Hirdetés

A MOME programjai a Budapest Design Weeken.

A MOME a jövőre koncentrál, nemcsak a campusán, de a Budapest Design Weeken is: lesz Social Design Network szimpózium és kiállítás, Ugrás a jövőbe! pályázati showcase, Manage [It] Yourself – a design-menedzsment jövőjére fókuszáló kerekasztal beszélgetés, valamint Offline címmel nyílik az egyetem Tárgyalkotás szakának átfogó kiállítása.

Az idei Design Hét központi témája a New Standards, azaz a világjárvány utáni „új normális” áll, melynek formálásában döntő szerepet kapnak a designerek, a design gondolkodás, és annak alkalmazása, akár meglehetősen eltérő területeken is. Közös elem az egymás felé közeledés: nemcsak a kényszertávolság fizikai megszűnése, de a programok tartalmi fókusza is ezt fejezi ki, akár csoportok, akár generációk egymás felé közeledését. 

SOCIAL DESIGN NETWORK

A közös megoldásokat és a jövő útjait keresi a nemzetközi Social Design Network szimpóziuma és kiállítása a Budapest Design Weeken a MOME Innovációs Központ Kreatív Fenntarthatósági HUB-ja. A Social Design Network (SDN) szimpózium és kiállítás a MOME és a jeruzsálemi Hadassah Academic College vezetésével 2020-ban alapított európai szociális design hálózat szakmai munkáját mutatja be. A hálózatban résztvevő rangos európai egyetemek együttműködése kulcsfontosságú abban, hogy a szociális design minél szélesebb körben beágyazódjon a társadalmi, ökológiai problémák megoldási stratégiáiba. Az egynapos szimpóziumon nemzetközi szakértők előadásait hallhatjuk, melyet kerekasztal beszélgetés követ a social design jövőjéről. Emellett megnyílik  a Social Futures című kiállítás, amely a networkben dolgozó felsőoktatási intézmények hallgatói projektjeit mutatja be, így többek között a MOME, a barcelonai Elisava vagy az Universität der Künste Berlin szociális design vonatkozású munkái is láthatók lesznek. A Social Design Network szimpóziumot és kiállítást 2021. október 13-14-én rendezik a MOME Campusán, a Master épületben.

Social Design Network szimpózium és kiállítás
Október 13-14.
A kiállítás látogatható: október 13-22-ig
Megnyitó: október 13., 19h.
Szimpózium: október 14., 10-16 h között
MOME Campus, Master Épület
Budapest 1121, Zugligeti út 9-25.
Regisztráció
Fb-esemény

UGRÁS A JÖVŐBE!

A szimpózium mellett az UGRÁS A JÖVŐBE! című  alkotói pályázat legizgalmasabb alkotásaiból nyílik kiállítása MOME-n. 2021 februárjában, a COVID19 járvány okozta karanténhelyzet idején, amikor a legtöbb iskola már online oktatásra állt át, a MOME egyedülálló online alkotói pályázattal jelentkezett. A lehetőséggel a 7-10. osztályos magyarországi és határon túli tanulókat és tanáraikat, illetve felnőtt segítőiket szólította meg az egyetem: mutassák be a jövő világát, ahogy ők elképzelik, tervezzenek tárgyat, alkalmazást, szolgáltatást! A versenyre több, mint 105 csapat jelentkezett, majd az első fordulón továbbjutott 10 csapat: az ő terveiket láthatja most a nagyközönség. Az innovatívan felépített pályázati struktúra több szempontból is modellértékű a jövő pályázataira nézve, mivel az a pályaválasztás előtt állókkal a design fogalomkörét, problémafelvetését és megoldásmódjait, felelősségét úgy ismertette meg, hogy közben megalapozta az interdiszciplináris alapú tanulást, kapcsolódni tudott a közismereti tárgyakhoz, és átélhetővé tette a meglévő tudást. A pályázatra beérkezett munkákból átfogó képet kapott az egyetem a Z generáció jövőképéről, ugyanakkor a résztvevők lehetőséget kaptak a bennük rejlő kreativitás, kritikus gondolkodás fejlesztésére.

A pályázat népszerűségét jelzi, hogy 226 iskola 440 diákja vágott bele a közös munkába, ebből most a továbbjutó csapatok kiemelkedő koncepcióit mutatja be a MOME a Budapest az érdeklődőknek. Október 16-án a kiállításon kurátori vezetést tart Szentandrási Dóra, programkurátor, amelyre korlátozott létszámban lehet jelentkezni.

Az UGRÁS A JÖVŐBE! kiállítása a MOME Campus BASE épületének Zugligeti út felőli frontján tekinthető meg 2021. október 12. és 17. között.

UGRÁS A JÖVŐBE! kiállítás
Megtekinthető: október 12-17-ig
MOME Campus, Base épület, megtekinthető a Zugligeti úti utcafrontról
Budapest 1121, Zugligeti út 9-25.
Kurátori vezetés október 16-án, szombaton 10 órakor, regisztrációval, védettségi kártya bemutatásával. Maximális létszám: 20 fő.
Regisztráció

MANAGE (IT) YOURSELF

Szintén az egyetemi programok sorában kerül sor Manage [It] Yourself design menedzsment fókuszú kerekasztal beszélgetésére október 14-én a MÉSZ-ben. 35 éve indult meg az első hazai designmenedzser képzés a MOME elődintézményében. Az azóta már Design- és művészetmenedzser (DMM) MA szakként, illetve egyéves szakirányú továbbképzésként zajló szaknak - az idén diplomázott 10. évfolyammal - mára 124 végzettje van. Az elmúlt évtized során így egy új szakma alakult ki, amely interdiszciplináris módon válaszol a design és a kortárs művészet menedzselésének kihívásaira. A szakma eredményeinek láthatósága is jóval nagyobb lett, mint azt például az évente átadott Design Management Díj is mutatja. A jó gyakorlatok megismertetésére a DMM szak 2014-ben indította útnak a Manage [It] Yourself elnevezésű sorozatát. A kerekasztal beszélgetések vendégei a szakma sikeres, elismert tagjai. Az újrainduló program szervezőiként, az új első évfolyamos DMM hallgatók arra kíváncsiak, hogy az elmúlt tíz évben végzett menedzserek mit gondolnak a terület lehetőségeiről. Milyen módon változott meg a design menedzsment az elmúlt években, és milyen jövőképekkel vághatunk neki a saját karrierünknek? Hogyan definiálhatjuk egyáltalán a design menedzserek feladatát és felelősségét; mit jelent a DMM eltelt 10 éve és merre tart a design menedzsment ma?
A Manage [It] Yourself design menedzsment fókuszú kerekasztal beszélgetésre 2021. október 14-én kerül sor a Magyar Építőművészek Szövetségének (MÉSZ) székházában.

Manage [It] Yourself - design management kerekasztal beszélgetés
Magyar Építőművészek Szövetsége - MÉSZ
Budapest 1088, Ötpacsirta u. 2
Október 14., 17h

OFFLINE

Mindemellett október 8-án, péntek este 18.00 -kor nyílik a Fugában a MOME Tárgyalkotó szak Offline című kiállítása. 2021 az online létforma éve volt, ennek ellenére a kiállítás anyaga a Tárgyalkotó BA, a Fém- és ékszertervezés MA és a Kerámiatervezés MA képzés legfrissebb diplomamunkáit vonultatja fel, amelyek fémjelzik az intézményben folyó szakmai és tervezői készségek kortárs minőségét és az elhivatott tárgyalkotó szemléletet. A kiállítás bemutatja a MOME tárgyalkotó képzését és jövőképét a jelenből a jövőbe mutató tárgyain keresztül.  
A szak 2021-ben integrálja a hagyományos kézműves és az azon alapuló design szakmákat (fémművesség, ékszertervezés, kerámia- és üvegtervezés), technikákat és anyagokat a legkorszerűbb, innovatív technológiákkal, anyagkutatási eredményekkel és új médiumokkal, kortárs alkotói választ adva korunk kihívásaira. A kiállításhoz A tárgyalkotás jövője címmel kerekasztal beszélgetés kapcsolódik 2021. október 13-án, amelyet Fiáth Henrietta, designteoretikus moderál.

Offline Tárgyalkotás Diplomakiállítás
Megtekinthető: Október 8-22.
FUGA
Petőfi Sándor u. 5.
Kerekasztal beszélgetés: október 13. /Moderál: Fiát Heni
Kiállító hallgatók: Dávida Mira, Diriczi Csenge, Doktor Melinda, Harsány Patricia, Kalocsai Dorottya, Kovács Martina, Nagy Boglárka, Rémiás Szilvia, Sinkovits Zsuzsanna, Szerdei Sára, Takács Evelyn, Várady Luca
Megnyitja: Szilágyi Bundi András művészettörténész
Kísérő programok: 
Tárlatvezetés // 2021.10.09. 15:00-17:00
Kerekasztal beszélgetés //2021:10.13. 18:00
Téma: A tárgyalkotás jövője     
Moderátor: Fiáth Henrietta designteoretikus

A programok a Budapest Design Week 2021 fesztivál hivatalos programjai. A fesztivál védnöke és finanszírozója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, szervezője a Magyar Formatervezési Tanács.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Illatórát készített egy fiatal magyar designer

Illatórát készített egy fiatal magyar designer

Cséffay Alexandra (MOME Formatervező Tanszék) diplomamunkája.

Hőre és fényre változó innovatív designmaszkok a MOME-tól

Hőre és fényre változó innovatív designmaszkok a MOME-tól

Ne csak kötelező nyűgként tekintsünk a maszkokra!

Hirdetés