Két csoportban is dolgoznak orvosi eszközök előállításán.

Két Facebook-csoportban is jól halad a koronavírus elleni védőeszközök karitatív gyártása – írta Bokor Gyöngyi designer a közösségi oldalán, hozzátéve: „Nagyon sok megkeresésünk van, és már tudtunk segíteni.”

3D nyomtatás a koronavírus ellen! és 3D nyomtatással a korona ellen – így hívják azokat az Fb-csoportokat, ahol elsősorban orvosi eszközök alkatrészeit gyártják, hogy gátolják az egész világot megfertőző vírus terjedését.

„Hihetetlen az az összefogás, ami itt megy – írta Bokor Gyöngyi a maga oldalán. – Teljes elismerésem mindenkinek, aki beszállt tudással, pénzzel, anyaggal, gyártással.” 

A formatervező elárulta, hogy napok óta gondolkoznak a lélegeztetőgép-problémán is, és most úgy tűnik, egy egyszerű megoldással növelni tudnák a lélegeztetőgépek kapacitását, vagyis egy gép több embert is el tudna látni.

Természetesen a csoportok kikérik az orvosok tanácsát, egyeztetnek, hogy hol mire van szükség pontosan, és az egészségügyi szabványoknak megfelelő anyagokat is felkutatják. Ez utóbbiban segít egy nemzetközi oldal, az Open Source COVID19 Medical Supplies, amit éppen a koronavírus hozott életre, és ahová szabadon felhasználható terveket töltenek fel a világ minden részéről.

A 3D-nyomtatás ötlete Olaszországból indult, ahol egy fiatal vállalkozó, Cristian Fracassi felajánlotta a 3D nyomtatóit a bresciai kórháznak egy életmentő szelep legyártásához. A kórháznak a beszállító nem tudta időben legyártani a szelepeket, és bár Fracassi elkérte a gyártótól a szelep eredeti terveit, nemhogy nem kapta meg, de perrel fenyegették meg, ha felhasználná az eszközt. 

Az életmentő 3D-nyomtatott alkatrészek - Fotó: Cristian Fracassi/Twitter

Ezután Fracassi levette a méreteket, elkészítette a 3D-modellt, majd három különböző nyomtatóval legyártotta az alkatrészeket, amelyeket nyomban utána tíz betegnél is használtak. 

Fracassi elővigyázatosságból közölte, hogy csak az adott esetben használták az eszközöket, nem akart profitálni belőlük és nem is osztja meg a terveket másokkal. Bár a 10 ezer dolláros eszköz másolatát egyetlen dollárért készítették el, Fracassi hangsúlyozta, hogy míg az övé egyszerű utángyártott műanyag, az eredeti eszköz ára a kifejlesztéséhez szükséges tudás és tapasztalat miatt olyan magas.

Korábban a Louis Vuitton jelentette be, hogy parfümök helyett kézfertőtlenítőt kezd gyártani, és a díjmentesen adja át az egészségügyi intézmények részére „amíg szükséges”, majd autógyártók is jelezték, hogy készek ventilátorokat gyártani a kórházak számára.
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Igénylik a mentális egészség támogatását az irodai dolgozók

Igénylik a mentális egészség támogatását az irodai dolgozók

Masszázsra, közös étkezésekre, érdekes emberekkel való találkozásokra vágynak.

Az Othernity Magyarországon

Az Othernity Magyarországon

A 17. Velencei Építészeti Biennálé Magyar Pavilonjának kiállítása december 10-től látható a Ludwig Múzeumban.

Mindjárt nyit a Nyitva!

Mindjárt nyit a Nyitva!

November 5-én kezdődik a Nyitva! Fesztivál Erzsébetvárosban!

Hirdetés