A Group Monument székházának felújítása a belgiumi Ingelmunsterben.

Group Monument Belgium legismertebb építőipari vállalkozása a műemlék-felújítás terén. Hitvallásuk szerint műemlékekkel foglalkozni egyszerre művészet és tudomány. Saját székházukat is e szellemben építették újjá a Declerck-Daels Architecten iroda tervei alapján. A ház neve kifejezi lényegét: Monumen(t)huis, azaz hollandból fordítva Műemlék-otthon.
 


A nemzetközi hírnévnek örvendő cég mottója: Feltámasztjuk a dicső múltat. A régi építéstechnikák alapos ismeretét a korszerű technológiai tudással ötvözve varázsolják újjá az öreg épületeket. Saját irodaházuk kialakításakor sem tettek másként, a ház főhajtás a kézműipar előtt. Az 1925-ben, vidéki eklektikus stílusban épült ház utcai homlokzatát megőrizte, hátsó traktusát azonban az idők során többször is toldozgatták az épp szükséges funkcióknak megfelelően.

A Group Monument a századelős épület eredeti eleganciáját kívánta visszaadni úgy, hogy eközben méltó helyet alakítson ki saját szükségletei számára. Az irodák hátra kerültek, az előttük álló épület felújítva a dolgozók kényelmét szolgálja. Többfunkciós rekreációs zónát hoztak létre étkezővel, bárral, pihenőszobával és zuhanyzós terasszal, valamint két konyhával felszerelt vendégszobát és tárgyalót.

A nagyvonalú felújítás a kézműves munkát ünnepli. A hátsó homlokzatot előpatinázott zöld rézlemezzel burkolták, az igényes burkolatot saját dolgozóik kivitelezték. A hozzá társított szolid szürke vakolat elfedi a korszerűtlen renoválások nyomait, és finoman hangsúlyozza a régi és új kontrasztját. Az épület összességében kényelmesebbé és csinosabbá vált, miközben jobban megfelel mai funkciójának – kifejezi a Group Monument filozófiájának eszenciáját.

 

 

A belső térben is a régi és új elemek finom harmóniája jellemző. A flamand neobarokk parketták és famunka, neoreneszánsz kandallók és ácsszerkezetek mellé meleg textileket, fából készült bútorokat, erős világítást és hagyományos padlóburkoló lapokat társítottak. A legapróbb részletek is harmóniában állnak az egész gazdag és kifinomult atmoszférával, melyben a múlt feltámadt és új értelmet, jövőt nyert. Az építészek nem pusztán házat teremtettek, ahogy az épület elnevezése is jelzi: Monumen(t)huis. Thuis ugyanis hollandul azt jelenti: Otthon!

 

Építészet: Declerck-Daels Architecten | Instagram
Alapterület: 175 m²
Helyszín: Ingelmunster, Belgium
Kivitelezés: 2020
Fotók: Tim Van de VeldeForrás: Archdaily


 

További rajzok és képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Műemlékben otthon vannak

Műemlékben otthon vannak

A Group Monument székházának felújítása a belgiumi Ingelmunsterben.

Íme a BDPST Group legújabb budapesti szállodája

Íme a BDPST Group legújabb budapesti szállodája

Verno House és FLAVA Kitchen & More

Több Bondnyi műtárgylopás | „Popművészeti” relációk

Több Bondnyi műtárgylopás | „Popművészeti” relációk

Újabb izgalmas filmes-képzőművészeti kapcsolódások, sorozatunk évzáró részében.

Hirdetés