Hirdetés

ART MARKET BUDAPEST 2016

Hatodik alkalommal nyitja meg 2016. október 13-án kapuit az Art Market Budapest.

Hirdetés

Hatodik alkalommal nyitja meg 2016. október 13-án kapuit az Art Market Budapest, Kelet-Európa vezető és Európa egyik számottevő kortárs képzőművészeti vására. A legnagyobb Magyarországon megrendezésre kerülő művészeti kiállítás több mint húsz ország közel száz kiállítójának standjain ötszáznál több művész több ezer alkotását mutatja be a budapesti Millenáris kiállítási épületeiben és parkjában. Az évente megrendezésre kerülő négynapos esemény iránt tovább nőtt a nemzetközi érdeklődés, a korábbi években reprezentált országok száma ezúttal újabb, tengerentúli kiállítókkal is növekszik. Az Art Market Budapest eddig közel 99 ezer vendéget fogadott, hamarosan tehát százezredik látogatóját várja számos különlegességgel: egyebek mellett POLISH(ed) elnevezéssel egyedülálló gazdagságban mutatkozik be az idei kiemelt vendég Lengyelország, visszatér a Berlin galériáit bemutató kiállítási program, négy kontinens kiállítóiból válogat a vásár fotószekciója, valamint a világhírű díszvendég Magdalena Abakanowicz szoborkompozíciója is látható lesz a három kamionnal Budapestre érkező szoborparkban.A Budapest Fővárossal kialakított stratégiai partnerség illetve a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal tovább mélyülő szakmai partneri kapcsolat jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy az Art Market Budapest idején fővárosunk Európa legvonzóbb kortársművészeti fesztiválvárosa legyen. Az Art Market Budapest által szervezett több mint ötven kísérőesemény közül olyan elemek, mint például a Pieczynski Gyűjtemény lengyel avantgárd anyagának egyedülálló kiállítása vagy David Seymour ’CHIM’ fotókiállításának világpremierje önmagában is figyelemreméltó nemzetközi művészeti csemege, és ha mindezt hozzáadjuk a CAFe Budapest több száz eseményéhez, máris érthető, miért kihagyhatatlan úti cél 2016 októberében Budapest az igényes művészetbarátok számára.

KIÁLLÍTÓK 4 KONTINENS TÖBB MINT 20 ORSZÁGÁBÓL:
tovább bővülő nemzetközi művészeti választék

Az Art Market Budapest kiemelt célja, hogy széles közönség számára magas színvonalú nemzetközi művészeti élményt biztosítson, és Budapestet az egyik legjelentősebb európai kulturális központként, a régió művészeti fővárosaként mutassa be a nemzetközi és hazai közönségnek.

A vásár kiállítási csarnokaiban látható művészeti tartalom és az épületek között látható köztéri szoborkiállítás mintegy 6.200 négyzetméteren 20-nál több országból érkező közel 100 kiállítónak biztosít megjelenési lehetőséget, az általuk képviselt 500 feletti művész több ezer alkotása válik közvetlenül hozzáférhetővé a közönség és a vásárlók számára. Az elmúlt években bemutatkozott mintegy 35 kiállító ország listája idén tovább bővül, a Koreai Köztársaság (Dél-Korea) mellett első afrikai nemzetként Namíbia is képviselteti magát. Az Art Market Budapest 2016 kiállítói a következő országokból érkeznek Budapestre: Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Egyesült Arab Emírségek, Egyesült Királyság, Franciaország, Koreai Köztársaság, Lengyelország, Magyarország, Namíbia, Németország, Olaszország, Oroszország, Románia, Spanyolország, Svájc, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország és Ukrajna.

Mindeközben Magyarország valamennyi jelentős kortárs képzőművészeti galériája is bemutatkozik a vásáron, és adja látványos bizonyítékát annak, hogy a hazai képzőművészeti választék erős nemzetközi kontextusban is rendkívül versenyképes. A hazai szcéna legfontosabb szereplői közül kettő is, az acb Galéria és a Várfok Galéria rendkívül nagy volumenű kiállítási anyaggal 100-100 négyzetméteres területen áll majd a közönség rendelkezésére.POLISH(ed):
rendkívüli gazdagságban mutatkozik be a lengyel kortárs művészet

Az Art Market Budapest Kelet-Európa vezető nemzetközi művészeti vásáraként és a régió kortárs képzőművészetét rendszeresen bemutató jelentős platformként feladatának tekinti, hogy a poszt-kommunista régió kiemelkedő minőségű művészeti választékát a széles közönség előtt rendszeresen és széles választékban bemutassa.

A kortárs lengyel művészetnek szentelt, az Art Market Budapest 2016 keretében a vásár helyszínén bemutatásra kerülő képzőművészeti tartalom köré épülő, POLISH(ed) elnevezésű program egyfajta kulturális fesztiválként, Budapest számos más művészeti helyszínét is bekapcsolva rendkívüli gazdagságban és mélységben ad ízelítőt Európa egyik legizgalmasabb művészeti szcénájáról. A POLISH(ed) program keretében az Art Market Budapest területén lengyel galériák több száz négyzetméternyi területen, összesen 6 kiállítói standon mutatják be művészeti választékukat.

Szintén a vásár helyszínén megvalósuló látványos művészeti csemege a kiállítási épületek között kialakított szoborpark, amelynek teljes kiállítási anyaga ezúttal az oronskoi Lengyel Szobrászati Központ gyűjteményéből mutat be válogatást: az 5 tonna szobor Oronskoból című kiállításon bemutatkozó 16 lengyel művész alkotásainak egy része kifejezetten a budapesti bemutatóra készült. A szoborválogatás keretében az Art Market Budapest 2016 díszvendége, a világhírű MAGDALENA ABAKANOWICZ alkotásai is láthatóak lesznek. A kültéri installációk létrehozásával ismertté vált Gallery Out of Home szakmai stábja közreműködésével kialakított szoborpark az Art Market Budapest zárása után október végéig lesz megtekinthető a Millenáris parkjában.

A lengyel vendégprogramhoz a vásárt kísérő, az Art Market Budapest által vagy közreműködésével létrehozott kiállítások, szakmai programelemek járulnak, a vásár helyszínén, a Millenáris előadótermében az Inside Art elnevezésű mini-konferencia október 14-én egy teljes napját a lengyel művészethez kapcsolódó beszélgetéseknek szenteli. Mindeközben a varsói születésű David Seymour ’CHIM’ New Yorkból Budapestre érkező Children of War című kiállítása a belvárosi Deák 17 Galériában, illetve a neves lengyel magángyűjtő, Cezary Pieczynski fotókollekciójából összeállított különleges válogatás az A38 kiállítóterében lesz megtekinthető Budapesten az Art Market Budapest idején.

A POLISH(ed) gazdag képzőművészeti választékát a CAFe Budapest Fesztivál számos lengyel társművészeti előadással egészíti ki: az így létrejövő, egyedülálló összművészeti programsorozat Lengyelország kortárs művészetét precedens nélküli gazdagsággal mutatja be a budapesti közönségnek: a CAFe Budapest zenei programjának fókuszában például a világhírű zeneszerző, KRZYSZTOF PENDERECKI személye és munkássága áll.ART FROM BERLIN és további német kiállítók:
különleges szakmai elismerés és német művészeti alap

Kiemelkedő szakmai elismerés volt az Art Market Budapest és Budapest számára, hogy Szöul, Isztambul és Miami után 2015-ben – Berlin városának döntése alapján – az Art Market Budapest láthatta vendégül azt az ART FROM BERLIN elnevezésű művészeti programot, amelynek keretében egy különálló, több száz négyzetméteres kiállítási blokkban a német főváros galériái vonultak fel. A tavalyi siker után Berlin és a program szervezője, a Berlini Galériák Szövetsége úgy döntött, hogy az ART FROM BERLIN, amely egyébként az idei évben New Yorkban is bemutatkozott, 2016-ban is visszatér Budapestre. A részvételre kiválasztott 5 berlini galéria mellett az Art Market Budapest keretében további 5 kiállítási standot foglalnak el Németországból érkező galériák. Ezzel a budapesti esemény megerősítette pozícióját Németország kortárs művészetének legjelentősebb kelet-európai platformjaként.

Ezt a törekvést szolgálja annak a Magyarországi Német Művészeti Alapnak a létrehozása is, amely működése első évében, 2016-ban az E.ON és a B. Braun németországi központú vállalatok támogatásával, a Német Nagykövetség védnöksége mellett az Art Market Budapest német kiállítói által bemutatott művészeti anyagból szelektált alkotásokat vásárol és adományoz majd egy közösen kiválasztott magyarországi kedvezményezettnek.


ART PHOTO BUDAPEST és BUDAPEST PHOTO WEEKEND:
továbbra is fókuszban a fotóművészet Budapest nemzetközi szerepének erősítésére

Budapestnek különleges viszonya van a fotóművészettel. Moholy-Nagy László, André Kertész, Robert Capa és más 20. századi klasszikusok örökségére építve Budapest jó okkal és kiváló adottságokkal törekszik központi szerepre a nemzetközi fotóművészetben. Az Art Market Budapest ezt a törekvést számos eszközzel támogatja: 2014-ben létrehozott, rendkívül népszerű fotóművészeti szekciója, az Art Photo Budapest például Közép- és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vásáraként ezúttal is egy teljes kiállítási csarnokot tölt meg széles nemzetközi fotóművészeti válogatással. A kiállítási anyag ezúttal 4 kontinens művészeti anyagából táplálkozik, hiszen számos európai galéria és a hazai fotóművészet legjava mellett a Koreai Köztársaságból, az Egyesült Arab Emírségekből, az Egyesült Államokból és Namíbiából is érkeznek kiállítók Budapestre.

Az Art Photo Budapest kiállítási anyaga 2016-tól Budapest Photo Weekend néven szélesebb fotóművészeti programmal és szatellit kiállításokkal egészül ki. A fotóművészetnek szentelt szakmai napon például SIMONE KLEIN, a világ legjelentősebb fotóügynöksége, a Magnum Photos európai vezetője tart előadást a hamarosan 70 éves ügynökség múltjáról, jelenéről és jövőjéről, de az Art Photo Budapest kísérőeseményeként a helyszínen zajlik majd az idei Capa-nagydíj ösztöndíjasainak nyilvános prezentációja és nemzetközi zsűrizése is a Capa Központ szervezésében. Különleges csemegének ígérkezik továbbá az Art Photo Budapest egyik sztárvendége, a dél-afrikai GIDEON MENDEL számtalan díjat nyert Drowning world / Fuldokló világ című fotósorozatának bemutatója is, amelyet a művész személyesen is prezentál majd a helyszínen. Szintén rendkívüli esemény lesz annak a különleges rövidfilmnek a vetítése, amely a legendás angol művészpáros, GILBERT & GEORGE negyedszázaddal ezelőtti budapesti tartózkodása során készült, és még soha nem láthatta a közönség.

Az Art Market Budapest lengyel tematikájú programjai között már említett Children of War / A háború gyermekei című kiállítás fotótörténeti szempontból külön említést is érdemel. DAVID SEYMOUR, vagyis alkotói nevén CHIM, Robert Capa lengyel születésű munkatársa és barátja az Unicef felkérésére 1948-ban különleges hangulatú fotósorozatot készített a háború sújtotta Közép-Európában, amely kiállítás formájában korábban sehol nem került bemutatásra: a budapesti esemény tehát világpremier! A tárlat anyaga New Yorkból érkezik Budapestre az Art Market Budapest New York-i partnere, az Alma on Dobbin alapítvány közreműködésével, a neves CAROLE NAGGAR kurátori és kutatómunkájának gyümölcseként.

A kiállítás megrendezéséhez Budapest Főváros biztosított helyszínt és támogatást, az Art Market Budapest idején nyíló tárlat október végéig tekinthető meg a különleges adottságú Deák 17 Galériában. A Főváros egyébként az Art Market Budapesttel kialakított stratégiai partnerség keretében több eszközzel is bizonyítja a fotóművészet támogatása melletti elkötelezettségét. A CHIM munkáit bemutató tárlat mellett például a legfiatalabb hazai fotós generáció képviselőiből válogatott, szintén a Budapest Photo Weekend keretében, az Art Photo Budapest kísérőeseményeként létrejövő (How) I see you című kiállítás a Főváros népszerű Kossuth Lajos utcai kiállítóterében, a Projekt Galériában várja a látogatókat.
A 2015-ben megteremtett hagyományt folytatva pedig az Art Photo Budapest szekcióban külön kiállítási standon szintén a Főváros biztosít bemutatkozási lehetőséget Budapest fotóművészete egyik újabb jelentős szereplőjének: a 2015-ben a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfiai mesterképzésének szentelt kiállítási területen ezúttal a Metropolitan Egyetem fotós hallgatói élhetnek ezzel a különleges megjelenési lehetőséggel.

www.artmarketbudapest.hu
www.facebook.com/ArtMarketBudapest

forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Magyar tervezők Európa egyik legnívósabb lakberendezési kiállításán

Magyar tervezők Európa egyik legnívósabb lakberendezési kiállításán

Megnyitott a Maison&Objet szakvásár, ahol tíz magyar formatervező munkái láthatóak. 

Milyen messze van Debrecen Párizstól?

Milyen messze van Debrecen Párizstól?

Közelebb, mint gondolnánk. Párizsi absztraktok címmel ötven év után először a debreceni MODEM-ben látható a valaha volt legnagyobb hivatalos nonfiguratív csoportosulás, az Abstraction-Création munkáiból válogatott tárlat.

Hímezzünk-hámozzunk

Hímezzünk-hámozzunk

A Ludwig Múzeum Lassú élet. Radikális hétköznapok. című kiállítása a záróhéten izgalmas programokkal várja a lassulásra vágyó látogatókat.

Hirdetés