Az egyik legjelentősebb építész 92 éves volt.

92 éves korában, tüdőrákban meghalt Paulo Mendes da Rocha, a világszerte meghatározó jelentőségű brazil építész. A hírt az építész fia, Pedro Mendes da Rocha közölte az ArchDaily portállal. Paulo Mendes vasárnap, São Paulóban, hunyt el.

Paulo Mendes da Rochára főként a szemléletalakító szerepéről emlékezhetünk; építészetével mindenekelőtt az életre kérdezett rá, megkérdőjelezte a kész ötleteket és a komformitást. Minden projektje egy-egy transzformációs kísérlet vagy lehetőség volt, melyet főleg a cselekvés és a gondolkodásmódja formált. Az ötletei, a tervei túlmutattak az adott program keretein, a helyszín és az anyagszerűség határán, mindig új nézőpontot hozva a forradalmi egyszerűség elérése érdekében.

1928. október 25-én született a brazíliai Vitóriában, fiatalemberként Sao Paulóba költözött, 1954-ben diplomázott. Pályája elején, az 1950-es évek második felében főként lakóépületeket tervezett, melyekben érvényesült a beton anyagszerűsége, tagja is volt az akkori São Pauló-i, brutalista építészetet művelő csoportnak. Mindig tanította is az építészetet, 1961 és 1999 között a FAU-USP tervező professzora volt.

Az első jelentősebb munkája a Ginásio do Clube Atlético Paulistano (a Paulistano Atlétikai Klub Gimnáziuma), onnantól kezdve a modern építészet meghatározó képviselője. Munkái változatosak: magánházaktól és lakóegyüttesektől múzeumok át templomig és várostervekig terjednek.

A hatvanas évek végén a katonai diktatúra vád alá helyezte, amiért az építészet társadalmi szerepvállalásának fontosságát hirdette, ám meglepő módon ugyanakkor elnyerte az 1970-es Oszakai Világkiállítás brazil pavilonjának tervezését, Jorge Caronnal, Júlio Katinskyvel és Ruy Ohtake-vel csapatban.

Bár 1999-ben visszavonult a tanítástól, az építészettől nem: 2001-ben elnyerte a latin-amerikai építészetért járó Mies van der Rohe Díjat a neoklasszicista Pinacoteca de São Paulo átalakításáért.

2006-ban Pritzker-díjat kapott pályafutása elismeréseként, tíz évre rá pedig a Velencei Építészeti Biennálé Arany Oroszlán díját és a Praemium Imperiale Awardot érdemelte ki. 2017-ben megkapta a RIBA aranyérmét, idén pedig az IUA (Nemzetközi Építészszövetség) aranyérmét.

Jelenleg 320 projektjéhez kapcsolódó 8800 munkáját őrzik a Casa da Arquitecturában, a Porto melletti Matosinhosban.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Brazil siker Biennálén

Brazil siker Biennálén

Brazília nyerte a legjobb nemzeti részvételért járó Arany Oroszlánt

Pár lépéssel a föld fölött

Pár lépéssel a föld fölött

Apró, cölöpökön álló kabinház a brazil esőerdő új lakója.

Lélegző téglaárnyak

Lélegző téglaárnyak

Munka, móka, vegetáció hívogató együttesét alkotta meg Laurent Troost Brazíliában.

Hirdetés