A TEXHIBITION és az OCTOGON közös, hatrészes sorozatában fiatal tervezőket mutatunk be a következő egy hétben.

A január 8-án nyílt VI. TEXHIBITION a textiltervezői szcéna bemutatásán túl a generációk közötti párbeszéd elősegítésére is törekszik, hiszen a szakmában már meghatározó tervezők mellett minden évben jó pár pályakezdő designer is meghívást kap a kiállításra. A következő egy hétben az idei tárlaton kiállító hat fiatal tervezőt mutatunk be az OCTOGON online-on – elsőként íme Horváth Evelin.


Horváth Evelin 2019-ben diplomázott textiltervezőként a Budapesti Metropolitan Egyetemen (METU). Szabadúszó designerként elsősorban nyomottmintás lakástextil kollekciók tervezésével foglalkozik, ugyanakkor a kőszegi Multifelt Factoryval együttműködésben egyedi, az otthonainkat melegebbé és meghittebbé tevő gyapjúfilc szőnyegeket is tervez. Mindemellett digitális mintatervezést is tanít óraadóként a METU-n. Munkáival 2018 óta vesz részt a TEXHIBITION és a Határtalan Design kiállításokon. 2020-ban elnyerte a Határtalan Design Díjat is.

„Gyakorlati funkcióik mellett a lakástextilek óriási stílusteremtők és hangulatfelelősök egy térben. Jelenlétük az otthonunkba meleg, meghitt hangulatot hoz. Számomra ezt a nyugalmat mindig is a természet közelsége adta, így szinte minden mintám inspirációs alapja az organikus formavilág, főként a növényvilág” – mondta el Horváth Evelin.

A mintakollekciók megalkotása során különös figyelmet fordít arra, hogy a kézzel készült rajzok és különféle textúrák digitális átdolgozásával izgalmas és részletgazdag felületeket hozzon létre. Ez a szándék jelenik meg a VI. TEXHIBITION kiállításon bemutatott Meadow névre keresztelt nyomott mintán is, amelyet elnagyolt raportok, lendületes, mégis aprólékosan kidolgozott formavilág jellemez. A textilen megjelenő domináns kék árnyalatok a nyugalmat, az apró foltokban megjelenő piros szín pedig az energiát, dinamikát szimbolizálják.
 

Fotó: Villányi Csaba


A fiatal tervező számára nagyon fontos, hogy az elkészült mintatervek kivitelezése is minden részletében tökéletes és prémium minőségű legyen, ezért évek óta a Rigában található Muze Textile Printing céggel dolgozik. Náluk természetes pamut alapanyagra vagy akár az óceánokból gyűjtött PET palackokból készült textilekre OEKO-TEX minősítésű festékekkel készülnek a nyomatok.

„A Muze Textile Printingnél lehetőség van próbanyomat készítésére is, ami 1-1 nagyobb megrendelés előtt elengedhetetlen. Minden megrendelés a megbeszélt időpontra elkészül, így a velük való közös munka igazán gördülékeny. Jó érzés, hogy egy megbízható, hatalmas anyagminta katalógussal rendelkező, kiváló minőségben dolgozó cég áll mögöttem, így mindig kész megoldásokkal tudok szolgálni a megrendelők számára” – jegyezte meg Evelin.


Evelin az egyedi mintakollekciók tervezése mellett jelenleg az NKA Ösztöndíj által finanszírozott gyapjúfilc szőnyeg kollekcióján is dolgozik. A projekt egyelőre a kísérletezés fázisában van – azt kutatja, hogyan lehet a gyapjúfilc anyagot ipari körülmények között, nagy méretben is színátmenetesre festeni, akár sorozatgyártásban is. Emellett készül egy webshop felülettel is, ahol a saját tervezésű mintáival készült lakásdekorációs termékek – többek között díszpárnahuzatok, ágyneműhuzatok, takarók – lesznek megvásárolhatók.


Horváth Evelin | Instagram

A VI. TEXHIBITION kiállítás 2022. január 23-ig tekinthető meg a FUGÁ-ban.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Minden elképzelés csak annyit ér, amennyit meg is valósítanak belőle

Minden elképzelés csak annyit ér, amennyit meg is valósítanak belőle

Gyetvai Géza építész a fejlesztés alatt álló Észak-Buda Városközpont campus-koncepcióról.

Három városrész metszéspontjában

Három városrész metszéspontjában

Az Észak-Buda Városközpont koncepciótervének bemutatása.

Hirdetés