Hirdetés

Az idei díjazott egy szlovén templom.

A Piranesi-díjat minden év novemberének utolsó szombatján adják át a szlovéniai Portorozban. A Pirani Építészeti Napokhoz csatlakozó konferencia keretében a Közép- Kelet- és Dél-Európa országaiból versenyző épületek közül hirdetnek nyertest. Az idei elismerést egy szlovén templom, a Žiče településen található Keresztelő Szent János templom romjának lefedése és ideiglenes lapidáriuma kapta.
 

 

A 39. Pirani Építészeti Napok keretében megrendezett konferencia az Őszinte Építészet címet viselte. A záróeseményen adták át a 33. Piranesi-díjat, amely ezúttal egy templomrom innovatív szemléletű lefedésének jutott. 

A Zička Kartuzija – a Žiče település mellett található karthausi kolostor területén álló Keresztelő Szent János templomának lefedését tervező építészek a Medprostor iroda munkatársai: Rok Žnidaršič, Jerneja Fischer Knap, Samo Mlakar, Katja Ivić, és Dino Mujić.

A zsűri a bátor, ugyanakkor érzékeny megközelítést díjazta, amellyel az alkotók a történelmi építészeti hagyatékhoz viszonyultak. Egyetlen merész gesztussal, egy mozgatható tetővel újraértelmezik az épületet és új funkcióval látják el azt. 


A versenyben Ausztria, Bosznia Hercegovina, Horvátország, Csehország, Görögország, Magyarország, Olaszország, Montenegró, Szlovákia, Szlovénia és Szerbia épületei szerepeltek, a jelölteket az adott országok szakembereiből álló zsűri válogatta. Magyarország öt épülettel vett részt, az Archikon stúdió Vizafogó Parkjával (mely közben elnyerte a 2022-es Budapesti Építészetei Nívódíjat), a GUBAHÁMORI gödöllői Kútházával, a Studio Fragment új épületével a budapesti Semmelweis Egyetem számára, a Váncza Művek Derekenyházi Templomával (amely időközben a 2022-es Média Építészeti díjának nyertese lett) és a Hello Wood kapolcsi szikla kabinjával. A hazai zsűrit Gunther Zsolt, Götz Eszter és Fialovszky Tamás alkotta. 

A tavalyi évben magyar siker született Piranban, 2021-ben az Építész Stúdió vitte el a pálmát a Szent Margit gimnázium tornacsarnokáért

A Pirani Építészeti Napokhoz kapcsolódó kiállítás 2022. december 30-ig látható a Monfort kiállítóteremben, míg a konferenciát kísérő Piranesi 30: A Piranesi Magazin 30 éve című tárlat a Herman Pecaric Galériában 2023. január 20-ig látogatható.

 

Piran Days of Architecture Web | Facebook | Instagram

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Templomrom eltolható tetővel | A Piranesi-díj 2022 nyertese

Templomrom eltolható tetővel | A Piranesi-díj 2022 nyertese

Az idei díjazott egy szlovén templom.

A beton lágy érzelmessége

A beton lágy érzelmessége

Funkcionális, egyszerű otthont teremteni egy kreatív gondolkodású, vállalkozást vezető család számára – ezt a feladatot kapta, és oldotta meg betonházával a The Grid Architects építésziroda.

Műtárgy-kalauz stopposoknak II.

Műtárgy-kalauz stopposoknak II.

Szilágyi Csilla TRANSFUSE_OPHANIM című alkotása

Hirdetés