Hirdetés

Megvannak a MOME x BE LIGHT! kurzushetére érkezett pályázatok továbbjutói.

Hirdetés

Kiválasztotta a zsűri a négy döntőstMOME x BE LIGHT! kurzushetére érkezett pályázatok közül. A MOME-s hallgatóknak egy fiktív hotel közösségi terébe kellett megálmodniuk világításkoncepciókat. A pályázatra eredeti, erős koncepciók érkeztek, így a zsűrinek cseppet sem volt nehéz dolga a négy továbbjutó kiválasztásakor.

A továbbjutók részt vehetnek egy KFI-kurzuson, és elkészíthetik a koncepciólámpáik működő modelljeit.

Nézzük, melyik csapatok jártak sikerrel – a teljes leírásokat a projekt nevére kattintva találod:

 • lyra
  „Egy olyan lámpacsalád létrehozása volt a célunk, ami indirekt fényt ad az alatta időző embereknek – írták a hallgatók, Cserba Anna, Nagy Tamás és Németh Soma. – Kollekciónk három darabból áll, melyből kettő reflexiós felülettel rendelkezik – egy kisebb és egy nagyobb méretű –, illetve egy világítótestből, ami a legkisebb a trióból. Utóbbi elem a két nagyobb testre direkt módon világít, így azok indirekt fényt képesek maguk alá vetíteni, érdekes megvilágítási képet adva a káprázás elkerülésével. A két funkció kiegészíti egymást, együttműködésükkel jön létre a világítás installáció. Törekedtünk a tükröződő felületek és nézőpontváltás alapján létrejövő interaktivitásra, ami játékosságával dobja fel a teret. A tervünkben a skálázhatóság kérdése is megjelenik, az elemek számának és helyzetének változtatásával többféle alapterületű, belmagasságú térben is elhelyezhető.”

   
 • Quabea
  „A Qabea* egy moduláris világító és árnyékoló rendszer. Napközben a természetes megvilágítást kihasználva a különböző magasságban elhelyezkedő, rétegenként egymást részben fedő függesztett struktúra izgalmas árnyjátékot hoz létre. A talajtól távolabb eső elemek nagyobb, homályos, míg a közeliek kisebb, de élesebb árnyékokat vetnek a padlóra – írta a Buja Hanna, Cseh Domokos kettős. – A nap mozgásával a tér különböző, újabb és újabb arcait ismerhetjük meg. Az esti órákban a világító betétek általános fényt biztosítanak. Ez különösen előnyös olyan nagyobb nyílt terekben amelyet bár napközben a természetes fény megvilágít, de az esti órákban a világítás problémát okozhat. A Qabea modulatirtásának köszönhetően könnyen adaptálható bármilyen épület belső tereibe, azok méretétől függetlenül.”

   
 • FLAME
  Mindenkinek van olyan emléke, amikor a tábortűz táncoló fényei körül megtapasztalta a közösség élményét; mi ezt az érzést szeretnénk bevinni a belső terekbe is – írta a Nyírő Eszter, Győri Simon, Tarcsi Dóra csapat. „Olyan világítás tervezése a volt a célunk, ami a tűz meleg, atmoszférikus fényét képes imitálni, ez által meghitt hangulatot teremt egy hotel lobbi részében. Első lépésként különböző anyagokat megvilágítva igyekeztük elérni a kívánt hatást. A réz segítségével tudtuk a legszebben visszanyerni a tűz által megfestett tónusokat, fényeket, így a búra belső oldala réz fóliával van bevonva. A lámpa alapformája egy darab hajlított lapból készül. A feltekert rétegek lehetővé teszik, hogy több tónusú éles vagy éppen szórt fény jöjjön létre.

   
 • AMURA
  Az Amura projekt különlegessége onnan ered, hogy a tervezésben két formatervező és egy animáció szakos hallgató vett részt (Bársony Cintia, Reviczki Dóri, Csutorás Marci). Az animáció megjelenítését tűzték ki célul, melyhez a hívó szavaink a dinamika, az organikusság, a nyugalom és a szimbiózis. Az AMURA egy olyan fali világítás installáció, ami a wow faktort képviselni a térben. A két plexi lap auraként öleli körbe a középső akusztikai panelt ezzel egy folyamatosan változó, kommunikáló installációvá válik. A panel lényege, hogy csökkentse az adott térben a zajszintet, mely az általunk elképzelt társalkodó térben fontos szempont.

Az összes pályamunkát eléred ezen a linken, a cikk alján lapozva az előző tervre. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Üveg muráliák szakrális térben, avagy az ablakok meditációt segítő szerepe

Üveg muráliák szakrális térben, avagy az ablakok meditációt segítő szerepe

Török Sára diplomamunkájában díszüveggel keresi a választ arra, hogyan lehet a ma embere számára olyan szakrális teret alkotni, mely segíti az elmélyülést és az istenkapcsolatot.

Rendhagyó audiovizuális kampánnyal ünnepli a MOME a névadója születésének évfordulóját

Rendhagyó audiovizuális kampánnyal ünnepli a MOME a névadója születésének évfordulóját

125 évvel ezelőtt, július 20-án született Moholy-Nagy László.

Hirdetés