Hirdetés

Zarándokház Aszófőn

A Tihanyi Bencések számára tervezett zarándokszállás új épülete szinte láthatatlan.

A Szent Benedek Zarándokház tervezése során a szigorú településképi szabályok betartása mellett egy olyan épület tervezése volt a Pyxis Nautica célja, amely széles vendégkör kiszolgálására alkalmas. A szűkös anyagi keretek mellett 240 m2-en kellett 50 fő számára szállást biztosítani: balatoni körtúránk következő állomását a tervezők mutatják be. 
 


A Tihanyi Bencések számára tervezett zarándokszállás egy statikailag már nem megmenthető épület helyére került. Ebből ered a törekvés a folytonosságra, hiszen a telek korábban sem volt üres. A korábbi épületegyüttes iskolaként és szolgálati lakásként épült több ütemben, és az utóbbi 20 év során már használaton kívül állt. Az ebből adódó állagromlás már nem tette lehetővé a költséghatékony felújítást. Egyszerű épület volt, de eljárt felette az idő.

Ezt a láthatatlan egyszerűséget kívántuk folytatni, mely a bencések sajátja, és az erre való törekvés több helyen tetten érhető- ilyen az épület mérete és hozzávetőleges tömege- karaktere is. Továbbá igyekeztünk a korábbi épületből megmenthető értékesebb anyagokat például a lábazatként szolgáló terméskövet újra felhasználni, ezzel csökkentve az építés környezeti lábnyomát.
 

 

Az épület szinte láthatatlan megjelenése egyáltalán nem hátrány és semmiképpen nem szégyellnivaló. A hivalkodás kerülésének oka egy őszinte igény az építtető részéről. Igény a funkcionalista egyszerűségre, törekvés a kivitelezhető és sallangmentes minimumra. A rendre jellemző puritán, tiszta gondolkodás megjelenik a funkcionalista alaprajzi elrendezésben, és a letisztult, díszek nélküli, homlokzati rendben. Az épület egyszerre igazodik a tájegységre jellemző építészeti formanyelvhez és alkalmaz kortárs fiatalos elemeket. 

 


Az alsó szinten két 8 fős vendégszobát, egy 2 fő számára alkalmas apartmant, mosókonyhát, közösségi teret és mosdót alakítottunk ki. Az emeleten pedig további három 8 fős, három 2 fős vendégszoba, valamint mosdók és gépészeti helyiség kapott helyet.

 

 

A szűkösebb vendégszobákat nagy, világos közösségi térrel ellensúlyoztuk, ami szervesen kapcsolódik a kültéri fedett teraszhoz és a kerthez. Az épület a tervek szerint egész évben várja a túrázókat, zarándokokat, és a gyermekcsoportokat.

 

 

 

További képek a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Zarándokház Aszófőn

Zarándokház Aszófőn

A Tihanyi Bencések számára tervezett zarándokszállás új épülete szinte láthatatlan.

Így néznek ki Mies van der Rohe meg nem épült felhőkarcolói

Így néznek ki Mies van der Rohe meg nem épült felhőkarcolói

A spanyol ZUMO látványtervei egy évszázaddal repítenek vissza az időben.

Az Apple elővette az 1977-es szivárványszínű logót

Az Apple elővette az 1977-es szivárványszínű logót

Igaz, valószínűleg csak az új színes iMac-ek kedvéért és némileg módosított színekkel.

Nincs találat!

Hirdetés