Hirdetés

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen diplomázott Kovács Máté, "Tableware for blind people" című végzős projektje egyszerű, mégis izgalmas témát választott.

Hirdetés

Témavezető: Kondor Edit

Az alábbi leírást készítette projektjéről:

"Célom egy étkészlet tervezése volt olyan látássérültek számára, akik felnőttként vesztik el látásukat. Segít megtanulni önállóan kezelni az étkezéshez használt kerámia tárgyakat és beépíteni ezt az emberek életébe, anélkül, hogy nehézséget jelentsen a rehabilitáció folyamatában, és kevés hibázási lehetőséget ad használat közben, így nem megtörve motivációjukat. Készletem egy kannából, mély-, lapos-, kistányérból, bögréből, pohárból és fűszerszórókból áll.

Hengeres formákat terveztem a tökéletes stabilitás jegyében. Aljuk beszűkül, így építhetővé válik a könnyebb tárolás érdekében. A formákat bemélyedő menetekkel töröm meg, amelybe fekete cserélhető szilikon gyűrű helyezhető, egy más felületi érzést generálva, mely segít megtalálni a tárgyak legegyszerűbb megfogását, azon emberek számára pedig, akiknek van valamekkora látásmaradványa, a fekete gumi és fehér porcelán közti kontraszt segít az asztalon megtalálni a tárgyak megfogásának pontját, hiszen ezen emberek maradék látásukra támaszkodnak, mely általában fény és árnyék érzékelésre korlátozódik.

A fűszertartóimon lévő gyűrűk jelölésként funkcionálnak, ez alapján lehet megkülönböztetni a bennük lévő fűszereket. A kanna kialakítása alkalmassá teszi arra, hogy egy belső fedővel elzárjuk a víz útját, így a kanna alján leválasztott területen ez esetben 2,5 dl tud csak kifolyni egy döntésre.

Ez azon folyamatot segíti, hogy reflexxé váljon a csészébe öntött folyadék által létrejövő súlyváltozás, így a későbbiekben sem öntik túl italukat a pohár maximális méretén. A félév során sikerült eljutnom a prototípus tárgyakig, nagyon boldog vagyok, hogy elkezdődhet tesztelésük. Remélem a későbbiekben lesz alkalmam fejleszteni és kijavítani az esetleges problémákat."

forrás: MOME
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Energikus szögtörések Budapest újgenerációs könyvesboltjában

Energikus szögtörések Budapest újgenerációs könyvesboltjában

Libri flagship store a Nyugatinál.

Itt van Budapest átfogó bringatérképe, amelyen a Budapest100 egyes épületeit is feltüntették

Itt van Budapest átfogó bringatérképe, amelyen a Budapest100 egyes épületeit is feltüntették

Az útvonalak nagy része átlagos városi biciklivel is bejárható.

Az építészlaptop, amit bárhová magaddal vihetsz

Az építészlaptop, amit bárhová magaddal vihetsz

A Lenovo ThinkPad P53s mintha direkt építészeknek készült volna.

Hirdetés