Stílusteremtő bútoraival és háztartási termékeivel a háború utáni apátiából akarta felrázni a fiatalokat.

"Conran nagyobb hatást gyakorolt, mint generációjának bármelyik más tervezője" - tartják pályatársai a szeptember 12-én, 88 éves korában elhunyt Terence Conran brit formatervezőről, a második világháború utáni Nagy-Britannia egyik legismertebb alakjáról. 1951-ben kezdett hozzá a design világának megreformálásához, stílusteremtő bútoraival és háztartási termékeivel a háború utáni apátiából akarta felrázni a fiatalokat, és ő volt az, aki megismertette a britekkel a paplant.

"Látnok volt, aki sokat tett azért, hogy a brit design és kultúra világszerte ismertté váljék, és soha nem lehetett megtörni abban a hitében, hogy a jó design hozzájárul az emberek életminőségének javításához" - olvasható a család által kiadott közleményben. 

A tervező nemcsak a korát előzte meg, hanem az IKEA-t is: az 1960-as években megalapította a Habitat bútorláncot, ahol lapra szerelt bútorokat kezdett árusítani jóval azelőtt, hogy az IKEA betört volna Nagy-Britanniába. Az addig ismeretlen szemlélete és formavilága forradalmasította Nagy-Britannia mindennapjait. Rendkívül színes életművet hagyott maga után, mivel a kiskereskedelmi lánc létrehozása mellett a társalapítója és finanszírozója volt a londoni Design Múzeumnak, emellett nyitott éttermeket és háztartási üzleteket is, de kétségtelenül lakberendezési munkássága hagyta a legnagyobb nyomot a britekben. 

Conran az Egyesült Királyságban született 1931. október 4-én, 1948-ban beiratkozott a Central School of Art and Design iskolába, ahol textiltervezést tanult. Tanára és mentora, a pop-art egyik jelentős képviselője, Eduardo Paolozzi szobrász tanácsára azonban pályát váltott, és a textilről hamarosan áttért a bútorra. Miután pár évig együtt dolgozott az építész Dennis Lennon-nal a milliós látogatottságú Festival of Britain megszervezésén, 1952-ben vágott bele a bútorkereskedelembe, hogy aztán 1956-ban megalapítsa saját vállalkozását, a Conran Design Group-ot.

A Habitat első üzletét 1964-ben indította útjára akkori feleségével, Caroline Herberttel. 1973-ban megnyílt az első The Conran Shop, amelyet hamarosan további boltok követtek Párizsban, New York-ban és Japánban. 1983-ban a tervezőt lovaggá ütötték.

"Senki nem tett többet a modern Nagy-Britannia megteremtéséért, mint Terence Conran" - mondta Deyan Sudjic, a Design Múzeum korábbi igazgatója. "Egész pályafutása során arra törekedett, hogy mindenki életét jobbá tegye. Megváltoztatta az életünket és a vásárlási szokásainkat."

A tervezői és a kiskereskedői munkássága mellett Conran a vendéglátásban is sikeres volt. Első éttermeit, a Soup Kitchen-t és az Orrery-t az 1950-es években nyitotta meg Londonban, amelyeket az 1970-ben elindított Neal Street étterem követett. 1991-ben megalapította a Conran Restaurants Group-ot, amely éttermeket, szállodákat és bárokat üzemeltet Londonban, Párizsban, New Yorkban és Japánban, legutóbbi étterme, a Wilder 2019-től fogad vendégeket.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Elhunyt Alessandro Mendini

Elhunyt Alessandro Mendini

87 éves korában elhunyt az olasz építész és designer. 

Elhunyt Tokár György

Elhunyt Tokár György

Elhunyt Tokár György Ybl-díjas építész.

Hirdetés