A 2018. évi díjakat a Határtalan Design kiállítás megnyitóján adták át.

A június 15-től augusztus végéig látható, a hazai alkotók mellett cseh, lengyel, német, magyar, osztrák, román, svájci, szlovák és szlovén bútor-, textil- és tárgytervezők munkáit felvonultató kiállításhoz egy rangos dizájndíj is kapcsolódik, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a designban rejlő potenciálra és a mecenatúra jelentőségére. A 2018. évi díjakat a kiállítás megnyitóján adták át.

 A 13. madeinhungary + 6. MeeD válogatásban, amelyet már több mint egy évtizede Szigeti Szilvia textildizájner és Radnóti Tamás belsőépítész szervez, 9 ország több mint 150 dizájnerének tárgyai kapnak helyet. A régiós – cseh, lengyel és szlovák – tervezők munkái mellett első ízben  láthatók német, osztrák, román, svájci és szlovén alkotók által jegyzett bútorok, lakástextilek, dizájntárgyak. A Határtalan Design kiállításon – a korábbi évek gyakorlatához igazodva – idén is bemutatkoznak a tárgy- és formakultúrához szorosan kötődő más műfajok képviselői is. Idén tárgyfotósok és ékszertervezők kaptak lehetőséget, akiknek kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy a látogatók minél teljesebb képet alkothassanak a két műfaj legprogresszívebb eredményeiről. Külön egységként látható a müncheni Pinakothek der Moderne után először Budapesten az Academy of Fine Arts and Design in Bratislava, Studio S+M+L_XL – Metal and Jewel által rendezett izgalmas Új Konstelláció / New Constellation című kiállítás is.

Az eseményhez kapcsolódóan került sor a Határtalan Design Díjak átadására. A díj létrehozásának lehetőségét a Nemzetközi Visegrádi Alap és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával létrejött kiállítás teremtette meg. Megalapításához a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. jelentős, három alkotó számára, személyenként bruttó 400.000 forint támogatást ajánlott fel. Idén a Horváth Művészeti Alapítvány támogatásával két ékszertervező személyenként bruttó 200.000 forintos díjat vehet át, valamint a Laguna Lakástextil Kft. jóvoltából egy textiltervező bruttó 200.000 forintos díjban részesült.

A díjak odaítélésében szakmai zsűri segítette a szervezők munkáját. A Csomay Zsófia Ybl-díjas építész, belsőépítész, érdemes művész, Elisabeth Heine megbízott kurátor (Schmuckmuseum, Pforzheim), Komáromi Ákos a Laguna Lakástextil Kft. tulajdonosa, Koós Pál Ferenczy Noémi-díjas formatervező művész, egyetemi docens intézetigazgató (Design Intézet, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem), a Magyar Formatervezési Tanács elnökhelyettese, valamint Zalavári József  DLA Habil Ferenczy Noémi-díjas formatervező művész, egyetemi docens (AMI, Sopron), alkotta grémium fő szempontja mindhárom esetben a konvencióktól mentes, különleges, egyedi tervezői gondolkodásra utaló tárgyak keresése volt.

A Határtalan Design Díj 2018-évi nyertesei:  

Bútor és tárgy kategória
Az osztrák Lukas Klingsbichel munkáinál a zsűri kiemelte az asztalok és lámpák formai különbözősége, erős kontraszthatása mellett a klasszikus bútortervezési kultúra meglétét, annak igen magas színvonalát és a tárgyak karakteres mivoltát.  A tervező különböző méretű színesre pácolt asztalkái könnyedén szétszedhetők, a 21. századi élethelyzethez tökéletesen igazodnak, legújabb, rétegelt lemezből készült függőlámpái pedig redukált formáik ellenére, finomak és érzékenyek.
A cseh Michael Malasek, Tomás Varga - Master & Master márkanév alatt bemutatott tárgycsaládjának letisztult formavilágán túl a csomóponti és ergonómiai megoldások eredetisége nyerte el a grémium tetszését. A tervezőpáros fémmel kombinált asztalai és fejleszthető polcrendszerei egyszerűségükkel, átgondolt strukturális megoldásaikkal és dinamikus színhasználatukkal szinte bármilyen enteriőrben megállják a helyüket. 
Csíkszentmihályi Ányos széke a szakértők véleménye szerint a design kísérleti műfajában mutat fel újat különleges szerkezetében, csomóponti megoldásaiban, arányrendszerében és eredeti formakarakterében. A kiállított szék egy egyetemi program keretében készült, amelynek során egy göteborgi kávézó bútorzatának újratervezése volt a feladat, amelyet tömörfából, a lehető legkevesebb anyagból, lehető legerősebb és mégis légies, kis súlyú konstrukcióval valósított meg.

Ékszer kategória

Susanne Hammer a kortárs ékszertervezés talán legismertebb osztrák képviselője, aki számos kiállításon szerepelt már Európa megannyi országában, az Egyesült Államokban, Japánban, de Kínában is. Munkáiban a test és az ékszer kapcsolatát vizsgálja, jellemzően nyakláncokat készít, amelyekkel a szerialitás kérdését, a láncszemek különbözőségét, azok egymáshoz kapcsolódását járja körbe új, progresszív formában. Három dimenziós objektjei visszafogott formaviláguk és anyaghasználatuk ellenére látványos és hangsúlyos darabok.
A legfiatalabb generációhoz tartozó Rémiás Szilvia ékszerét a tengerparti, víz koptatta kavicsok és azok finom mintázata, valamint a vulkanikus kőzetek mélyedései inspirálták. A tervező célja egy váratlan élmény előidézése volt. A tárgy levéve csupán egy egyszerű hasáb, egy tömb az asztalon, de ha kissé megtörjük, vagy ráütünk vele a karunkra, karkötővé válik. Ahogy a karkötő meghajlik, a felülete is térbe mozdul, pikkelyszerű organikus textúrát alkotva. A tárgyak anyaga clay gyurma ezüsttel kombinálva.

Textil kategória

Labus Lili kiállított munkájában a posztmodern szociális és individuális értelemben immanens tér modellezése volt a célja, melyet 100%-ig természetes anyaghasználattal ötvözött. A szövött mintázatok vizualitásunk tereinek fizikai és virtuális értelemben megjeleníthető „tisztaság-igényére” hivatottak reflektálni.

Nyitva: 2018.06.15 – 08.26. között, hétfő kivételével minden nap 10.00 – 18.00
Helyszín: Új Budapest Galéria, 1093 Budapest, Fővám tér 11–12. (Bálna)

forrás: sajtóközlemény

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Még két hétig látható a Határtalan Design kiállítás

Még két hétig látható a Határtalan Design kiállítás

Hétvégenként kortárs zenei programokat is hallhatnak az érdeklődők.

A designtárgyak érzelmi vonatkozásai

A designtárgyak érzelmi vonatkozásai

Storytelling a Határtalan Design kiállításon.
 

Ércek rejtett jelenléte | Ratio

Ércek rejtett jelenléte | Ratio

Katharina Mischer és Thomas Traxler kisbútorsorozata a fémbányászat káros környezeti hatásaira hívja fel a figyelmet.

Hirdetés