Ezek voltak a százéves BÁV 2020-as árveréseinek legszokatlanabb darabjai.

A BÁV Aukciósház 100 éves árveréseinek története során számtalan különleges, néha egészen meghökkentő tárggyal találkozhattak a licitálók. Számos olyan tétel talált új gazdára, ami akár évszázados történelemmel, gazdag múlttal rendelkezik, esetleg használatában vagy megjelenésében egyedülálló. Íme néhány a szokatlan tétel a 2020-as év aukciós listáiból

 

A legszokatlanabb aukciós tétel: százéves spanyol lottósorsoló gömb
76. Művészeti aukció 
Eladási ár: 1.080.000 Ft


A több mint 100 éve, különböző színű fa szelvényekből összeállított lottósorsoló gömb Spanyolországból származik, ahol a lottózás a mai napig a mindennapok része, a karácsonyi lottó pedig egyenesen kötelező eleme az ünnepnek. Maga a játék inkább a tombolához hasonlít, egy számsort húznak ki, erről árulkodik a 245 golyó is. A BÁV aukciós története alatt a szakértők még nem találkoztak lottósorsoló gömbbel, minden bizonnyal egy olyan gyűjteménybe került, ahol megbecsülik a különlegességeket. 

 

A leginkább feltörekvő és a licitálók körében egyre inkább népszerűbb tárgycsoport: modern magyar kerámiák, köztük a legdrágább Gorka Géza figurális kerti csobogója 
Karácsonyi online aukció 
Eladási ára: 720.000 Ft


A korábban sokáig lenézet retró kerámiák divatja nem csak eljött, de már évek óta szárnyal. Van olyan alkotó, akinek a munkái mára már 5-8-szorosát érik. Bár 2020-ban elmaradtak a nagy árverések, és vele együtt az új rekrodok is, de még így sem csökkent az érdeklődés. A múlt évben Gorka Géza locsoló kislány alakot formázó, zöld repesztett mázzal készült kerti csobogója volt a legdrágább. Gorka Géza mellett legsikeresebben szereplő modern keramikus éppen lánya, Gorka Lívia, illetve Gádor István és lánya, Gádor Magdolna. Több új kedvenc is belépett azonban a piacra, és felfelé ívelt a modern Zsolnay-kerámiák értékesítése is, amit a múlt évben megjelenet Zsolnay Modern könyv is elősegített.

 

A legkülönlegesebb, egyedi billentyűzettel ellátott okosóra: Seiko Memo Diary, aranyozott acélóra csatlakoztatható billentyűzettel 
Karácsonyi online aukció
Eladási ára: 192.000 Ft


A 2020-as év órapiacán a 80-as évek retró, kvarcóráinak felbukkanása igazi meglepetés volt. Természetesen ebben a kategóriában az igényes, nagy márkanevek és a formabontó újítások vezetik a versenyt, ilyen az okosórák ősének számító Seiko Memo Diary is. Egyedülálló konstrukciójában az óra az ébresztő mellett naptár és jegyzet funkcióval is ellátott, melynek szerkesztéséhez vezeték nélkül csatlakoztatható a billentyűzet, így talán nem túlzás azt állítani, hogy ez a modell az okosórájának előfutárának tekinthető.  

 

A legikonikusabb ékszer: a Cartier hajlított szög karkötője
76. Művészeti aukció
Eladási ára: 2.280.000 Ft


Jószerével mindenki találkozott már valamilyen – akár hazai – celebritás kezén az ismert hajlított szöget formázó Cartier karkötővel. A BÁV szakértői jó érzékkel kutatják fel minden évben azokat az ikonikus ékszereket, amelyeket mindenki magáénak szeretne tudni, ráadásul egy-egy árverésen mélyen a bolti ár alatt szerezhetőek be ezek a stílusos darabok. A legjobb példa erre a sztárok kedvencének számító szerencsehozó hajlított szöget formázó karkötő, amely a legendás Cartier Ékszerház alkotása. A kiváló formatervezéssel bíró aranyékszer valószínűleg egy igen stílusos hölgy kezét díszíti 2,2 millió forintért.
 
 

A legizgalmasabb, gazdag történelmi múlttal rendelkező használati tárgy: 3 darabos Tiffany tálalókészlet 
76. Művészeti aukció
Eladási ára: 456.000 Ft


Az 1870 körül készült, három darabos aranyozott ezüst Tiffany tálalókészlet, japonizáló díszítésével minden étkezést stílusossá tehet. A tálalóvillát, halas tálalókést és pástétomkiszedőt tartalmazó kollekció a 19. században divatos japonizáló és madármotívumokkal díszített. A mostani tulajdonosa használatukkal egy kis ablakot nyithat a múltra. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Műtárgyat karácsonyra!

Műtárgyat karácsonyra!

Online karácsonyi Aukció a BÁV-nál.

Kortárs aukció az autizmussal élőkért

Kortárs aukció az autizmussal élőkért

Egyedülálló kulturális kezdeményezést indított az Autistic Art Alapítvány

Kortárs butik és klasszikus árverés

Kortárs butik és klasszikus árverés

Kortárs designt és képzőművészetet a karácsonyfa alá

Hirdetés