Hirdetés

Jönnek a növényi alapú építőanyagok

Technológiák és anyagok a fenntartható házakhoz.

Hogyan építkezzünk, ha eszmei és anyagi értelemben is valóban fenntartható házat szeretnénk építeni? Erről szól Őrfi József építészszakmai blogjának legfrissebb bejegyzése.

Bevezetésképp tisztázza, mit értünk fenntartható házon: olyan házat, amelynek „anyagai és szerkezetei előállításuk, beépítésük és használatuk során minimálisan terhelik a környezetet, a belőlük létrehozott épület ésszerű ráfordítással működtethető, végül elbontást követően a ház anyagai túlnyomórészt újrahasznosíthatók, vagy a környezetbe visszaforgathatóak lesznek”.

A körforgásos gazdaságról és építkezésről mi is sok helyen írtunk már, egy hazai építesz gyakorlati szempontjai azonban még relenvánsabbak, különösen, mert Őrfit nem „egy-egy, kuriózumként megvalósítható példa” érdekli, hanem egy széles körben alkalmazható, hosszú távra szóló megoldás a családi házak építéséhez.

Ez még kuriózum: tégla kagylóból, a Newtab designstúdiótól

Jó előképek a régi parasztházak

Fenntarthatóság szempontjából megéri az építészet eredeti forrásaira figyelni: vályog, kő, fa falak, nád, fa, zsúp, pala esetleg cserép tető. Természetes, újrahasznosítható anyagok, szimbolizálják a természettel való összhangot – írja a blog, mi pedig tegyük hozzá, hogy vályogból ma már passzívházakat is építenek, tehát a technológia fejlődése nincs kibékíthetetlen ellentétben az ősi anyaghasználattal, csak rajtunk múlik, hogyan alkalmazzuk.

Kulcs a hőszigetelés

Még régen igen vastag, legalább félméteres falakat alkalmaztak (amelyek lassan hűltek ki, és melegedtek át), ma már hőszigetelünk, azaz több réteg, bezárt levegővel vesszük körül a házat. Nagy tömeg helyett súlytalan levegőt építünk be a falakba.

„Ha a fenntarthatóságra keresünk tehát jó megoldást, elsősorban a hőszigetelés alkalmazásának módját és anyagát kell helyesen meghatároznunk”

– írja az Égigérőépítész blog. Hőszigetelés kerülhet kívülről a teherhordó falakra, vagy a teherhordáshoz szükséges tartóváz közé, esetleg maga a teherhordó fal képes szigetelni. Tetőtereknél jellemzően a tartóváz közé kerül a szigetelés.

Megújuló anyagok

A tömeges megoldás érdekében érdemes vizsgálni, mit lehet elhagyni a fenti szerkezetekből. „Mivel a nyersanyag utánpótlásuk véges, szállításuk és beépítésük nehézkes, ráadásul a fűtésszámlára jóval kisebb hatással vannak, mint a könnyű hőszigetelés, leginkább a tömör, nagy súlyú szerkezetek elhagyásával lehetne nagyot könnyíteni az építések folyamatán.

Azok az épületek, amelyek teherhordó szerkezete könnyű, vázas rendszerű, és a falakat maga a hőszigetelés tölti ki, kis energiával kifűthetőek. A könnyebb súlyuk miatt ráadásul az építésük is könnyebb lesz, így valószínűnek tartom, hogy errefelé kell majd keresgélni a jövő jellemző technológiáját.”

Példaként említi a fából készült tartóvázat, ami közé kerülhet növényi alapú hőszigetelés (farost, cellulózrost, fagyapot, szalma, kender), nemcsak a falaknál, de a tetőben is – ez a válasz alapfeltevésre, hogy Miből építkezzünk, ha fenntartható házat szeretnénk? Ez a koncepció már ugyanazt tudja, mint a hagyományos épületek: ha már nincs szükség a házra, minden része visszaforgatható a természetbe.

Akár tartószerkezetre, akár szigetelésre gondolunk, óriási lehetőségek állnak még a növényi alapanyagok előtt. Jegyezzük meg: nemcsak családi ház léptékben működik a fenti koncepció, de sok esetben már 4-5 emeletes modern házakat, akár egész városrészeket is fa vázszerkezettel terveznek.

Új, növényi alapú építőanyagokról rendszeresen írunk:

Borítókép: Illusztráció, Unsplash
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Felelős szakemberképzés | HuGBC

Felelős szakemberképzés | HuGBC

A jövő építészei számára megkerülhetetlen a téma: már több mint kétszáz hallgató végezte el a fenntartható építészet alapjai kurzusokat.

0% karbon – 100% McDonald’s

0% karbon – 100% McDonald’s

A Market Draytonban megépült új McDonald’s étterem teljes éves áramellátását szélturbina és napelemek szolgáltatják.

Minden ott kezdődik, hogy új kérdéseket teszünk fel, amelyekre új válaszokat kell adni

Minden ott kezdődik, hogy új kérdéseket teszünk fel, amelyekre új válaszokat kell adni

Interjú Sinus Lyngével, az egészséges építészet iránt elkötelezett dán tervezővel.

Nincs találat!

Hirdetés