Térképen Budapest új, feltörekvő irodaklasztere

Nagyrészt a Ferencvárosban van, de áthúzódik Újbudáig, és a hosszú távú fejlődésében nemigen lehet kételkedni.

A budapesti irodapiacon egymást érik az újabbnál újabb fejlesztések és a korábban népszerű Váci út mellett egyre nagyobb hangsúly helyeződik át a Dél-pesti régióra is, amely népszerűségét számos tényezőnek köszönheti – derült ki az Eltinga és a WING kutatásából. A már felépült irodaházak közelsége további előnyöket jelent az új beruházások számára, a kritikus tömeg és a pozitív szinergiák kihasználása révén, de a jövőt illetően még számos érv szól a terület fejlődése mellett. Előnyt kovácsolhat a IX. kerület az itt egyetemeken tanuló, illetve otthonra találó fiatal, képzett munkaerőbázisból, de a közlekedést érintő, illetve az egyéb jelentős közösségi beruházásokból is, mint például a Népliget felújítása, ami által a már most is robusztus bio-tech, info-tech és pénzügyi központ szerepe tovább erősödhet. 

Az elmúlt években és jelenleg is jelentős mennyiségű irodafejlesztés otthona a magyar főváros. A következő évekre tervezett 800 ezer négyzetméter irodaterület fejlesztését lelassíthatja a járvány miatt kialakult helyzet, de a gazdaság talpra állása után a jelenleg több mint 3 millió négyzetméternyi modern bérirodaterület több mint ötödével újulhat meg a következő években – derül ki az Eltinga és a WING kutatásából.

A Liberty irodaház lehet Budapest új ékköve

A korábbi években a Váci úti irodafolyosó volt a fejlesztések egyik kiemelt helyszíne, azonban a beruházásra alkalmas területek fogyatkozásával és az infrastruktúra kimerülésével a fejlesztők és bérlők egyre inkább keresik az alternatív helyszíneket. Ennek eredményeképp egyre nagyobb figyelem irányul a dél-pesti régióra, amit jól mutatnak az utóbbi idők projektindításai is és az ide költöző nagyobb cégek, mint a Telekom, az Allianz, a Morgan Stanley, a K&H, a UPC és a Vodafone, csak a legnagyobbakat említve.

A még távolabbi jövőt illetően pedig számos további érv szól Pest déli részének, mint irodapiaci lokációnak az erősödése mellett.

Tömegközlekedési adottságai hasonlóan jók, mint a Váci útnak, a jövőben megvalósuló közlekedésfejlesztések pedig további előnyöket is kovácsolnak a térségnek. Az egykori ipari, majd rozsdazónából intenzív városi területté és zöldterületekké átalakuló kerületben még bőven van hely a fejlesztésekre, de már számos olyan beruházás is megvalósult, melyek kritikus tömeget elérve további lökést jelenthetnek a projekteknek, kihasználva az így kialakuló városi tér nyújtotta pozitív szinergiákat. Ráadásul a közlekedés mellett számos egyéb közösségi projekt is erősíti majd jövőben a lokáció vonzerejét. De nézzük részletesen, miért lehet Dél-Pest a fővárosi irodapiac nagy reménysége!

Munkavállalók - a legnagyobb HR fegyver

Egy irodaház lokációjának megválasztása egyre jobban összekapcsolódik a HR kérdésekkel, leginkább toborzási és munkaerő megtartási lehetőségekkel, vagyis, hogy az irodát bérlő cég számára lehetővé tegye a megfelelő képzettségű munkavállalók elérhetőségét. Ebből a szempontból kifejezetten előnyös a felsőoktatási intézmények közelsége, és ezen a téren Dél-Pest kimondottan jól teljesít, hiszen, a megfizethető belvárosként rehabilitálódó Ferencvárosból tíz-húsz percen belül elérhetőek a legnagyobb egyetemek. A terület vonzerejét tovább növeli a belváros könnyű megközelíthetősége, valamint az elmúlt években folyamatosan bővülő szolgáltatások és kikapcsolódási lehetőségek széles köre.

A Telekom székháztól metróval csak pár perc a belváros - Fotó: Bujnovszky Tamás

A városrész hangulatos, progresszív Duna-parti atmoszférájának kompaktsága mágnesként vonzotta a fiatalokat az elmúlt években, akik előszeretettel választják megfizethető otthonuknak a kilencedik kerületet. Mivel a fiatal munkavállalók körében egyre erősebb szempont, hogy szeretnének a munkahelyükhöz közel lakni, így a IX. kerületbe költöző jól képzett városlakók szívesen választják az akár kerékpárral is kiválóan megközelíthető korszerű irodákat. De nem csak a kilencedik kerület jól képzett munkavállalóinak elérését teszi lehetővé a dél-pesti lokáció, hiszen

a 3-as metró vonal megnyitja az utat mind déli, mind pedig északi irányba, míg az 1-es villamos Kelet-Nyugatra, jó összeköttetést jelentve Dél-Budával és Zuglóval, illetve déli agglomeráció felől érkezők számára is kedvező alternatívát jelent.

A 4-es, 5-ös utak mellett fekvő települések irányába is gyorsan ki lehet jutni innen autóval, vonattal és távolsági buszokkal is. A sornak pedig még nincs vége: a további közösségi közlekedés-fejlesztések még tovább javítják a lokáció elérési lehetőségeit, hiszen az épülő Déli Körvasút fejlesztés – Kelenföld és Népliget között – közvetlen összeköttetésbe hozza a területet a Keleti Pályaudvarral és a Budapesttől dél-nyugatra fekvő agglomerációval.

Tömbösödés, erősödő helyi szinergiák

Az elmúlt években több fejlesztésnek is otthont adott a dél-pesti irodapiaci lokáció, a már felépült irodaházak közelsége pedig további előnyöket jelent az új beruházások számára: könnyű kapcsolódást tesznek lehetővé a munkavállalók között, közelebb hozzák egymáshoz a cégeket, segítik az együttműködést, illetve a szolgáltatások koncentráltságát is javítják. A Könyves Kálmán körút déli része számos ilyen kapcsolódási ponttal rendelkezik: a közelben találhatóak a Millenniumi városrész vonzó irodái, a Rákóczi híd túloldalán fekvő Infopark, és a legkönnyebben sétálva elérhető a Corvin Office.

Összesen mintegy 80 ezer korszerű munkahely közelíthető meg Ferencvárosból alig negyedóra alatt, és ennek az irodanegyednek a megkoronázása Budapest egyik legnagyobb, legkorszerűbb irodaháza, a 2018-ban átadott Telekom székház által vált valóra.

A kötött pályás közlekedéssel és kerékpárral is gyorsan elérhető Infoparkkal kiegészülve pénzügyi (K&H, Morgan Stanley, Takarék Bank, Allianz, Gránit Bank) és info-tech (Ericsson, Vodafone, Magyar Telekom) központként működik a környék, míg Magyarország és a régió egyik legnagyobb energia cége a MOL két év múlva költözik a szemben lévő Duna-parton saját irodaházába. Mindeközben már épül a Telekom székház szomszédságában az újgenerációs Liberty irodaház, skybarral, étteremmel, kávézóval, tetőszinti sportpályákkal és tetőkertekkel.

Városfejlesztéssel támogatott jövő

A következő években a fővárosi fejlesztési projektek egyre inkább Dél-Pesten összpontosulnak. A térségben az elhanyagolt zöldterületek megújulnak: a Népliget és környéke a Józsefvárosi pályaudvar Opera Műhellyé és Közlekedési Múzeummá történő felújításának és beépítésének köszönhetően, illetve a csepel-szigetcsúcsi Duna-part az új Atlétikai Stadion és szabadidő park fejlesztése révén városi jelentőségű parkokká alakulnak át. A Dél-Pesti Centrumkórház, a Duna Medical Center és a SOTE közelsége tovább erősítik Ferencváros orvosi és biotechnológiában játszott budapesti vezető szerepét. Az Üllői út mentén rövidesen teljesen megújuló 3-as metró eddig is gyors elérést biztosított a belvároshoz, Észak-Pesthez és Kispesthez is. A környék kötött pályás elérhetősége kiemelkedő lesz, köszönhetően részben a tervezett új körvasútnak, amely Dél-Budát és a repteret is közel hozza a ferencvárosi munkahelyekhez. A Ráckeve, illetve Csepel felől érkező hévek a megújulás után pedig a Duna-part felől közelítik a belvárost Kálvin téri végállomásukkal.

A környék alulhasznosított, barnamezős területei még évtizedekig nagy tartalékot kínálnak a további fejlesztések számára, amelyek megvalósulásában nemigen lehet kételkedni.

A máris megkezdett építkezéseken túl komoly elköteleződés mutatkozik a Duna-parti Diákváros-projekt indulására is, amely modern városrészként tízezernyi lakót szolgál majd ki. Míg a fővárosban már „hiánycikké” váltak a fejlesztési telkek, addig Ferencváros déli részén a belvároshoz közel kínálják a tovább növekvő magánfejlesztési lehetőségekhez a területeket. Miután a modern vállalatok legfontosabb erőforrása a jól képzett munkaerő, biztos, hogy a munkáltatók és a munkavállalók közül is sokan fognak még itt otthonra találni.

Forrás: Közlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nem volt máshol hely, így a tetőn alakított ki munkaterületet egy japán építésziroda

Nem volt máshol hely, így a tetőn alakított ki munkaterületet egy japán építésziroda

A sűrűn lakott Japánban minden négyzetcentiméter számít.

Fenntartható, egészséges és jövedelmező irodaépületek építése 10 egyszerű lépésben

Fenntartható, egészséges és jövedelmező irodaépületek építése 10 egyszerű lépésben

Niczki Tamás (TIBA Stúdió) ArchDailyre írt dolgozatának magyar átirata.

Így érvényesíthető a biztonságos távolságtartás az irodában

Így érvényesíthető a biztonságos távolságtartás az irodában

A Weston Williamson + Partners építészirodának a biztonságos közlekedésre is van ötlete.

Hirdetés