Hirdetés

Repülő csészealj az „előszobában”.

Ma már szinte közhelynek számít, hogy a jelen fogyasztói számára kiemelten fontos az egyediség, az individualizáció, a testreszabott tárgyak és eszközök birtoklása, legyen szó egy különleges telefontokról vagy éppen egy Philippe Starck által tervezett sportcipőről. Nincsen ez másként az egyedi gyártású bútorok tekintetében sem; talán ott még hatványozottabban igaz a fenti tendencia, hiszen nemcsak végfelhasználók, de irodák, hotelek, középületek tulajdonosai-üzemeltetői is szeretnék megkülönböztetni magukat a konkurenciától. Ehhez biztosít megoldásokat az Arterior Komplex Kft. egyedi gyártású bútorokat kínáló részlege.

Amit a vevő megálmodik, azt az Arterior csapata megvalósítja. A tervezők általában formákban és színekben gondolkodnak, az Arterior bútorrészlege „csak” finomít az anyagokon, hogy a végleges terv a gyakorlatban is gyártható legyen anélkül, hogy nagy mértékben eltérjen a tervező-megrendelő álmaitól. Az Arteriornál a belsőépítészeti szolgáltatás keretében három tervező álmodja meg a projektek belső tereit, kilenc munkatársuk jellemzően a gyakorlati résznél, a tervegyeztetésnél kapcsolódik be, közülük négyen faipari mérnökök, hathatós segítséggel járulnak hozzá a gyártás előkészítéséhez.

A Millenáris Startup Campus előterében a csészealj pult palástja is íves, igazi kihívást jelentett a kivitelezése. Az akril lapokat két irányba kellett hajlítani, egy homorú testet készíteni belőle.

A gyártás során kulcsfontosságú, hogy az Arterior megbízható, régóta bevált alvállalkozókkal dolgozik, talán mondani sem kell, hogy a túlhevített építőiparban ez szinte aranyat ér; az Arterior a biztos kapocs a megrendelő és a bútorokat két kezükkel gyártó asztalos szakemberek között. Az Octogonban már hírt adtunk az Arterior BIM (Building Information Management) szolgáltatásáról, amelynek 3D szkennelési funkcióját az egyedi bútorok tervezése-gyártása során is aktívan lehet használni. Az Arteriornál két munkatárs dedikáltan csak azzal foglalkozik, hogy – precíziós Leica-gépek segítségével – úgymond kirajzolják a teret, mindezt két milliméter pontossággal! Ez elősegíti, hogy méretre teljesen pontos bútorok készüljenek, illetve támogatja a kézi felmérést is, például egy templom vagy egy kupolás mennyezetű épület esetében is: így születik egy kész gyártási terv a tervező által odaálmodott bútorról.

A Táncszínház pultja igazi különlegesség. A jegypénztár a padlótól a mennyezetig akril bevonatú, beépített informatikai eszközökkel.

Ezáltal valósulhatott meg például a Nemzeti Táncszínházban a padlótól a mennyezetig nyúló akril bevonatú jegypénztár, amelynél a még a beépítendő informatikai eszközöket is figyelembe kellett venni a gyártás folyamán. Szintén nagy kihívás volt a Startup Campus előterében lévő „csészealj” pult, amelynek kivitelezése izgalmas kihívás elé állította az Arterior munkatársait: az akril lapot két irányba kellett hajlítani és egy homorú testet készíteni belőle. Kevesen képesek ilyen különleges bútor legyártására, a végeredmény önmagáért beszél...

Szépművészeti Múzeum kiszolgáló helyiségei az Arterior kollégáinak keze munkáját dicsérik.

Az Arterior egyedi bútor divíziója természetesen nemcsak (egyelőre) virtuálisan létező belső terek, hanem már létező épületek kapcsán is megoldásokat kínál. Ennek eklatáns példája a zánkai Erzsébet-tábor teljes egyedi bútorzata. Zánkán minden bútornak a helyszín adottságaihoz kellett illeszkednie, hiszen a régi épületek szinte változatlan formában megmaradtak. A tornaterem akusztikus, „labdaálló” falburkolatai, a kompaktlemez bevonatú térbe állított mosdópultok, a lamellás térelválasztók mind-mind büszkeségei az Arteriornak.

A Solar Decathlon és más projekt esetében is a tervezést és a gyártást BIM-es alapon végzi az Arterior Komplex Kft. Ez lehetővé teszi, hogy az építőipari szakágak munkájával párhuzamosan már a bútorgyártás is megtörténjen, ami lényegesen lerövidíti a teljes kivitelezés időtartamát.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hagyomány és modernizmus határán (X)

Hagyomány és modernizmus határán (X)

Ikonikus bútorok – beszélgetés Jászay Elizabettel, a Ligne Roset hazai üzletvezetőjével. Hatodik rész.

Egy gyerekkori álmom vált valóra

Egy gyerekkori álmom vált valóra

Interjú Kele Sári designerrel!

Hirdetés