Hirdetés

Az MNNSZ lehető legkedvezőbb új elszámolási rendszer bevezetését szorgalmazza.

Bár az idén július 1. után engedélyhez jutó államilag támogatott lakossági napelemes rendszerek számára életbe lépő bruttó elszámolás részletei továbbra sem ismertek, a legnagyobb hazai napelemes szakmai szervezet egy, a napelemek és a hőszivattyús fűtés egyidejű alkalmazását, illetve az elektromos autók terjedését is támogató új rendszerre fog javaslatot tenni – írta meg a Portfolio.hu

Nyáron új rendszert vezetnek be az állami támogatással megvalósuló háztartási napelemes rendszerek (hmke) termelésének, illetve a fogyasztás elszámolására. Míg a jelenlegi szaldóelszámolás keretében az évente a napelemekkel megtermelt és a háztartás által elfogyasztott energia különbségét kell rendezni a szolgáltató felé, az új szisztémában áttérnének a bruttó elszámolásra, melyben a napelemes termelő a hálózatból vásárolt és az általa termelt, azonnal el nem fogyasztott energia egységárát külön határozzák meg.

Tehát az új otthonfelújítási támogatással megvalósuló háztartási napelemes rendszer csak akkor esik a szaldóelszámolás hatálya alá, ha a tulajdonos 2021. július 1. előtt megköti a szolgáltatóval a napelemes rendszer beüzemelése után az új, villamosenergia-vásárlási szerződését, ezt követően már a bruttó elszámolási rendszer vonatkozik rá.

Az állami támogatás nélkül épülő háztartási napelemes rendszerekre továbbra is a szaldóelszámolás lesz érvényes, előreláthatólag 2023 végéig, miután az európai uniós szabályozás 2024. január 1-től írja elő a tagországoknak a szaldóelszámolás kivezetését.

Elképzelhető az is, hogy az új elszámolási rendszer valamilyen célzott módon a hőszivattyúk, illetve az elektromos autók terjedését is támogatni fogja, mondta el Kiss Ernő, az MNNSZ (Magyar Napelem Napkollektor Szövetség) elnöke a Portfolio.hu kérdésére. A szakma célja az, hogy az uniós és kormányzati előírásoknak megfelelő vonzó elszámolási rendszert hozzon létre, amely más lesz, mint a 2007 óta létező, de ma már korszerűtlen szaldóelszámolás, mely nem támogatja a napelemek és a hőszivattyús fűtések egyidejű alkalmazását, fogalmazott az elnök. A legnagyobb hazai napelemes szakmai szervezet, a több mint 300 tagvállalattal rendelkező MNNSZ munkacsoportja november óta folyamatosan gyűjti az információkat és egyeztet az iparág szereplőivel, és rövidesen előterjeszt egy javaslatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium részére.

A külföldi példák közül az MNNSZ elnöke szerint a németországi a legérdekesebb. Ennek keretében a napelemes háztartás a teljes fel nem használt villamos energia mennyiséget eladja a szolgáltatónak, és az időszaktól, illetve a felhasználás módjától függő áron vásárolhatja vissza. Okos mérés segítségével ösztönzik a csúcsidőn kívüli felhasználást, például éjszakai mosásra, elektromos autó töltésre vagy hűtési-fűtési célra, és a háztartás a házi akkumulátoros energiatárolót vagy az elektromos autót is kedvezményesen töltheti.

A német háztartások elszámolhatják a napelemes rendszerük beruházási és általános forgalmi adó kötelezettségeit is.

A lehető legkedvezőbb új elszámolási rendszer bevezetése mellett szól az is, hogy a piac befagyasztása senkinek sem érdeke. A klímacélokra is tekintettel valószínűsíthető, hogy a kormány igyekszik majd 10 év körül tartani a megtérülést, és EU-forrásból rengeteg pénz áll majd rendelkezésre e célra a következő években. Mindazonáltal Kiss Ernő is azt tanácsolja, hogy aki napelemes rendszert tervez megvalósítani az otthonfelújítási vagy más vissza nem térítendő támogatás megvalósításával, az cselekedjen mielőbb, mert míg az új bruttó elszámolási rendszerbe bármikor átléphetnek majd a napelem-tulajdonosok a szaldóelszámolásból, addig ez „visszafelé” már nem lesz lehetséges.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Béremelést adott egy iskola a tanároknak abból, amit a napelemmel spórolt

Béremelést adott egy iskola a tanároknak abból, amit a napelemmel spórolt

Egy vizsgálatból kiderült, hogy egy modern energia-infrastruktúra kiépítésével húsz év alatt 2,4 millió dollárt spórolhatnának.

A Terrán külön gyárat épít a napelemes tetőcserepének

A Terrán külön gyárat épít a napelemes tetőcserepének

A bevezetése óta már több mint száz otthon és középület energiaellátását biztosítja Generon rendszer.

Több tízezer magyar család kap EU-támogatást napelemre

Több tízezer magyar család kap EU-támogatást napelemre

Az energiaszegénységnek kitett 87 ezer család kaphat vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés