A Dürer Park projekt keretében teljesen megújul az Ajtósi Dürer sor mögötti 3,7 hektáros terület.

Újgenerációs épületegyüttes, zöld környezetben: a Dürer Park projekt keretében teljesen megújul az Ajtósi Dürer sor mögötti 3,7 hektáros terület, ahol hosszú évek óta rendkívül leromlott állapotú épületek állnak. A beépítési koncepció elkészítésébe a kortárs design egyik legnagyobb alakjának építész irodáját, a neves Lissoni Casal Ribeirót is bevonták. Míg az egyes projektelemeket hazai stúdiók tervezik, a projekt fejlesztője a Property Market.

A bontás már elkezdődött az Ajtósi Dürer sor - Zichy Géza utca - Abonyi utca - Szt. István Gimnázium által határolt területen, ahol számos erősen leromlott állapotú épület állt. A beruházás első munkafázisában bontják az egykori uszodát, a régi könyvtárat, a rendezvényterem- és a konyha épületét, valamint a Professzorok házát.

Hangsúlyosabb ugyanakkor a terv, hogy mi épül a helyszínen.

A területet 2018-ban vásárolta meg a Dürer Befektetési Kft., amely a beépítési koncepció kidolgozásába az ingatlanfejlesztő Property Market mellett a nemzetközileg is jegyzett, milánói és New York-i székhelyű Lissoni Casal Ribeiro építészirodát (Teatro Nazionale – Milánó, Mitsui Garden Hotel – Tokió, Conservatorium Hotel – Amszterdam, Galleria Ferrari Tower Square – Maranello, Skyline felhőkarcolóMarriott Autograph Collection Hotel – Budapest) vonta be. Piero Lissoni neve garancia a minőségre, akinek munkája belsőépítészként és designerként is kiemelkedő, a világ élvonalába tartozó bútorgyártóknak is dolgozik.

Zugló szívében tehát nemcsak egy ingatlanfejlesztés valósul meg, de új érték jön létre, zöld környezetbe illeszkedő újgenerációs lakó- és irodaépületekkel, emellett megújul a belső park is. 

A terület tulajdonosa, a Dürer Befektetési Kft. egy igazi európai, városi park menti hangulatot kíván teremteni a XIV. kerületben, melynek fejlesztéséhez a legjobb szakmai csapatot és szakértőket vonták be. Szilágyi István MRICS ügyvezető szerint mindig kihívás egy eleve értékes és hagyományokkal bíró környezetben létrehozni egy új fejlesztést, úgy, hogy az még vonzóbbá tegye a helyszínt – most pont erre vállalkoznak. Hangsúlyozza, hogy már a kezdeti fázistól a legmodernebb fenntarthatósági szempontokkal számoltak, a projektben résztvevők elkötelezettek a kialakult zöldterület megóvásában, megújításában. A fejlesztés során az eredeti építészeti értékek megőrzése mellett újítják fel a védett, az egykori Szent Szív zárdaépületet, amely az elmúlt évtizedekben jelentős állagromláson, és az épület értékeihez méltatlan átépítésen ment keresztül.

Dr. Schrancz Mihály, az ingatlanfejlesztő cég ügyvezető igazgatója hozzátette, hogy a tanulmányterv egyértelműen tükrözi a nemzetközi mércével is nívós, innovatív, városképbe illeszkedő, és azt formáló szemléletet. Összesen két iroda- és három lakóépület jöhet létre, kereskedelmi funkciókkal kiegészítve. A tervek szerint a teljes projekt 2024-re készülhet el. A beruházás közvetlen környezete a főváros egyik legszebb része, így örömmel fogadták el a felkérést, hogy városfejlesztési tapasztalatukat bevetve most a XIV. kerületben is létrehozhatnak valami igazán nívósat, jelentőset. Bár az építési engedélyekre még várni kell, annyit már most lehet tudni, hogy a tanulmányterv alapján igazán kortárs, landmark épületek jönnek majd létre. 

Az első irodaház vezető építész tervezője az Avant-Garde Építész Stúdió. A stúdió vezetője, az Ybl Miklós- és Pro Architectura-díjas Kertész András Tibor DLA, két tervező építész kollégájával, Pék Elemérrel és Tóth Tamással a magas építészeti minőség mellett fontosnak tartják, hogy olyan házak jöjjenek létre, melyek jól illeszkednek a környezetbe és kellőképpen reflektálnak a meglévő épületekre, tartós értéket közvetítenek. 

A beruházók folyamatosan egyeztetek a zárdaépületben jelenleg még üzemelő népszerű szórakozóhely, a Dürer Kert vezetőivel, hogy a fővárosban kiemelkedő kulturális és művészeti értéket képviselő intézmény új otthonra találjon.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Újgenerációs épületegyüttes, zöld környezetben

Újgenerációs épületegyüttes, zöld környezetben

A Dürer Park projekt keretében teljesen megújul az Ajtósi Dürer sor mögötti 3,7 hektáros terület.

Bachman Gábor újra a Velencei Biennálén

Bachman Gábor újra a Velencei Biennálén

Negyedszerre is meghívottként állít ki, ezúttal az olasz virtuális pavilonban.

Hirdetés