Hirdetés

A helyzet tarthatatlanná vált: offline módra van szükségünk, az Agata Nowak Studiónak pedig van erre egy jó megoldása.

Hirdetés

Agata Nowak lengyel designer új bútora, a Troost végtelenül egyszerű, ám éppen ezért – és mert egy húsbavágó problémára ad választ – várhatóan roppant hatékony: egy éjjeliszekrény, ami segít lekapcsolódni a Hálóról.

Könnyen lehet, hogy hamarosan komoly piaci részesedést hasít ki magának Agata Nowak designer éjjeliszekrénye, amely első ránézésre egy szép, visszafogott fa bútor – viszont van egy „offline zsebe”, lefekvéskor abba kell csúsztatni a mobilt, hogy blokkolja azon a wifit és a hálózatot. 

„A mobilfüggőség nem újkeletű probléma, mégsem tudunk megbirkózni vele – írja a stúdió. – Az okoseszközök állandóan velünk vannak, és figyelmet követelnek maguknak, elmosva munka és magánélet határát, a home office terjedésével csak egyre inkább.

A hálószoba viszont lényegében az utolsó menedékhely, ahol végképp el kellene szakadnunk a mindennapi kötelezettségeinktől, hogy pihenjünk kicsit.

Tanulmányok bizonyítják, hogy a mobilok kék fénye rossz hatással van a szemre, megzavarja az alvási ciklust, ezért legalább fél órával lefekvés előtt le kellene tennünk azt. Hanem ezeket az eszközöket éppen úgy tervezték, hogy függőséget okozzanak, állandó ingert jelentsenek (lásd a Social Dilemma című dokumentumfilmet). A Troost segít megszakítani az „értesítés-folyamot” az offline zsebe segítségével. Elég oda becsúsztatni a mobilt, a zseb blokkolja annak wifi és mobilhálóztat jeleit, ezzel segít kikapcsolni esténként, hogy az alvásnak, olvasásnak és egyéb fontos dolgoknak szentelhessük az időnket.

A végeláthatatlan netezés átkairól, a függőségről, az alváshiányról, a családtagokkal való törődés elmulasztásáról inkább nem is értekeznénk, meglehetősen egyértelmű a helyzet. Régen az internetbe menekültünk a valóság elől, most ideje a valóságba menekülni a net elől, mert a szociális kapcsolataink és a minőségi alvás nagyon is valós igény.

Ahogy valós Agata Nowak bútora, amelyet a lengyel Borcas cég gyárt, tömör tölgyből vagy bükkből. Ha az offline módját figyelmen kívül hagyjuk, akkor is egy jól megtervezett, fiókos-polcos minimalista bútort látunk.

Nowak számára külön öröm lehet, hogy az éjjeliszekrényt gyártani kezdték, mert 2015-ben már tervezett egy „offline széket”, ami azonban soha nem jutott el idáig. Kétségtelen: az offline módra az éjjeliszekrény a legalkalmasabb, és talán most már az idő is megérett egy ilyen termék kereskedelmi sikeréhez.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Spatial Affairs, avagy kapcsolat a fizikai és a digitális világ közt

Spatial Affairs, avagy kapcsolat a fizikai és a digitális világ közt

A Térügyek kiállítása a két világ kapcsolatát és egymásra utaltságát elemzi modern, konceptuális és kortárs műveken keresztül.

Az offline éjjeliszekrény egyszerű, de csodás találmány

Az offline éjjeliszekrény egyszerű, de csodás találmány

A helyzet tarthatatlanná vált: offline módra van szükségünk, az Agata Nowak Studiónak pedig van erre egy jó megoldása.

158 - 2020/2

158 - 2020/2

Megjelent az OCTOGON magazin idei második lapszáma, amely a rendkívüli helyzetre való tekintettel ingyen, online elolvasható itt. Az előző, műemlékes tematikájú lapszámunkból a 158-asba áthúzódó műemlék rekonstrukciók (EIFFEL-műhelyház, Ligeti-műteremház, a vári Lovarda és a Főőrség) bemutatása mellett egy igazán figyelemreméltó ausztriai síház-épületet Artmurban (Nagy Csilla és Tóth Zoltán, Artgoup), a Boldog Özséb kilátó épületét, vagy Ekler Dezső legújabb alkotását is megismerheti az olvasó friss magazinunkból. Címlapunkon a Neumann János Egyetem új campusának lenyűgöző épülettömbje szerepel (Bánáti + Hartvig Építész Iroda), illetve a most befejezett épületek és elsőként a magazinban bemutatott projektek sorában a Gutowski Robert és tervezőtársainak új pátyi templomáról olvashatnak. Kendik Gézáék tervei alapján egy egykori ipari épület alakult át, míg a bemutatott irodai terek közül a Telekom, az átépített Pajtás Étterem, a napjainkban éppen főszerepet játszó Netpincér irodáját ismerhetik meg belülről. Mindezeken túl a Zen Garden nyaralótelep, a Főfotó, a Lőrinc pap téri jezsuita templom „gyermekfoglakoztatója” és az új játszóhellyel gyarapodó és megújuló Thália Színház gazdagítja a lap tartalmát.

Hirdetés