Hirdetés

Kihirdették az ÉV TÁJÉPÍTÉSZE DÍJ nyerteseit

2017-BEN A LÉPTÉK-TERV KAPTA AZ  ÉV TÁJÉPÍTÉSZE DÍJAT, TÓTH EVELIN ENIKŐ A JUNIOR DÍJAS.

2017 április 26-án, „a tájépítészet születésnapján” nem lehetett beférni a FUGA Budapesti Építészeti Központba, annyian voltak idén kíváncsiak rá, hogyan ünnepli meg a magyar tájépítész szakma a saját kiválóságait. Az idén hatodik alkalommal megrendezett díjátadó gálán 16 jelöltből került a döntőbe Csepely-Knorr Luca (Manchester School of Architecture), Illyés Zuzsanna (Tájmester Kft), a Lépték-Terv Tájépítész Iroda, a Pagony Tájépítész Iroda és Pápai Veronika (Főkert Tervezési Stúdió).

Az ÉV TÁJÉPÍTÉSZE DÍJÉRT versengő 5 finalistát Götz Eszter (szabadúszó újságíró), Rajcsányi Gellért (a Mandiner főszerkesztője), Ránki Júlia (rádiós szerkesztő-műsorvezető, Tilos Rádió), Varga Csilla (az epiteszforum.hu szerkesztője) és Zubreczki Dávid (az Index újságírója, az Urbanista blog szerkesztője) laudálta a szakmai zsűri, valamint a több mint 300 fős érdeklődő közönség előtt. 

A rangos szakmai zsűriben idén helyet foglalt a főváros főépítésze Mártonffy Miklós személyében, a Főkert vezérigazgatója: Szabó József, a tavalyi Év Tájépítésze díjas Gyüre Borbála, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke: Krizsán András DLA, valamint a tájépítészek tavalyi életműdíjasa: Komlósiné Hlatky Katalin is. A külföldi zsűritag Svájcból érkezett, az Európai Tájépítészeti Évkönyvet kiadó nemzetközi szerkesztőbizottságból Claudia Moll személyében. Almási Balázs PhD DLA a SZIE Tájépítészeti Karát, Marosán Angelika a Főkertészek Szövetségét, Juhász Gábor pedig a díjalapító Semmelrock-ot képviselte a zsűriben.

A 9 tagú zsűri végül a Lépték-Terv pályázatát értékelte a legmagasabbra, ők lettek az ÉV TÁJÉPÍTÉSZEI 2017-ben és nekik ítélték a Semmelrock Stein+Design Kft által felajánlott 1.000.000 Ft pénzjutalmat. A Lépték-Terv munkáinak ilyen jellegű elismerése régóta benne volt a levegőben, az ügyvezető Szakács Barnabás pályázata többször bejutott már a díj döntőjébe és akkor is nagy esélyesként versengett a díjért. Az irodát bemutató Götz Eszter megvédte a hallgatóság előtt a Széll Kálmán teret is, rávilágítva az ottani fejlesztés komplexitására. Szerinte a tájépítészek jól tudják, hogy az idő ugyanolyan építő elem, mint a tégla, a beton és a föld, ha elsőre nem is látszik. Voltaképpen minden tájépítész színpadi rendező is, belekomponálja a művébe az idő dramaturgiai szerepét is. Éppen ezért intette laudációjában türelemre a tér használóit, mert a Széll Kálmán téren a “lehetséges legjobb” született, ha az távol is van attól az idealizált világtól, amelyet a városlakók a téren látni szeretnének. Az a jobb és zöldebb világ ugyanis e tér esetében elérhetetlen. A napi 200 ezer embert áteresztő forgalmas csomópont ennyit tud, s ebből a tájépítészek kihozták a maximumot. A Lépték-Terv pályázatában bemutatott kőbányai Újhegyi sétány egy egészen más városi szituáció, lakótelepi környezet, ahol a Tér_Köz pályázat keretében sikerült az iroda tervezői segítségével minőségi ugrást végrehajtani. A sétány már megszeretette magát a környékbeliekkel. Az iroda azonban nem csak a köztérfejlesztésben jeleskedett az elmúlt időben, hanem az iparművészet területére is átkalandozott. VIAPLANT nevű termékfejlesztésük egy olyan ígéretes anyagkísérlet, amely növényhulladékból hoz létre közterületen vagy beltérben is használható textúrákat. 

Az ÉV JUNIOR TÁJÉPÍTÉSZE DÍJ-at a zsűri döntése alapján Tóth Evelin Enikő kapta, aki elsősorban azzal emelkedett ki a mezőnyből, hogy a tágabb települési környezetet is tervezői elemzés tárgyává tette. A feladat az idén Paks város gesztorságában egy paksi lakótelepi zöldfelület sportparkká történő fejlesztése volt. A díjat a harmadik díjalapító Semmelrock Stein+Design Kft képviseletében Barcza Renáta, a cég marketing vezetője adta át. 

Az ÉV JUNIOR TÁJÉPÍTÉSZE kategóriában Paks különdíját a város alpolgármesterétől, Szabó Pétertől szintén Nagy Lili tájépítész hallgató vehette át.

A cég ügyvezető igazgatója, Filák Marián a gálaesten bejelentette, hogy a szakmai szervezetekkel közösen alapított díj rangját tovább emelve a döntősöket és a junior győztest is vendégül látják egy Bilbaoba tervezett szakmai tanulmányúton.

Az epiteszforum.hu-n és a tajepiteszek.hu szakmai portálokon lebonyolított közönségszavazást a Pagony iroda nyerte. Az ő nevükhöz székelyföldi kalákák sora, több mint 2 évtizeden keresztül nyújtott folyamatosan egyenletes szakmai teljesítmény fűződik, mélyen következetes, a helyi tájkarakternek minden tervezői eszközt alárendelő filozófia mentén. Ott vannak a Fővárosi Állat- és Növénykert rekonstrukciós munkái mögött, a Tihanyi Bencés Apátság és a tihanyi közterületek rendezése mögött, vagy a reformkori balatonfüredi városmag közterületi újjászületése mögött is. Az index újságírója, Zubreczki Dávid velük kapcsolatban azt emelte ki, hogy “egyszerűen figyelembe veszik, hogy hol dolgoznak”. A Pagony által létrehozott dolgoknak az urbanista blog szerkesztője szerint nem az az ismérvük, hogy “feltűnően jól néznek ki”, hanem az, hogy “feltűnően jól érezzük magunkat bennük”. 

A döntőbe kerültek a tájépítészetnek egy igazán széles spektrumát jelenítették meg: A klasszikus zöldfelületi és köztértervezési műfaj mellett jelen volt az elmélyült, nemzetközi mércével mérve is elismert tudományos történeti kutató (Csepely-Knorr Luca), a minimál költségvetésű projekteket menedzselő, művészeti és ökológiai értelemben is várost gyógyító akupunktúrás beavatkozó (Pápai Veronika), a hosszútávban, táji léptékben, tájökológiai összefüggésekben, tájgondnoki rendszerben gondolkodó (Illyés Zsuzsanna), a városba a természetet visszahozó, tájkaraktert megragadó, közösségépítő (Pagony) és a folyton kísérletező és határait feszegető kreatív innovátor (Lépték-Terv) is a döntősök között. Ebből a virágzó szakmai ökoszisztémából pedig rendkívül nehéz volt a zsűrinek kiemelni a győztest, ami pozitív hír a díj távlatos továbbélése szempontjából.

Az elnöki különdíjas a Dr. Jámbor Imre professzor lett a Városliget közparki rehabilitációja érdekében kifejtett kiemelkedő tudományos szakmai és közéleti munkájáért.  A professzor díj mellé egy ligetvédő kitűzőt is kapott a zsűrielnöktől. Köszönetnyilvánításában azt emelte ki, hogy a Városliget tervezőjének, Heinrich Nebbiennek a parkról írt, közel 200 oldalas kéziratos formában fennmaradt jegyzeteit sikerült teljes egészében feldolgoznia, s reményét fejezte ki, hogy ezt hamarosan nyomtatott könyv formájában is megjelentetheti.

Az ÉV TÁJÉPÍTÉSZE DÍJ jelöltjeinek munkái, valamint a tizennégy junior pályázó Paks Teller Ede Lakótelepre készült ötletpályázati anyaga egy hétig megtekinthető a FUGA Budapesti Építészeti Központban. 

--------------
2017. év kitüntetettjei ÉV TÁJÉPÍTÉSZE kategóriában: Lépték-Terv (Szakács Barnabás, Fekete Albert, Czermann Katalin, Galambos Máté, László Viktor, Rudd Mátyás, Scréter Szilvia, Stefanics Beáta, Turcsányi Katalin) - az Év Tájépítésze Díj | Pagony iroda (Herczeg Ágnes, Vincze Attila, Annus Dóra, Hudák Katalin, Kovács Attila, Meszesán Péter, Nemcsok Márton, Némethné Dér Judit, Rahmana Azadeh) - közönségdíj | Illyés Zsuzsanna (Tájmester) - Tájműves különdíj | Csepely-Knorr Luca (Manchester School of Architecture) - MÉSZ különdíj | Pápai Veronika (Főkert) - MÖFÖSZ különdíj | Dr. Jámbor Imre - elnöki különdíj | Csőszi Mónika és Kincses Krisztina - MÉK Táj- és Kertépítészeti Tagozat különdíja

2017. év kitüntetettjei ÉV JUNIOR TÁJÉPÍTÉSZE kategóriában:  Tóth Evelin Enikő - Év Junior Tájépítésze Díj | Nagy Lili - Paks város különdíja | Tóth Evelin Enikő - SZIE Tájépítészeti Kar különdíja | Kelemen Edmond István - MTSZ különdíj | Szűz Attila - Ormos Imre Alapítvány különdíja

forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kincses Krisztina az Év Tájépítésze

Kincses Krisztina az Év Tájépítésze

Hozzá köthető a Magyar Nemzeti Tájstratégia kidolgozása is.

Elhunyt Dékány Margit

Elhunyt Dékány Margit

A Pro Architectura-dijas tájépítész 75 éves volt.

Andor Anikó az Év Tájépítésze

Andor Anikó az Év Tájépítésze

A tájépítészet hónapja rendezvénysorozat keretében 390 fős szakmai közönség előtt adták át az „Év Tájépítésze” és az „Év Junior Tájépítésze” díjakat.

Nincs találat!

Hirdetés