Hirdetés

2030-ig szeretne teljesen szénmentes országgá válni, energiafogyasztásának 100 százalékát pedig megújuló forrásokból fedezné.

Az elmúlt hónapokban sokszor írtunk arról, miképp válik Ausztria a klímaváltozás élharcosává: klímavédelmi területeket hoznak létre, vadszőlővel futtatják be a villamosmegállókat, vagy zöldhomlokzattal várják a hőséget, most pedig egyfajta zöld akkumulátorként működő energiatárolókat telepítenek.

Forrás: neweurope.eu

Ausztriának van egy nagy vállalása: 2030-ig szeretne teljesen szénmentes országgá válni, energiafogyasztásának 100 százalékát pedig megújuló forrásokból fedezni - a tárolók ennek elérésében segítenék az országot.

A digitális energetikai technológiák fejlesztésével és szállításával foglalkozó svájci ABB ötéves, várhatóan 100 millió dollárnál (29,5 milliárd forint) is nagyobb értékű keretszerződést írt alá az ausztriai villamosenergia-rendszer üzemeltetőjével, az APG-vel gázszigetelésű kapcsolóberendezések (GIS) szállításáról. Ez a projekt lesz Ausztria történetének eddigi legnagyobb villamosenergia-hálózati bővítése, az ABB a kapcsolóberendezéseket egy olyan villamosenergia-hálózat kiépítéséhez biztosítja, ami segít felkészíteni az infrastruktúrát a fokozatosan növekvő mennyiségű, megújuló forrásból származó villamosenergia fogadására.

A megújuló energia esetében nehéz feladat az előrejelzés, ami terhelésingadozásokhoz vezethet. Ahhoz, hogy a villamosenergia-hálózat meg tudjon ezzel birkózni, erős, rugalmas áramátviteli infrastruktúra szükséges.

A hálózat a kelet-ausztriai szélerőműveket összeköti az ország nyugati részén működő szivattyús energiatározókkal, emellett a fölös nap- és szélenergiát is az Alpok szivattyús energiatározóihoz szállítja, amelyek így „zöld akkumulátorként” működve tárolhatják az energiát mindaddig, amíg a magasabb fogyasztású időszakokban szükség nem lesz rá. 

Forrás: forbes.hu
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Bécs lett a világ legzöldebb városa

Bécs lett a világ legzöldebb városa

A jó példa itt van a szomszédban. 

Bezárták az utolsó szénerőművet is Ausztriában

Bezárták az utolsó szénerőművet is Ausztriában

Jöhet a teljes szénmentesség 2030-tól.

Hirdetés