Nyílt levelet írt alá a szolár ágazat 175 vállalata.

A szolár ágazat 175 vállalata írta alá azt a nyílt levelet, amelyben nagyobb átláthatóságot követelnek a beszállítói láncról, hogy azonosítani lehessen, honnan származnak a napelem panelek előállításához végül hozzájáruló nyersanyagok – közölte a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség.

Az aláírók közé tartozik az 8minute Solar Energy, az EDF Renewables, a JinkoSolar egyesült államokbeli részlege és a SunPower, amelynek vezetője, Suzanne Leta azt nyilatkozta, hogy az iparág szereplőinek „ébernek kell lenniük” annak érdekében, hogy őrködjenek a szolár ágazat munkaereje fölött:

„A napenergiában hatalmas pozitív hatás elérésének lehetősége rejlik, de ez a küldetés meghiúsul, ha a termékeket etikátlan munkaügyi gyakorlatok révén állítják elő.”

A csoport segítséget fog nyújtani a nyersanyagok és inputok nyomon követésére szolgáló protokoll kidolgozásához.

A Kényszermunka Megszüntetése Melletti Elkötelezettség a Napenergia Ágazatban továbbra is elérhető további aláírók számára, ebben arra kérik az iparági vezetőket, írják alá azt a nyilatkozatot, hogy „erőteljesen ellenzik a kényszermunka alkalmazását a szolár ágazaton belül. Az erőfeszítések elősegítése érdekében támogatjuk egy az iparág által irányított szolár beszállítói lánc nyomon követhetőségi protokoll kidolgozását, amely eszközként szolgál az elsődleges nyersanyagok forrásainak és inputjainak azonosításához, és nyomon követi a végtermékekbe, többek között a napelem modulokba történő beépítésüket.”

Az elkötelezettségi nyilatkozatot a Horizon Advisory nevű tanácsadó cég jelentése váltotta ki. A jelentés szerint kényszermunka és áttelepítési programok zajlanak Kína Hszincsiang tartományában, amely kapcsolatban áll a globális poliszilícium beszállítókkal. A Wood Mackenzie elemzőjének becslése szerint a világ poliszilícium kapacitásának mintegy 75 százaléka Kínához köthető. Az Egyesült Államok kormánya tilalmat rendelt el egyes Hszincsiang tartományban előállított termékek vonatkozásában az ujgur muszlim közösséget érintő kényszermunkára vonatkozó vádakkal összefüggésben; ezt a vádat Kína visszautasította.

Zaid Ashai, a Nexamp ügyvezető igazgatója szerint a napelem ágazat egy „kritikus inflexiós ponthoz érkezett”, mivel a kormányok a világ minden részében felgyorsították a megújuló energia termelésére történő átállást, ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy ez a növekedés „nem történhet az emberi jogok rovására”.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Alternatív energiaforrásokat támogató energiaügyi miniszter az USA-ban

Alternatív energiaforrásokat támogató energiaügyi miniszter az USA-ban

A szenátus jóváhagyta Jennifer Granholm kinevezését. Közben három déli államban az alapinfrastruktúra helyreállításáért küzdenek.

Napelem + hőszivattyú + elektromos autó = javaslat az új napelemes elszámolásra

Napelem + hőszivattyú + elektromos autó = javaslat az új napelemes elszámolásra

Az MNNSZ lehető legkedvezőbb új elszámolási rendszer bevezetését szorgalmazza.

Valóban zöld márka, vagy csak annak mutatja magát?

Valóban zöld márka, vagy csak annak mutatja magát?

Újrahasznosított műanyag, fairtrade kávé, napelemek, energiatakarékos égők – valóban zöld mind?

Hirdetés