Hirdetés

A szecessziós gödöllői művésztelep alkotásainak növényi motívumaiból inspirálódott kortárs minta- és struktúrakollekciók.

Az egykori szecessziós gödöllői művésztelep életében meghatározó kertkultuszt felelevenítve a művésztelep alkotóinak műveiből inspirálódott, növényi- és virág motívumokból építkező kortárs textilkollekciókat mutat be a szeptember 18-án nyíló FLORÁRIUM című csoportos textilművészeti kiállítás a Gödöllői Iparművészeti Műhelyben.

Sipos Lili: Füzet egyedi mintával, látványterv

A gödöllői művésztelep tevékenységében meghatározó jelentőségű textilművészet hagyományainak folytatása és a kortárs reflexiók kibontakoztatása a Gödöllői Iparművészeti Műhely kiemelt célkitűzése. A kiállításra meghívott alkotók a Műhely textiltervező- és szövőműhelyében folytatják vagy folytatták művészeti tanulmányaikat, jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem vagy a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatói. A fiatal textiltervező hallgatók egy általuk kiválasztott festményből vagy szőnyegből inspirálódva építették fel tervezési koncepciójukat.

Az alkotás elemzését követően olyan kollekciók tervezése volt a cél, amely a mű karakterjegyeinek, meghatározó vizuális elemeinek átemelése mellett az alkotók tervezői attitűdjét, személyiségét mutatja be. A mintatervek analóg és digitális technikákkal készülnek, a stilizált, geometrizált vagy transzparens rétegekként megjelenő növényi motívumokból különböző kompozíciójú, zárt és rapportált mintatervek készülnek. Az alternatív anyagokból készülő struktúratervek a mintatervek anyagba és térbe átültetett variációi. A kiállítással a gödöllői művésztelep megalakulásának 120. évfordulójára emlékezünk a kortárs reflexiókkal a szervezők.

Szabó Lilla Laura: Füzet egyedi mintával, látványterv

Meghívott alkotók I BÁRÁNY FANNI textiltervező növendék I ÉGER CSENGE textiltervező hallgató BA I KECSKÉS FANNI textiltervező hallgató MA I KÖVES RENÁTA textiltervező hallgató BA I SIPOS LILI textiltervező hallgató BA I SZABÓ LILLA LAURA textiltervező hallgató BA I UJVÁRY BERTA textiltervező hallgató MA

A kiállítás megtekinthető szeptember 18. és november 7. között szombatonként 14-18 óráig, illetve előzetes bejelentkezés alapján más napokon is.

A kiállítás kurátora és a textiltervező műhely művészeti vezetője: HIDASI ZSÓFIA textilművész.

Kiállítás megnyitóját szeptember 18-án, 17 órakor rendezik meg. A kiállítást köszönti: L. PÉTERFI CSABA, a gödöllői polgármesteri kabinet vezetője, kommunikációs igazgató. A kiállítást megnyitja: DR. KESERÜ KATALIN művészettörténész.

A meghívó grafikáját Szabó Lilla Laura készítette.

Bárány Fanni: Vászontáska egyedi mintával, látványtervSzabó Lilla Laura: Kendő egyedi mintával, látványterv
A Gödöllői Iparművészeti Műhely épületének tervezett felújításához kapcsolódóan a Műhely támogatói kampányba is kezdett. A kampány keretében különböző árkategóriájú támogatói jegyeket lehet vásárolni a kiállításra. A támogatókat limitált példányszámú, egyedi tervezésű és kivitelezésű tárgyakkal – füzetek, vászontáskák, kendők, printek, terítők – ajándékozzák meg köszönetképpen. A tárgyak a textiltervező műhelyben készültek a FLORÁRIUM kiállításra készült mintatervek felhasználásával.Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Életszőttesek | Matrix of Flowers

Életszőttesek | Matrix of Flowers

KIállítás a Gödöllői Iparművészeti Műhelyben

Természetes monokróm a GIM-ben

Természetes monokróm a GIM-ben

A kiállítás négy fiatal vizuális művész alkotásait mutatja be.

Hirdetés