Hirdetés

A SUGAR! design cukrászda belsõépítészete Rakonczai Gábor építész tehetségét dicséri.

A SUGAR! design cukrászda belsõépítészeti érdemei elévülhetetlenek, a koncepció ma is olyan friss, mint az elsõ üzlet átadásakor, ami a tervezõ, Rakonczai Gábor építész tehetségét dicséri. Egyik legutóbbi, megvalósult munkáját szintén ígéretesnek és megalapozottan hosszú életűnek érezzük.
Valamikor az 1980-as években, emeletráépítés keretében alakult ki az a 175 m2  alapterületű lakás, ami Rakonczai Gábor (Womorrow) tervei alapján, további tetõteraszos szinttel bõvítve kortárs, városi lakóteret eredményezett.

Fotó © Holló Hunor

Az építész jó elõre tudta, mivel van dolga, mert már a lakáskeresés idején jelen volt, javaslatokat tett a megbízójának. Végül emellett döntöttek, részben a belvárosi lokáció, de fõként a meglévõ alapok kínálta lehetõségek miatt.  A tervezés mindössze néhány hónapot vett igénybe, hiszen a régi munka- és baráti kapcsolat, nem kis részben a hasonló esztétikai elvek és igényszint okán szinte fél szavakból megértették egymást. 

Fotó © Holló Hunor

A kivitelezés viszont, fõként a plusz ráépítés engedélyeztetése miatt (a hivatal útjai kifürkészhetetlenek), közel másfél évig tartott. A gépészet nyomvonala nem változott, így a meglévõ strangok jelölték ki az alsó és a felsõ szint fürdõszobáinak, mellékhelyiségeinek elhelyezését.

Fotó © Holló Hunor

Az egyes funkciók pozíciója a hagyományos rendszert mutatja. Eszerint a privát terek: a terasz felõl hófehér kubusként elkülönülõ szülõi háló, továbbá a gyerekszoba, egy télikert és galéria a felsõre kerültek, lent a konyha, nappali, dolgozó és a háztartás „back-office” egységeit találjuk. A hófehér falak, pillérek, csontszín vagy halványszürke felületek (fürdõszobai burkolat), helyenként rejtett funkcionális egységek ellenpontozásul, például belsõépítészeti részleteken (az emeletre vezetõ lépcsõ lamelláin), a bútorfrontok, keretek, a konyhasziget teljes korpuszán selyemfényű amerikai diófurnér borítást kaptak.

A logikus belsőépítészeti rendszer kifinomult csomagolást nyert, ahol a jól felismerhetõ és kitapintható designkoncepciót sikerült a tervezõnek a teljes enteriõrben következetesen végigvinnie. Avagy a színek, struktúrák összehangoltak és csupa-csupa, szó szerint kézzelfogható minõségi, sohasem kamuflázs anyagokkal épült meg ez a pesti otthon.

Szöveg: Molnár Szilvia
Építészet és belsõépítészet: Rakonczai Gábor
Fotó: Holló Hunor

A cikk nyomtatásban megjelent az OCTOGON 2014/4. lapszámában.

Ez a cikk nyomtatásban is megjelent az Octogon magazin 112 - 2014/04. lapszámában

A lapszám tartalmából:

Friss átadásokról, munkaközi helyzetjelentésről, példás helyreállításról, emlékművekről, portugál építészről egyaránt olvashatnak a most megjelent OCTOGON-ban.


Megnézem ElőfizetekHa tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Bán Ferenc 80 éves

Bán Ferenc 80 éves

A pályafutása és egy ikonikus épülete, a Nyíregyházi Művelődési Ház felidézésével köszöntjük az építészt.

Octogon 162

162 - 2020/6

Fészek, menedék, kisház, harmónia – az OCTOGON 2020-as hatodik számában sok esetben visszanyúlunk az építészet elemi, legalapvetőbb küldetéséhez, a személyes tér (biztonság, intimitás, nyugalom) megteremtéséhez. Ám ez nem merül ki decens kertek bukszusai mögött meghúzódó villaépületekben: van itt kabin a Hello Woodtól, Kertész Imre restaurált dolgozószobája 1/1-es méretarányban, de ha úgy vesszük, a felújított Trafó is az otthonosságot, egy saját belső teret jelent a közönsége számára. És van műemlékes projekt (a Károlyi-Csekonics Palota funkcióváltása), térrendezés (Széllkapu) vagy épp olyan irodafejlesztés, mint a Váci Greens befejezése. 

"Folyamatosan úton vagyunk"

Nagy Tamásra emlékezünk.

Hirdetés