Hirdetés

Olafur Eliasson bemutatja Meles Zenawi Emlékparkját.

A Meles Zenawi Alapítvány 2013-ban kezdeményezte az emlékpark létrehozását, hogy Meles Zenawi emléke előtt tisztelegjen, aki 1991-től a 2012-ben bekövetkezett haláláig Etiópia elnöke, majd miniszterelnöke volt. Az Olafur Eliasson és Sebastian Behmann építész által alapított Studio Other Spaces (SOS) csapata kibővítette az „emlékhely” fogalmát és egy olyan társadalmi befogadó teret hozott létre, amely az ország múltjáról és jövőjéről való elmélkedés és vita helyszínéül is szolgál. 

 


A tíz évig tartó építészeti és tájépítészeti projekt Etiópia fővárosának, Addisz-Abebának az északi szélén található, egy könnyen megközelíthető, hatalmas és változatos területen. A park hét pavilont és öt épületet köt össze egy 2,4 kilométeres, természetben kanyargó gyalogösvény mentén.

A szétszórt építészeti elemek a hagyományos helyi kézművesség és anyagok, valamint a kortárs technológia ötvözésével készültek. A Vogt Landscape 2016-ban csatlakozott a projekthez: kerteket tervezett a burjánzó sétaút mentén, valamint tájképi koncepciókat dolgozott ki az egyes épületeket körülvevő területen. Az ösvény követi a helyszín topográfiáját, és az ország különböző régióiból gyűjtött virágok, fák és kövek harmonikus válogatását mutatja be.
 

„Etiópiával régóta tart a kapcsolatom. Sok éven át vendégprofesszor voltam az Addisz-Abebai Egyetem képzőművészeti és formatervezési tanszékén, megannyi workshopot tartottam és számos csereprogramot kezdeményeztem  Berlin között. Egy közös projekt természetesen adta magát, mint következő lépés” – mondta el Olafur Eliasson. „Az emlékpark kialakítása több rétegre épül. A séta itt érzékelhetővé és megtestesültté teszi a történelmet, annak aktív befogadásával jár. Reméljük, hogy a látogatók nagyvonalú nyilvános térként fogják megtapasztalni a parkot, amely különböző hátterű és véleményű embereket – barátokat, támogatókat és politikai ellenfeleket egyaránt szívesen fogad” –tette hozzá.

 

Studio Other Spaces | WebInstagramForrás: Designboom
 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A történelem aktív befogadására invitál az etiópiai emlékpark

A történelem aktív befogadására invitál az etiópiai emlékpark

Olafur Eliasson bemutatja Meles Zenawi Emlékparkját.

Fogjuk kézen a napot! | IKEA X Little Sun

Fogjuk kézen a napot! | IKEA X Little Sun

Ezek a lámpák hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a mi gyerekeink is tudják még élvezni ezt a bolygót.

Barlangfal

Barlangfal

Víz alatti fantáziavilág elevenedik meg a Színes Város Csoport legújabb murális alkotásán.

Hirdetés