Az autista lakóotthonokat támogató Mosoly Otthon Alapítvány szeptember 24-én hetedik alakommal rendezi meg az Alapítványi Estjét. 

Az autista lakóotthonokat támogató és speciális művészetterápiás foglalkoztatásokat tartó Mosoly Otthon Alapítvány szeptember 24-én hetedik alakommal rendezi meg az Alapítványi Estjét. Az idei jótékonysági aukcióra az alapítvány újdonsággal is készül: az autista művészek alkotásai mellett kortárs ékszertervezők munkáira is licitálni lehet majd az este folyamán. 

A 18 felkért ékszertervező egy általuk választott autista művész alkotásaiból merítettek ihletet és készítettek egyedi, máshol nem kapható ékszereket. A képek mellett így idén az ékszerekre is licitálni lehet, a bevételt pedig az autista lakóotthonok fenntartására, illetve az autista fiatalok életkörülményeinek javítására fordítja az alapítvány. A támogatásra szükség is van, hiszen az autisták helyzete Magyarországon meglehetősen mostoha: miközben az érintett családoknak nagyon komoly anyagi terhet jelent egy-egy autista ellátása, az állami támogatás mértéke messze elmarad a nyugat európai szintekhez képest. 

Az idei aukcióra felkért kortárs ékszerészek hatalmas lelkesedéssel vetették bele magukat a munkába, a feladat ugyanis nem volt egyszerű. Egy-egy autista alkotót kiválasztva, a műveikből inspirálódva kellett olyan ékszereket megalkotniuk, amelyeken nemcsak az autista művész, de a saját stílusuk is visszaköszön.Az ötletgazdák, Kárpáti Róbert, a Filter Galéria tulajdonosa és Tarr Hajnalka, a Mosoly Otthon Művészeti Program vezetője szerint a munka legizgalmasabb része az volt, hogy az ékszertervezők, mely autista rajzokban fedezik fel az ékszerré válás lehetőségét. A művészek jellemzően absztrakt munkákhoz nyúltak, jó érzékkel kiválasztva a legszebb geometrikus alkotásokat.

A cél érdekében a tervezők különleges módszerekhez folyamodtak. „Sajnos nem volt alkalmam találkozni az alkotóval, úgyhogy fogtam egy ceruzát meg egy papírt, és elkezdtem másolni a rajzokat, hogy megtudjam, milyen érzés ilyen spirálokkal telerajzolni egy oldalt. Közben sok dologra jöttem rá, például, hogy marokra kell fogni a ceruzát, és hogy valószínűleg balkezes az alkotó. A mozdulatra koncentrálva próbáltam többet megtudni róla.” – mesélte Krausz Diána, ékszertervező művész. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Art and Antique negyedszerre

Art and Antique negyedszerre

Maurer Dóra, Moholy-Nagy László, Rippl-Rónai József, Bortnyik Sándor és Konok Tamás munkái is megvásárolhatók a művészeti vásáron.

Rekord áron kelt el Csontváry

Rekord áron kelt el Csontváry

Titokzatos sziget című festménye a magyar aukciók történetének legmagasabb leütési árát érte el.

160 millióért kelt el egy Vaszary-festmény

160 millióért kelt el egy Vaszary-festmény

A San Remo című képért fizettek életműrekordot jelentő összeget a Virág Judit Galéria őszi aukcióján.

Hirdetés