kapott helyet. Az itt kiállításra kerülő képzőművészeti alkotásokat szakmai zsűri bírálta el. A KAP létrehozásával a köveskáli kulturális programlehetőségek köre tovább bővül. Azon látogató közönség számára kínálnak érdekes programot, akik a településre a gasztronómia miatt, vagy a pihenés céljából érkeznek és hosszabb időt töltenének el itt. A Park felkeresésekor a Káli-medencében élők és az ide látogatók egyaránt, különböző benyomásokat szerezhetnek a kiváló művészek alkotásai révén, érzésekről, pillanatokról. A Veszprém 2023 kapcsán Magyarországon belül Köveskálra érkező külföldiek is megismerhetnek egy kis szelete a magyar kortárs képzőművészetből. 

"A pandémia a képzőművészetet is hátrányosan érintette. A múzeumok és a kiállítótermek zárva tartottak, az alkotók kevés megrendeléshez jutottak. Ez, az évről-évre kiírásra kerülő pályázattal, lehetőséget kínálunk a szobrászok számára, hogy minden évben megmutathassák magukat. Fontos feladatunknak tekintjük a kortárs művészet bemutatását, mert a művészi érzékenység leképezi napjainkat, érzéseinket, így válik láthatóvá egy-egy műalkotás révén mindaz, amit az alkotó gondol az őt körülvevő világról. A szobrászat nehezebb helyzetben van mint a festészet vagy fotóművészet, hiszen az alkotások nagyobb tereket igényelnek, így kevés magánlakásba/házba jutnak el. Közterületi kiállító helyszínek kellenek a bemutatásukra, amire tökéletesen alkalmas a Káli Art Inn területén található virágoskert. A Park létrehozásának másik célja a képzőművészet ezen ágazatának támogatása, magánmecenatúra keretében" - olvasható közleményükben.

Az első évi pályázati kiírásra több mint kéttucat pályamunka érkezett, melyek közül a hattagú zsűri 13 művet választott ki a pályázó szobrászok alkotásai közül, amelyek egy éven át lesznek megtekinthetők a KAP-ban. 

Az idei zsűri tagjai voltak:
- Topor Tünde, művészettörténész, az Artmagazin főszerkesztője, 
- Petrányi Zsolt, művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria jelenkori gyűjteményének vezetője, 
- Szabó Ádám, szobrászművész, egyetemi docens, 
- Molnár Júlia, a Káli Art Inn Kft. tulajdonosa
- Héjja Róbert, a Káli-medence turisztikai egyesület elnöke
- Tóth Pál Sándor, art consultant, műtárgykezelő, a GalleryTool társalapítója 

„Nagyon örültem a pályázatnak, mert végre magánmecenatúra! Mert olyan műfajt hoz helyzetbe, a szobrászatot, amire mostanában inkább csak a rossz köztéri példák miatt irányult figyelem. Mert vidék, de olyan régió, ami már eleve megköveteli a jó műveket, és olyan helyszín, aminek a múltjából és a hagyományaiból organikusan tud következni egy ilyen önerős, mégis nagyvonalú projekt. És annak örültem a legjobban, hogy fantasztikusan olajozott zsűrizés zajlott a kiválasztásnál, szinte mindenben konszenzussal, aminek a vége a kortárs magyar szobrászat sokszínűségét is bemutatni képes szoborkert lesz.” – emlékszik vissza Topor Tünde a pályázati időszak kezdetére. 

A Káli Art Fődíját 2021-ben Cseh Lili Egem című alkotása nyerte el a zsűri egybehangzó szavazata alapján.

Cseh Lili Egem című alkotása előtt

Indoklásuk szerint "Cseh Lili a hazai kortárs szobrászat egyedi, kísérletező alkotója, akit nemcsak a térbeli formák szimbolikus jelentései, metaforikus utalásai, de az alkotásainak játékos, vagy sokszor mobil funkciói is foglalkoztatnak. Következetes életművet épít, amit sajnos a közönség csak ritka alkalmakkor és csak darabjaiban láthat.

A Káli Art pályázatra benyújtott munkája is egy olyan alkotás, ami funkcionális formának, egy pavilonnak hat, de annak, aki használja is, egy különleges meglepetéssel szolgál. A tetején vágott nyílás révén a nézőnek alkalma nyílik az ég egy részletének a felfedezésére, állandóan változó színeinek és formáinak megfigyelésére, azaz Cseh Lili szobra egy olyan eszköz, ami arra mutat rá, amire a legkevésbé figyelünk: a természetnek, mint a művészet legfőbb inspirálójának az észrevételére. Cseh Lili művének a Káli medencében kiállítva több jelentésrétege is feltárul: egyszerre idézi meg a buszmegállók funkcionális formalizmusát és kerti pavilonokat, míg a budapesti bérházak oromzatain az ég egy szeletére rácsodálkozó gyermek őszintesége a Balaton parton egyfajta távoli, nosztalgikus emlékképnek hat. A vasból hegesztett konstrukció első pillantásra szigorú, geometrikus formavilága épp az égre nézés finom gesztusában oldódik fel."

 

A KAP-nak otthon adó Köveskál, a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park egyik legértékesebb gyöngyszeme, a Káli-medence területén található. Ez a táj télen nyugalommal, tavasszal tündöklő újjászületéssel, nyáron pezsgő élettel, ősszel pedig elbűvölő színpompával várja az érkezőket. Ebben a páratlan környezetben kezdte el a működését több mint 20 éve a Káli Art Inn butikhotel a 17-18. században épült két központi épülettel és a hozzájuk tartozó melléképületekkel.  A főépület az elmúlt 100 évben többször cserélt gazdát, és egy rövid ideig még tiszti kaszinóként is működött.  A majdnem eredeti állapotban fennmaradt épületegyüttes ma 3 lakosztálynak ad helyet. A vendégház 2000-ben nyitotta meg kapuit 15 szobával, majd 2009 óta étteremmel is kiegészülve várja a vendégeket. 
A panzió és a hozzá tartozó étterem számos nemzetközi és hazai elismerést kapott az évek folyamán. Ezek közül a legkiemelkedőbb a 2010-es Sunday Times, ami a 100 legjobb európai szálláshely közé választott bennünket. De nagyon büszkék vagyunk arra is, hogy 2013 és 2020 között a TripAdvisor utazói által az ’ajánlott szálláshely’ címet minden évben mi nyertük el.” 

Még több kép a Káli Art Innről és a művekről a galériában.

 

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Bővül a Káli Art Park Szoborkertje

Bővül a Káli Art Park Szoborkertje

Újabb pályázati lehetőség a kortárs magyar szobrászok támogatására

Átadták a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagógát

Átadták a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagógát

Az ICOMOS-díjjal is elismert, nemzetközi jelentőségű műemléképület felújítása 3,2 milliárd forintból valósult meg. 

Othernity tárlatvezetés a Nyitott Stúdiók programban

Othernity tárlatvezetés a Nyitott Stúdiók programban

Egy hosszabb, magyar nyelvű tárlatvezetés lesz, amelyben több műtárgyat és épületet is részletesen bemutatnak.

Hirdetés