Ketten meghaltak, a Szent Márk-bazilika helyrehozhatatlan károkat szenvedett.

Két idős ember életét vesztette Velencében, amelyet szerdára virradó éjszaka rekord magasságú tengervíz öntött el a heves esőzések nyomán, a Szent Márk-bazilika helyrehozhatatlan károkat szenvedett, a készültséget péntekig hosszabbították.

Luigi Brugnaro polgármester azonnali fellépést kért a római kormánytól, többek között azt, hogy nyilvánítsa katasztrófa sújtotta övezetnek Velencét és térségét. Brugnaro hangsúlyozta, hogy a lagúnákon élők hozzászoktak a tengervíz emelkedéséhez, de

a mostani ár húsz centiméterrel magasabb volt a kritikusnak tartott szintnél, és ez térdre kényszerítette a várost.

A polgármester szerint Olaszország nemzetközi hírneve forog kockán, mivel most „meg kell mutatni, hogy nem hagyjuk veszni történelmi kincseinket!" Feltette a költői kérdést, hogy vajon miért nem működik már a lagúnák bejáratánál tervezett Mose-mobil zsiliprendszer, amelynek feladata éppen az egy méter fölötti tengerár visszatartása lenne. A 2003-től épített Mose zsiliprendszer hétmilliárd euróba került, és a legutolsó adatok szerint több mint kilencven százalékban készen áll, mégsem lépett eddig működésbe.

A La Repubblica videója jól érzékelteti, mennyire válságos a helyzet:

Közben Francesco Moraglia velencei pátriárka úgy nyilatkozott, hogy a Szent Márk-bazilika „helyrehozhatatlan” károkat szenvedett, Luca Zaia, Veneto tartomány elnöke félmilliárd euróra becsülte az első kárfelmérést. A rosszidő miatti készültséget péntekig meghosszabbították.

Az óvodák, iskolák szerdán zárva tartottak. Csütörtök reggel továbbra is esős az idő, az erős szél miatt a tengervíz beáramlik a városba, a víz elárasztotta a híres Szent Márk teret is. A Szent Márk-székesegyházban a vízszint az éjszaka meghaladta az egyméteres magasságot.

A sós víz elárasztotta a kriptát, valamint a nemrég restaurált padlózatot és mozaikokat. Szakértők attól tartanak, hogy ha a víz sokáig a bazilikában áll, kárt tehet a bazilika faszerkezetében is. Az olasz kulturális miniszter válságstábot küldött Velencébe.

A Ca’Foscari palotában tűz ütött ki a víz okozta rövidzárlat miatt. Több velencei szállodát is víz öntött el az alsóbb szinteken. Az üzletek is víz alatt vannak, a gondolákat a szél elsodorta. A szél egy motoros csónakot is a szigetek rakpartjára vetett ki, több vaporetto-vizibusz szintén a rakpartokra vagy a Velencei csatornákon sorakozó facölöpöknek sodródott. A tűzoltók egész éjszaka dolgoztak. A velence közeli Chioggia utcáit is 170 centiméteres víz öntötte el.

A helyzetről készült friss videó:

A város kedd óta víz alatt van, szerdán az éjszakai órákban a víz elérte a 187 centiméteres magasságot, ami rekordnak számít: a történelmi feljegyzések szerint ilyen magas vizet 1200 óta csak hat alkalommal mértek eddig. Ez a második legmagasabb az 1966-os után, amikor a Szent Márk téren 194 centimétert mértek. A tengerár teljesen elöntötte Pellestrina szigetét, ahol két idős ember életét veszítette. Egyiküket áramcsapás következtében, akkor érte a halál, amikor lakóházában a szivattyúkat próbálta meg elindítani. 

A két velencei áldozattal az év eleje óta 34-en haltak meg a rosszidőben Olaszországban.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Megbüntetik Calatravát a csúszós hídjáért

Megbüntetik Calatravát a csúszós hídjáért

Gondatlanságért szabott ki pénzbüntetést egy olasz bíróság.

Kitiltják az óceánjárókat Velencéből

Kitiltják az óceánjárókat Velencéből

Mozgolódik Dubrovnik és Barcelona is.

Bjarke Ingels fordított piramist tervezett

Bjarke Ingels fordított piramist tervezett

A BIG első lakóháza háromszög alapról indul a négyszögletű tető felé, és körbeveszi a medence.

Hirdetés