Hirdetés

Egy korszak véget ért, de talán egy izgalmasabb kezdődik.

Eldőlt Frank Llyod Wright iskolájának sorsa, hosszú huzavona és feloldhatatlan érdekkülönbség után elbúcsúzik egymástól a School of Architecture at Taliesin és a Wright örökséget kezelő alapítvány. Bár az év elején volt egy apró remény, hogy a két fél egyezségre jut, az iskola nevet fog változtatni, és az amerikai-olasz építész, Paolo Soleri arizonai telepére költözik át. Sokak szerint ez lesz az iskola igazi otthona, összenő, ami összetartozik.

Paolo Soleri akárcsak Wright, a 20. századi építészet egyik kiemelkedő alakja, a két alkotó élete pedig olyannyira összefonódott, hogy Soleri dolgozott egy ideig Wright irodájában. Soleri munkái magukon hordozzák Wright hatását, és mindkettejüket vonzotta a sivatagi táj. Az építész 1956-ban Arizonába költözött, hogy elméletén, az arkológián kezdjen el dolgozni.

Az architectúra és az ökológia szavakból ötvözött fogalom lényege az épített és a természeti környezet összhangjának megteremtése úgy, hogy a lehető legkevesebb építőanyagot használnak fel, minimalizálják a keletkezett hulladék mennyiségét és az energiafelhasználást is.

Az új városfejlesztési koncepció mentén kezdte el építeni Solari kísérleti projektként az Arcosantit több ezer önkéntes közreműködésével, a telepen napjainkban százan élnek. Ide fogják költöztetni Wright iskolájának egyes programjait, míg az iskola központja a Soleri életművet kezelő Cosanti Alapítvány épületében lesz.

Arcosanti

Az iskola dékánja, Chris Lasch elmondta, hogy miután nem tudták rendezni a pénzügyi kérdéseket a Frank Lloyd Wright Alapítvánnyal, az együttműködés felbontása mellett döntöttek. Ez azt jelenti, hogy az 1932-ben alapított iskolának ki kell költözni az alapítvány épületeiből, Wright nevét sem használhatja többé, de megtarthatja akkreditációját és hallgatóit. Lasch  szerint, aki a korábbi igazgató, Aaron Betsky lemondását követően lett az iskola megbízott dékánja, a Cosanti Alapítvány tulajdonában lévő helyszín méltó arra, hogy

nyugodt körülmények között folytathassák a munkát, és továbbvigyék Wright szellemi örökségét és sajátos megközelítését az építészeti oktatásban. 

Lasch kihangsúlyozta, hogy semmiképpen nem szerettek volna elköltözni Wright épületeiből, ahol 88 évet töltött el a tanoda. Többféle tervet letettek az alapítvány asztalára azzal kapcsolatban, miképp tudnák megoldani a finanszírozásukat önállóan, de mindent visszautasítottak. Az alapítvány végig kételkedett abban, hogy az iskola el tudja érni az anyagi függetlenséget, lehetőség sem volt kompromisszumra. A problémát a korábbi igazgató, Aaron Betsky szerint leginkább az jelentette,  hogy

az alapítvány minél több pénzhez szeretett  volna jutni például túraszervezéssel és egyéb kereskedelmi tevékenységgel, az iskola viszont nem fért bele ebbe a koncepcióba, mert csak vitte a pénzt. 

A koronavírus következtében a nyári oktatás virtuálisan folyik majd az intézményben, de ha Arizona Állam Felsőoktatási Bizottsága jóváhagyja a helyszíneket, akkor a járvány elmúltával visszatérnek a hagyományos oktatási formához. Ha szeretnél részletesebben olvasni arról, mi is van a szétválás hátterében, kattints ide

Forrás: The Architect’s Newspaper
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Életre kelnek Frank Lloyd Wright meg nem valósult tervei

Életre kelnek Frank Lloyd Wright meg nem valósult tervei

Egy spanyol építész valósághű fotókat készít a klasszikus építész tervei alapján. 

Frank Lloyd Wright, az utolsó igazi amerikai

Frank Lloyd Wright, az utolsó igazi amerikai

A hatvan éve elhunyt építész saját missziójáról azt mondta, segíteni akar az embereknek megérteni, hogyan lehet a világot egy jobb hellyé tenni.

Zöld kanyon

Zöld kanyon

Ragyogó oázis szeli ketté a metropolisz felhőkarcolóját.

Hirdetés