Hirdetés

A reneszánsz kastély a környék egyedülálló turisztikai attrakciójává válhat.

Hirdetés

Építészetileg már szinte teljesen elkészült a határon túli magyar műemlékvédelem kiemelt projektje a Felvidéken, a magyar határtól alig öt kilométerre található borsi Rákóczi-várkastély. A várkastély – II. Rákóczi Ferenc szülőháza – teljes körű felújítása 2018-ban kezdődött, és bár az ünnepélyes átadás időpontja egyelőre még nem ismert, tavasztól „próbaüzemben” látogatható a magyar reneszánsz építészet ritka és különösen értékes, újjászületett darabja.

A reneszánsz kastély az 1563-1638 közötti időszakban épült, eredeti kőkeretei a mai napig a helyükön vannak. A kétszintes épületen az 1940-es években jelentős átalakítási, rekonstrukciós munkálatokat végeztek. A mai keleti szárnyat egy korábban itt állt épület helyén ekkor emelték Az épület a 20. század végére aggasztóan rossz állapotba került. A kastély megmentése és felújítása Szlovákia és Magyarország műemlékvédő szervezeteinek együttműködésében 1998-ban kezdődött el. A munkálatok azonban a 2000-es évek elején pénzügyi források hiánya miatt megszakadtak. A várkastély felújításának Áder János magyar és Ivan Gašparovič szlovák köztársasági elnök 2013-ban történt találkozója adott újabb lendületet, amikor a felek megerősítették, hogy a két ország együttműködik az épület felújításában. 2017-ben a magyar kormány 805 millió Ft támogatást nyújtott a felújítás első ütemének megvalósítására, amely a kastély teljes körű szerkezeti helyreállítását, valamint a kő- és falkép-restaurátori munkálatok elvégzését biztosította. Az épület felújításának tervét Wittinger Zoltán, a NÖF (NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.) vezető tervezője és Pásztor Péter, kassai építész közösen készítették el, a környezetet pedig Szabadics Anita (NÖF) tervezi. 

Dr. Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója elmondta, hogy bár a kastély építészeti felújítása már szinte teljesen elkészült, még ki kell alakítani a szálloda és az étterem működését, a szállásfoglalást, jegyvásárlást kiszolgálni képes informatikai rendszert, szolgáltató honlappá kell alakítani az eddig a felújítás híreiről beszámoló honlapot. 

„Nagyon fontos, hogy az új komplexum működése ugyanolyan magas színvonalú legyen, mint maga a felújítás és a majdani kiállítás – mondta Dr. Diószegi László. – Mostanra kialakult az a 29 fős alkalmazotti gárda, akikkel belevághatunk az üzemeltetésbe. Felvettük a kapcsolatot a sátoraljaújhelyi önkormányzattal a turizmusfejlesztési együttműködés kérdéseiben, és tárgyalunk a sárospataki Rákóczi Múzeummal, valamint a bodrogszerdahelyi Vécsey Borházzal is.”

Már majdnem befejeződött a várkastély közvetlen környékének kialakítása is, épül a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem által megtervezett interaktív Rákóczi-kiállítás. Megvalósítás alatt áll a szabadulószoba és a VR-szoba.

„Ilyen attrakciók a környéken sehol sem találhatóak, így joggal bízhatunk abban, hogy ezek jelentős számú látogatót csábítanak majd a kastélyba”

– mondta el az igazgató, aki hozzátette, készül a kastélyban majdan helyet kapó körpanorámás vetítés is. Ez a környék Rákóczi-vonatkozású látnivalóit és a Zempléni-hegység téli tájait mutatja majd be. Ezenkívül tervezik a különleges, Rákóczi-tematikájú játszóteret is, amely a kastély mellett kap majd helyet. Ez az európai uniós Interreg-programban valósul meg, a gyártás csak valamivel később kezdődhet el. A felújításra létrehozott II. Rákóczi Ferenc Nonprofit Szervezet ezenkívül részt vesz egy szlovákiai turizmusfejlesztési pályázaton is annak érdekében, hogy a borsi Bodrog-part közelében kajak-kenu- és kerékpár-táborozóhelyet hozhassanak létre.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Diploma előtt: középiskola és közösségi központ egy finn félszigeten

Diploma előtt: középiskola és közösségi központ egy finn félszigeten

Krajnyák N. Bence Finnországban, az Oului Egyetem építészképzésén dolgozott ki egy projektet, amely ugyan még nem diplomamunka, ám érett, publikálásra érdemes dolgozat. Lássuk hát a Lammassaari Középiskola és Közösségi Központ tervét!

Elektromos járművek már az építkezéseken is

Elektromos járművek már az építkezéseken is

58 tonnás elektromos dömper Svájcból.

MOME-s hallgatók installációja Hollandiában

MOME-s hallgatók installációja Hollandiában

Az Oerol Festivalon bemutatott Plan B ember és természet kapcsolatának disztópikus vízióját vetíti elénk.

Hirdetés