Családi ház Jászberényben

Hagyománytisztelet és újító lendület alkot harmonikus egységet a zagyvaparti családi otthon homlokzatán és alaprajzában – a településszerkezet és az alföldi vernakuláris építészet sajátosságai, a lakók intimszféra iránti igénye, és finom, keleti hatások is leképeződnek szerkezeti elemein. A nirmana iroda munkája az OCTOGON Deco 2023/3 számában jelent meg.
 


A lakóházépítési hagyományok történeti folytonosságának Jászberényben nem kedveztek a gyakori árvizek, nincsenek biztos pontok, jellegzetes részletek. Egy vegyes múltú, fejlődő városrészben áll a telek is, aminek kiválasztása már önmagában újszerű hozzáállást jelez – ez a folyóparti szegmens a lakófunkció és a rekreációs szolgáltatások erősödésével azonban jó eséllyel értékelődik majd fel a közeljövőben. 

A településkép védendő értéke az úgynevezett jász fésűs, kistelkes beépítés, amely kezdettől meghatározta a terveket. Lényege, hogy az oldalhatárra, illetve az oromfalat az utca vonalára helyezve lehet csak építkezni, vagyis a ház gerince az utcára merőleges, amihez adott paraméterek betartásával keresztszárny illeszthető. Másrészt a telek adottságai okán az építészeti program megvalósításához átgondolt gesztusokra volt szükség. 

 


A Rudas Fürdő új szárnyát is jegyző nirmana építésziroda vezető építésze, Vékony Péter számára ez a beszorított helyzet – éppen a fürdő miatt – nem volt ismeretlen, a magánélet védelme azonban a szomszédos épületek közelsége miatt tovább növelte a tétet. Végül minden funkció helyet talált egy patio köré szervezett struktúrában, amely maximális zavartalanságot és kényelmet biztosít, és a hagyományos értékekkel is összhangban van.

A mezővárosi múlt a gazdasági épületek, terménytárolók révén megbízhatóbb referenciákkal szolgált, ezeket a homlokzaton a tégla, mint tipikus alföldi építőanyag használatával idézi fel. Az áttört felületek kívülről elzárt, fényszegény belső térre utalnak, ám a túloldal valójában kellemes és világos. Távoli előképnek mondható a dzsaipuri Szelek palotája, ahol a kíváncsi szemek elől rejtve figyelhették a lakók az utca forgatagát. Az egész méretű téglákkal burkolt homlokzat felülete és különleges földszíne békét és biztonságot áraszt. A patio a külvilágtól teljesen elzárt terület, ahol egy jakuzzi képviseli a luxust – visszafogott és pihentető. A pergola kellemes árnyékot nyújt, és az általa határolt rész további védelmét biztosítja. Természetes árnyékolásként a zöldfelületeken ültetendő fák növekedését akár a hálószobából nyíló, kényelmes emeleti teraszról is lehet majd követni.
 


Éltető Zsófia belsőépítész korán, már a nyílászáróosztások kialakításánál bekapcsolódhatott a munkába, a folyamat későbbi pontján pedig az egyedi bútorokkal ideális módon strukturálta és használta ki a teret. A tulajdonosok a belsőépítész ajánlásai mentén, saját maguk választották ki a berendezési tárgyakat egy visszafogott, racionális és természetközeli anyaghasználatú sémán belül. Az élénk kékek a család kedvencei, az étkező és a konyha között egy zöldbe történő finom átmenet figyelhető meg. A natúr színű tolófal vendégségek alkalmával középre rendezve eltakarja a konyhai tevékenységeket. A lépcsőfeljáró prizmaszerű lámpáit különleges fényfestő tulajdonságuk miatt választották, de formájuk a jellegzetes kék tapéta mintájára is rímel.

A ház integritása a benne lakók integritásának is leképződése. Kifejezett kérés volt a tiszta, használható és hivalkodásmentes tér, amelyen az építész és a belsőépítész összhangban tudott dolgozni. 

 

nirmana építésziroda | Web | Facebook

 


Octogon Deco Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.

A magazin a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Csomay Zsófia és posztumusz Reimholz Péter kapta a 15. Moholy-Nagy-díjat

Csomay Zsófia és posztumusz Reimholz Péter kapta a 15. Moholy-Nagy-díjat

A tavaly elmaradt, de most, november 11-én megvalósult átadó alkalmával több korábbi és idei Moholy-Nagy-díjas méltó ünneplésére kerülhetett sor. 

Bölcsöde, buszpályaudvar, műemlék és energetikai is felújítás is nyert

Bölcsöde, buszpályaudvar, műemlék és energetikai is felújítás is nyert

Kihirdették az Év Homlokzata 2021 pályázat nyerteseit.

Kémények hűlt helye

Kémények hűlt helye

Szerintünk a legjobb...: ACÉL_EMLÉK_MŰ_TÉR - szubjektív MÉD-válogatásunk utolsó darabja Nyárai Fruzsina és Kulcsár Dávid terve Ózdra.

Hirdetés