Kémények hűlt helye

Szerintünk a legjobb...: ACÉL_EMLÉK_MŰ_TÉR - szubjektív MÉD-válogatásunk utolsó darabja Nyárai Fruzsina és Kulcsár Dávid terve Ózdra.

A Média Építészeti Díja terv kategóriájában az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar hallgatóinak munkáját, az ózdon eltüntetett szimbolikus kéménysor emlékének finoman áttételes megidézését mi nagyra értékeltük, ám a zsűri láthatóan nem tudott mit kezdeni azzal, hogy Nyárai Fruzsina és Kulcsár Dávid nem direkt emlékezetpolitikai eszközökkel, hanem az építészet közösségteremtő lehetőségei felől közelítettek a feladathoz. A terv konzulense Ózd avatott szakértője, Csontos Györgyi DLA volt, az Ózdi Ipari Örökségvédők Baráti Köre által meghirdetett pályázatra készült, és a tervezők mutatják be nekünk.

 

Ózd, a gyár köré épült város, melynek identitását a kohászat adta, Magyarország egyik meghatározó nehézipari fellegvára volt. Napjainkban ez a város már csak az emlékekben őrzi egykori identitását, és üres terek tátonganak a Gyár utcai szimbólum elbontása helyén.

Egy város melynek szimbóluma a Gyár utcai kéménysor volt.


A Gyár utcai kéménysor lebontásának 20. évfordulójára a helyi Ipari Örökségvédők pályázatot írtak ki egy emlékmű tervezésére. Az emlékmű célja, hogy méltó emléket állítson a hajdani szimbólumnak és az elfeledett identitást köztudatba hozza. Fontos volt számunkra, hogy ezzel a koncepcióval ne csak egy emlékművet tervezzünk, hanem felhívjuk a figyelmet az ipari örökség fontosságára és a bennük rejlő lehetőségekre.


Az emlékmű helyszíne adott volt. A Gyár utca, mely a város legrégebbi főutcája, itt állt Ózd szimbóluma, a 80 méter magas kéménysor. Most a helyszín parkolóként funkcionál. Ez nem méltó hely egy emlékmű létrehozására, ezért olyan építészeti beavatkozásokra volt szükségünk, ami a jelenlegi funkciót fel tudja lazítani, ezáltal a parkolóból köztér alakulhat ki.


A kéménysor bontása során egy kéményalap megmaradt. Ez határozta meg az emlékmű fő tömegének helyét. Ez a tömeg egy kéménytorzó, ami nem akarja az eredeti kémények magasságát visszaadni, de anyaghasználatában és arányaiban azokat idézi meg újragondolt kortárs formába öntve. 


A kéménytorzó egy egyszerű acél zártszelvényekből felépült szerkezet, melynek falait acél síkhálók alkotják. A falakat zúzott téglával töltjük ki, ami az acél gyárból származik. Az emlékmű anyaghasználata az acélgyár múltjából inspirálódik, de új formában jeleníti meg. A kéménytorzó belsejében, elszeparálva a külvilágtól egy periszkóp található, ami irányított látványt hoz létre.

A periszkópban feltűnő látvány kapcsolatot teremt a hajdani acélmű csarnoka és a kémény között.

A kapcsolat azért szükséges, mert az acélgyárgyár kerítéssel van körbevéve, így távolság alakul ki az emlékmű és az emlék helye között. A periszkóp a látvány segítségével megszünteti a fizikai határokat, és a távolit közel hozza a szemlélőhöz. Ez a kapcsolatteremtés az emlékmű legfontosabb eleme. 


Az eredeti kéménysor monumentalitásának megidézése fontos feladat volt számunkra. A terv egyszerű és gazdaságos építészeti eszközök segítségével adja vissza a gigantikus tömeget. Acél „T” profilú elemeket helyeztünk el a burkolatba és ezzel rajzoltattuk ki a 80 méteres kémény árnyékát. Az árnyék tengelye a periszkóp látványának irányával egyezik, így ez az elem is az acélgyár és a kémény kapcsolatát erősíti. 


A terv nem csak a megmaradt kéményalappal foglalkozik, hanem a kéménysor összes kéményének helyét feltárja, és burkolatváltással kihangsúlyozza azokat. Ezzel a teljes parkoló bevonódik az emlékmű működésébe. A többi feltárt kéményalap mentén ülőalkalmatosságokat terveztünk, ezzel is segítve a parkoló funkcióváltását és több közösségi tér kialakítását. 

Ózd identitása már nem a kohászat, hanem annak emléke.  A terv arról szól, hogy ezeknek az emlékeknek teret tudjon adni és újra köztudatba hozza azokat. Fontos számunkra, hogy a Gyár utca, ami egykoron Ózd szimbólumainak adott helyet, most a közösség számára biztosítsa azt. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kémények hűlt helye

Kémények hűlt helye

Szerintünk a legjobb...: ACÉL_EMLÉK_MŰ_TÉR - szubjektív MÉD-válogatásunk utolsó darabja Nyárai Fruzsina és Kulcsár Dávid terve Ózdra.

Nyilvánosak a 17. Média Építészeti Díjának finalistái

Nyilvánosak a 17. Média Építészeti Díjának finalistái

Indulhat a közönségszavazás, október 31-ig tíz terv és tíz épület közül lehet választani. 

Nem hirdetettek első helyezettet az új építészeti múzeumra kiírt pályázaton

Nem hirdetettek első helyezettet az új építészeti múzeumra kiírt pályázaton

Harminchat pályázó az Építészet Ligete tervpályázaton.

Nincs találat!

Hirdetés