Hirdetés

Megújul a 180 éves esztergomi Fürdő Szálló

A műemléki védettséget élvező épületet eredeti formájában állítják helyre.

Hirdetés

A Kisfaludy Program keretében négyszáz millió forintos beruházással megújulhat az Esztergom belvárosában álló, 180 éves Fürdő Szálló.

A Fürdő Szálló épülete 2011-ben

A folyamatban lévő közbeszerzés lezárultával 2021 első hónapjaiban megkezdődik a szálló teljes rekonstrukciója, mely magában foglalja az épület homlokzatának helyreállítását, a nyílászárók cseréjét, a falak utólagos szigetelését és a közműbekötések kiépítését.

A műemléki védettséget élvező épületet eredeti formájában állítják helyre, a levéltárban fellelt tervek és az 1900-as évek elejéről származó fotók alapján. A munkát restaurátori falkutatás is segítette.

A Fürdő Szálló fénykorában

Az épület közelében egykor a helyi termálforrások táplálta melegvizű tó volt, amelyen III. Béla felesége nyitott meg nyilvános közfürdőt. A területen 1842-ben épült fel a szálloda a mögötte lévő, vele kapcsolatban álló gőz- és kádfürdővel együtt. Az épületben vendégeskedett Liszt Ferenc, Széchenyi István és 1848-ban toborzókörútja során Kossuth Lajos.

A 20. század során több nagy átépítésen is átesett a műemlék: a színháztermet a hatvanas években elbontották, 1964-ben hozzáépítettek egy modern, vasbeton üvegszárnyat, amely nem illeszkedett az eredeti, klasszicista szárnyhoz.

Az épület az 1990-es évek második felétől gazdátlanná vált, állaga folyamatosan romlott, az omlásveszély miatt az előtte levő járdaszakaszt is le kellett zárni, odabent hajléktalanok kerestek menedéket. Egészen 2006-ig a tulajdonviszonya rendezetlen volt, így senki nem foglalkozott állagmegóvásával, mígnem az önkormányzat megvásárolta, nettó 130 millió forintért. Az új tulajdonos elbontotta az üvegszárnyat, és az épület mögötti pálmaházat. Az épület tetőszerkezetét állagmegóvásként 2019 nyarán felújították.

A Fürdő Szálló rekonstrukciója a Kisfaludy Program ötmilliárd forintos beruházási csomagjának része, melynek keretében felújítják az Élményfürdőt és a városháza homlokzatát, valamint sport, turisztikai és egészségturisztikai fejlesztéseket végeznek a Szent István Strandfürdőben.

A Fürdő Szálló felújítása mellett az önkormányzat előrehaladott tárgyalásokat folytat az épület későbbi hasznosításáról is, eredményéről később adnak tájékoztatást.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ívek, élek, tükrök: új szobor a Corvin Sétányon

Ívek, élek, tükrök: új szobor a Corvin Sétányon

Mikus Áron Triptichon című szobra díszíti majd nyártól a Corvin Technology Park irodakomplexum udvarát.

Szociális otthon, csak kicsit másképp

Szociális otthon, csak kicsit másképp

Egy japán építész vigvamot épített az erdőben, csak éppen nem indiánok laknak benne, hanem nyugdíjasok.

A szegedi Antavo startup nyerte el

A szegedi Antavo startup nyerte el "Az Év Irodája" címet

A 40 főt foglalkoztató startup loft irodája helyén korábban romkocsma működött.

Hirdetés