A készlet alkotója egy 25 éves doktorandusz, aki feltöltötte ötletét a LEGO Ideas oldalra.

Mostantól bárki kirakhatja Vincent Van Gogh, 1889-ben festett Csillagos éj című képét LEGO kockákból. A LEGO új készletét egy 25 éves doktorandusz, Truman Cheng készítette, aki először feltöltötte a LEGO Ideas weboldalára. Az Ideast pontosan azzal a céllal hozta létre a cég, hogy oda bárki feltölthesse meglévő LEGO termékekből készített ötleteit, amelyek később akár kereskedelmi forgalomba is kerülhetnek. Miután Cheng alkotására több mint tízezren szavaztak, a dán cég úgy döntött, hogy készlet formájában piacra dobja Cheng ötletét, ami után az alkotó egyszázalékos részesedést kap majd. 

„Egyik nap csak szórakoztam a LEGO kockákkal, és rájöttem, hogy egyes darabok véletlenszerű egymásra helyezése hasonlít van Gogh ikonikus ecsetvonásaira – mondta el Cheng a LEGO Ideas-nak. – Jó agytorna volt olyan trükkökkel és technikákkal előállni, amik visszaadják az eredeti festményt, a különböző irányba menő ecsetkezelést.” 

A LEGO Stary Night szettje 3D-s képként kelti életre az impresszionista mester alkotását, ugyanakkor nagy hangsúlyt fektet a művész jellegzetes ecsetvonásainak visszaadására és színpalettájára. A festő tiszteletére a készlet még egy Van Gogh minifigurát is tartalmaz, ecsettel, festőállvánnyal és egy mini Csillagos éj festménnyel. 

Ez persze nem az első eset, hogy a LEGO a képzőművészetből merít inspirációt, hiszen tavaly a LEGO Art sorozatban kijött már Andy Warhol Marilyn Monroe-ról készített képeinek kockaváltozata is, de ez az első, amivel 3D-ben újraalkothatunk egy műalkotást. Az pedig, hogy a LEGO egyre inkább gondol a felnőttekre is, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az Architecture sorozatban is egyre profibb készletekkel jönnek ki, mint például a tavaly év végén piacra dobott Colosseum.

És Van Gogh híres festménye sem először ihlette meg a mai designereket: Hollandiában nemrég éjszaka világító bicikliút készült a kép mintájára.  




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ilyenek lennének a városok, ha gyerekek terveznék őket

Ilyenek lennének a városok, ha gyerekek terveznék őket

A Lego Rebuild the World kampányának keretében 9-10 éves londoni gyerekek kipróbálhatták, milyen is építésznek lenni.

Hatalmas és valósághű lett a LEGO Colosseum készlete

Hatalmas és valósághű lett a LEGO Colosseum készlete

A szett az eddigi legnagyobb és legrészletesebb LEGO készlet, ami részletekbe menően adja vissza az eredeti római amfiteátrum építészetét.

Búcsút int a Lego az egyszer használatos műanyag zacskónak

Búcsút int a Lego az egyszer használatos műanyag zacskónak

Öt éven belül újrahasznosított papírra cserélik őket.

Hirdetés