• 2023-08-30 09:00
  • Deco

Értelem és érzelem 

Az építész saját háza Érdligeten

Hatvani Bernadett eredeti foglalkozását tekintve matematika tanár, ezt követően lett építész. Otthona a precizitás mintapéldája, ami kívül-belül a saját tervei alapján valósult meg – önmagához hűen, szigorú matematikai rendszerben. Cikkünk az OCTOGON Deco 2023/3-as lapszámából.
 

 

Az érdligeti családi ház bár stílusában nem vegytisztán modernista, Louis Sullivan híres „a forma követi a funkciót” elvét tükrözi. Bernadett a tervezés idején a legapróbb részletekig tisztában volt azzal, hogy párjával milyen terekre lesz majd szükségük saját házukban. Még a szerszámok és a zongora kották helyét is kijelölte az épületen belül. Így az alaprajzot az egyes helyiségek rendeltetése, valamint a telek adottságai határozták meg. Ez a tiszta rendszer adja egyébként az enteriőr fő esztétikai értékét is – ez teszi ugyanis harmonikussá és átláthatóvá a tereket. 

 


Fontos alapvetés volt, hogy megőrizzék a bejáratnál álló hatalmas fenyőfát és minél inkább a kert hátsó felében álló tölgyes felé nyissák meg az épületet. Kiemelt helyre került a tulajdonosok közös dolgozószobája, ahonnan teljes panoráma nyílik az erdős kertre, és az asztalnál ülve olyan érzés kitekinteni, mintha a fák között lebegne az ember. A természet, mint inspiráció az egyes dekor elemeken is megjelenik. Ilyen egyedi megoldás például a két szintet összekötő, sodronyokon függő lépcső, aminek egyedi beton fokait levél nyomatok díszítik. Kívülről két egységre tagolódik az épület: az alsó rész szürkészöld kőburkolata természetközeli hangulatot kölcsönöz a háznak, a felső szint fehér vakolatát pedig izgalmas kiszögellések és egy karakteres piros ablakkeret töri meg.

Belül is megjelennek a széles, képkeretszerű megoldások, ott azonban tölgyfa anyagból, ülő és pakolófelületként szolgálnak. A fehérek, feketék, szürkék és natúr színek mellett a piros szinte minden helyiségben felbukkan. Ugyancsak megjelenik az enteriőrben a homlokzat zöld köve, párbeszédet alakítva ki külső- és belső tér között. A két szintes otthont a felső szinten lehet megközelíteni, itt található többek között a dolgozó, a hálószoba, a lenti szinten pedig a nappalin keresztül lehet kijutni a kertbe.

Bár a házat kívül-belül logika és precizitás jellemzi, a barátságos fafelületekkel, a vidám színfoltokkal és a fák lenyűgöző látványával együtt az összhatás mégis otthonos.

 

Helyszín Érdliget 
Alapterület 180 m2
Tervező Hatvani Bernadett

 


Octogon Deco Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.

A magazin a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Nyugalom

Nyugalom

Családi ház, de meditációs központ is lehetne.

Bauhaus adaptáció
  • 2022-05-17 11:00
  • Deco

Bauhaus adaptáció

A csendes, zöldövezeti környezetben található Bauhaus-jellegű épület átalakítása és felújítása.

Csoda az erdő mélyén

Csoda az erdő mélyén

Sergej Makhno corten acéllal burkolt villája Ukrajna erdőségében.

Hirdetés