Hirdetés

Organikus farm Bercelen

Közösségi ház és kenderfeldolgozó. Ostoróczky Nóra diplomamunkája.

Hirdetés

Ostoróczky Nóra diplomamunkájában megjelenő, az organikus gazdálkodáshoz kapcsolódó farm egyszerre hordozza magában a közel-keleti építészet, a vernakuláris építészet valamint a kortárs építészet jegyeit. A tervvel az alkotó 2018-ban Hauszmann-díjat kapott, valamint egy nemzetközi pályázaton harmadik helyet ért el. 

Fotó: Ostoróczky Nóra

Témaválasztás háttere

Bercel egy Nógrád megyei falu a Cserhát dombjai között, ahol felnőttem. Sok izgalmas projekt indult el itt az elmúlt években, keresve a környezettudatos és fenntartható élet lehetőségeit. A WWOOF (World Wide Opportunities on Organik Farms) magyarországi képviselete Bercelre helyezte központját, a projekthez kapcsolódóan egy épület is jövőbeli terveik között szerepel, mely működő gazdaságként bemutatja a szervezet alapelveit és céljait. Ebbe a folyamatba csatlakoztam be diplomamunkám, a WWOOF-ROOF elkészítésével. Szerencsés egybeesések sorozata segítette a témaválasztásomat, a helyszín és az anyagok megtalálását is.

A szervezet önkénteseket és gazdaságokat kapcsol össze egymással. A köztük kialakuló együttműködés tulajdonképpen egy kölcsönösen hasznos csere, ahol a gazdák segítő kezeket, munkaerőt, az önkéntesek pedig szállást, élelmet és betekintést kapnak egy ökologikus elvek mentén működő gazdaság mindennapi életébe.

Helyszín

A falu egyik legmagasabb pontján fekvő nagy területre esett a választás. A hely a közelmúltban kapta nevét, Eperfa sor. Innen minden irányba gyönyörű a kilátás: erdő, kőbánya, apró háztetők látványa. Könnyen megközelíthető a falu több irányából autóval, egy gyalogos ösvény kialakítása azonban fontos lenne a jövőben, hogy az iskolából és a közelben lévő óvodából rövidebb sétával is elérhető legyen.
 

A közösség és Bercel nyitottságát mutatja, hogy a tulajdonosok és az önkormányzat átadta a terület használati jogát, támogatva ezzel egy olyan fejlesztési irányt, melynek célja az ökologikus gondolkodásra nevelés gyermekek, fiatalok és felnőttek körében egyaránt. A jelenlegi gyep helyett a megművelt és élettel feltöltött terület kialakítása később mintaértékű lehet más települések számára is.


Fotó: Ostoróczky Nóra

Erre a magaslatra épülhet egy széltől, víztől, naptól óvott új világ, ahonnan különböző nézőpontok nyílnak ezekre a képekre. Mellette pedig egy négy hektáros megművelhető termőföld biztosít munkát az ide költöző gazda és családja számára.

Koncepció

Tervemben a védelmet nyújtó, a környező dombok vonulatait idéző többször tört tető lepelként takarja az alá beköltöző házakat. Közösségi ház, vendégház és egy családi ház kap itt helyet. Ezek telnek meg élettel időről-időre, az itt lakó és vendégeskedő emberek hajlékává válnak, közösségek épülnek, ovisok és iskolások munkálkodnak és tanulnak. Itt a középpont, melyet a megművelt és a szabadon növő természet vesz körül. A tető közepén nagy lyuk enged be napfényt. Esőben a peremen függönyként folyik be a víz a Berceli-hegy adta kővel feltöltött medencébe. Két vápa vízköpőjéből ömlik még ide a víz, a mélyben egy ciszternából, ez a kertek növényeit táplálja. A padlásterek alkalmasak nyári alvóhely kialakítására nagyobb csoportoknak, bújócskahelyszínnek, vagy művészeti kiállítótereknek. A telepítendő növény és a felhasznált anyag választása szorosan összefügg.

A három ház az egy tető alatt azonban önmagában is egység, nappalival, hálókkal és konyhával. Éléskamrája a kert, udvara a mező. Ezt magáénak érezheti mindenki, aki akár csak egy talpalatnyi területet is kigyomlál itt, vagy megöntöz egy palántát.

A település egy, a tervezési területhez nagyon közeli kis szeglete őrzi a régen ott zajló munkálatok emlékét. Egy megmaradt régi belterületi része a falunak Kenderváros. A XVIII-XIX. században itt voltak a falu kenderföldjei és a kenderáztatók. Ez adta az ötletet, hogy a gazdaság ipari kender termesztésével és feldolgozással foglalkozzon. Egy Bercelen megrendezett ökologikus építészeti konferencián ismerkedtem meg a kenderbeton anyaggal, ami a kender pozdorja részéből, hidraulikus mészből és vízből álló, földnedves anyag, mely száradása során folyamatosan szilárdul. Önmagában nem tartószerkezet, favázas épületben zsaluk közé öntik, vagy bent maradó gipszrost (esetleg magnézium-oxid) lapok közé fújják. Végső felületképzése a házak esetén meszelés, az önmagukban álló falak esetén pedig nincs. Anyaghasználatban megjelenik még a helyi bányából származó zúzott kő, valamint bontási törmelék felhasználásával készült felületek.
Fotó: Ostoróczky Nóra

Tervemben a kenderföld szélén egy feldolgozóban a learatott növény minden részét hasznosítják: egy részükből táplálék (olaj, liszt, protein), más részükből építőanyag válik. A nehezen motorizálható, de könnyen tanulható monoton munkafolyamatokba a helyi szociális intézmények lakói bekapcsolódhatnak. Az embernél akár kétszer magasabbra növő kendertengerben apró építmények bújnak meg, melyek az aratás után új arcukat mutatják: csillagnéző pihenőfelület, üvegház, esőbeálló, kilátó. 2018 őszén valóban elvetették az első kendermagokat a területen, elindultak az ezzel kapcsolatos kutatások. Remélem, hogy tervem táptalaja tud lenni Bercel környezettudatos fejlődésének és a közösségek alakulása tovább folytatódik ebben az irányban.

A diplomaterv opponense, Mangel-Hóbor Eszter szerint a diplomaterv szépsége abban rejlik, hogy egyszerre hordozza magában belső udvaros, medencére szerkesztett világa a közel-keleti építészetet; fenntartható, természetközeli látásmódja a népi, illetve vernakuláris építészetet; letisztult formavilága pedig a kortárs építészet jegyeit. A végeredmény mégsem eklektikus, vagy hivalkodó. Sokkal inkább egy helyén kezelt, Bercel dombjai közé simuló, szerethető ház.




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A VELUX tetőtéri ablakai műemlék jellegű épületekre is elérhetők

A VELUX tetőtéri ablakai műemlék jellegű épületekre is elérhetők

A külső borítás, az üvegezés és a robusztus vasalatok is a régi idők ablakait idézik.

A Morphosis épülete lehet Los Angeles új ikonja

A Morphosis épülete lehet Los Angeles új ikonja

Los Angeles bulinegyedében 2021-ben kezdődik az építkezés.

Így nézne ki az Országos Széchényi Könyvtár új épülete az A4 Stúdió tervei szerint

Így nézne ki az Országos Széchényi Könyvtár új épülete az A4 Stúdió tervei szerint

A koncepciót beválasztották a S.ARCH nemzetközi építészeti konferencia döntősei közé.

Hirdetés