Természetes és fenntartható

Az ötszobás angliai családi ház neve is beszédes: „Woodlands”.

Sussex megye keleti részén, Wadhurst településen, csodás természeti környezetben épült fel egy hajdani nyaraló helyén a ház, amely a természetes anyagokra és a fenntarthatóságra helyezi a hangsúlyt. A telken a félig vadon növő fű növeli a biodiverzitást – az élő természet is a Williams Griffiths Architects által tervezett projekt részévé válik.
 

 

Az öt hálószobás otthon flexibilis alaprajzzal épült, lehetőséget ad a jövőbeni változások követésére. A nyitott lakóterek rugalmasan kombinálhatók, több helyen is nyílik bejárat, és készült egy tartalék konyha is – ez mind a ház használatának alternatív lehetőségeit bővíti. A környezetére érzékeny otthon építése során a megbízók határozott kérése volt, hogy a fenntarthatóság jegyében természetes anyagokat használjanak: rétegragasztott fapanelt (CLT) és szálas hőszigetelést. 

 

 

A tetők hajlásszögét úgy alakították, hogy a vizet eresz és csatorna nélkül a talajvizet elvezető hálózatba juttassa. Az egymáshoz kapcsolódó, horganyzott fémlemez fedésű, néhol erősen konzolos kiállású síkok természetes védelmet nyújtanak az elemekkel szemben. A különböző hajlású tetőkkel fedett tömegek a környező mezőgazdasági táj formáira rímelnek. Az eltérő szintszámú épületrészek révén a nagy alapterület eloszlik, a ház kontúrja belesimul a tájba.

A nagy üvegablakokon át panorámás kilátás nyílik a Kelet-Sussex-i dombokra és Middle Wood ősi, újratelepített erdeire. A belső térben a rétegragasztott fapanelekből kialakított egyedi asztalos szerkezetű berendezés uralkodik, mellyel jól harmonizál a betonpadló visszafogott színe. Kívülről a ház feketére pácolt függőleges faburkolatot kapott, amelynek árnyékban gazdag felülete erősen kontrasztos a belsőben alkalmazott natúr fapenelek és öntött betonpadló síkszerűségével.

 

 

Stúdió: Williams Griffiths Architects
Projekt helyszíne: Kelet-Sussex, Egyesült Királyság
Építés éve: 2020
Hasznos alapterület: 447 m²

 

Forrás: a Wallpaper cikke nyomán




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Régészek és druidák is tiltakoznak a Stonehenge-alagút ellen

Régészek és druidák is tiltakoznak a Stonehenge-alagút ellen

A forgalomcsillapítás kedvéért fúrnának alagutat az 5000 éves építmény mellett.

Zaha Hadid irodája tervezte az első fából készült stadiont

Zaha Hadid irodája tervezte az első fából készült stadiont

A FIFA szerint a Forest Green Rovers világ legzöldebb futballklubja lesz.
 

Éjszaka magától világító kerékpárút az új divat

Éjszaka magától világító kerékpárút az új divat

Pontosabban a naptól világít az út, amitől balesetmegelőzést remélnek. 

Nincs találat!

Hirdetés