Hirdetés

Jánszky Györgyi Teréz építészmérnök-építőművész enteriőrterve.

Hagyományunkhoz híven, visszatekintve az elmúlt évre Szász Kati, az OCTOGON Deco magazin főszerkesztője kiemelt 10 számára meghatározó projektet a 2022-ben megjelent lapszámokból. Ezúttal íme a Múltidéző loft sármosan az OCTOGON Deco 2022/6-os lapszámából.


Az egykori gázcsövekben elvezetett elektromos kábelek, egy százötven éves kád, lecsupaszított falak és mennyezet, valamint a tárgyakhoz kapcsolódó megannyi történet teszi különlegessé ezt az eklektikusan berendezett belvárosi lakást.


Hogyan fér meg egymás mellett a nyerstégla, egy régi bokszzsák és egy színes, graffitiszerű alkotás a mennyezeten, aminek még funkciója is van? Az utóbbi években újra divatos eklektikus lakberendezési trendnek szerencsére itthon is vannak követői. Szembemenve a minimalista, letisztult lakásokkal, itt-ott visszatér a régiségek, a történettel átitatott tárgyak szeretete, a különböző korok és stílusok ízléses vegyítése.

Ennek a régi-új irányzatnak izgalmas példája a belvárosban található extravagáns lakás, ami Jánszky Györgyi Teréz építészmérnök-építőművész tervei alapján kelt új életre.
 


A századfordulós, műemléki épület elszenvedte a huszadik század viszontagságait: a háborúban megsérült a homlokzata, lakásait feldarabolták, ezt követően pedig éveken át leharcoltan, régi fényétől megfosztva állt. A belsőépítészeti koncepció magja a feltárulkozás, a múlt visszafejtése és a régi újraértelmezése volt.

Egy olyan megközelítés, ami a megőrzést tartja az egyik legfontosabb értéknek, miközben erősen épít a szabadszellemű tulajdonos személyiségére és sokszínű hobbijaira. Így a visszabontott, pucér szerkezet, a változatos sporteszközök, valamint a kortárs fotográfia mind megtalálták helyüket az enteriőrben. Itt szinte minden részletnek saját története van. Például a belső nyílászárók mind eredetiek, és azok, amikre az átalakítás során mégsem volt szükség, tükörkeretként, vagy éppen a gardróbszekrény ajtajaként születtek újjá.

Az értékmegőrző attitűd nemcsak a lakás meglévő elemeire korlátózodott, hanem a bútorokra is. Izgalmas példa az újrahasznosításra a háló alacsony franciaágya, amit egy építkezés során elbontott tetőgerendákból állítottak össze.


Megmaradtak az eredeti, falakon kívül futó gázcsövek is, amikbe elektromos kábeleket vezettek. Egy egyszeri és megismételhetetlen kompozíció született loft hangulatban, ahol a hatalmas biliárdasztal egy perc alatt étkezővé alakítható át, ha ráengedik a mennyezeten látható graffitivel díszített falapot. A kivitelező a tulajdonos édesapja volt, aki azóta is gyakran tölti idejét fiával ebben az eklektikus otthonban, akár a konyhapult mellett beszélgetve, akár a nappaliban jógázva.
 

A konyhában is megjelenik a feltárulkozás gondolatisága: a serpenyők és konyhai eszközök egy mennyezetről lelógó tárolón csüngnek. Ez a fajta kaotikus rendezettség a lakás összes helyiségében érzékelhető.

Alapterület: 130 m2
Helyszín: Budapest belváros

Tervező: Jánszky Györgyi Teréz


 

További képek a galériában!


Octogon Deco Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.

A magazin a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Elegáns atmoszféra rugalmas térszervezéssel

Elegáns atmoszféra rugalmas térszervezéssel

Két gyerekszoba is kialakítható a batlab által tervezett, jól átgondolt budai lakásban.

Különleges szállodák, trendálló textíliák

- 2020/5

A pandémia második hulláma sem kevésbé félelmetes, mint az első volt, de a lassulás, bezárkózás, a városi élet hibernálása a privát tereink buzgó átalakításában csapódik le. Aki teheti, most vásárol ingatlant, a felújítások és a korszerűsítések száma is megugrott. Soha ennyi munkája nem volt még a tervezőknek és a kivitelezőknek a magánszektorban, míg sokan saját kútfőből állnak neki felújításnak. A Deco, mint mindig reagál a trendekre, ezúttal otthonteremtő erővel fellépő textíliákat mutat, kislakások okos térszervezését, otthoni wellness-megoldásokat. Arra például gondolt már, hogy jacuzzival váltsa ki a kanapét? Ha nem (vagy igen, csak nem sikerült), már a Decót átlapozva is ihletettebb hangulatba kerül, amelyben a pandémia csak gyorsan múló rossz álomnak tűnik.

Nem pörög a lakáspiac?

Nem pörög a lakáspiac?

19 százalékkal kevesebb tranzakciót regisztráltak a budapesti lakáspiacon a tavalyi évben.

Hirdetés