Miért is ne lehetne egy a funkciójában egyszerű épületet nem mindennapi designnal, bátran újraértelmezni?

A Felső-Ausztriában található St. Valentin ipartelepen fekvő aprócska dohánybolt remek példa arra, hogy nem a beruházás mérete vagy a feladat nagysága lehet az egyetlen, ami kreativitásra bírhatja az építészt. Nézzük, mit kezdett a Poppe Prehal Architects egy ilyen feladattal!

Lehetséges, hogy az építészek egy cigarettaszünetben felszálló füstben látták meg a kettő, középen összekötött meredek és keskeny tetős megoldást, az viszont biztos, hogy akár milyen kicsi is a fekete-vörös PREFA alumínium burkolattal borított, szokatlan formájú épület, de annál izgalmasabb kihívást biztosított.

A végeredményt látva az talán nem is kérdés, hogy a kivitelező, az építész, a gyártó és a megrendelő azonos nyelvet beszél. Az építész és a megbízó közös, gyors döntése volt a Prefalz termék. Az építész szerint a burkolat a hajtási éleknek köszönhetően mintegy bőrként feszül az homlokzatra és a tetőre. Poppe javaslatát a megrendelő felé a termék előnyeivel indokolta: rugalmas, könnyű és robosztus, karbantartást nem igénylő alumínium elemek.

Parázslik, mint az égő cigaretta

A kicsi épület nem kicsit kavarta fel a helyi közvéleményt. Poppe szerint hol így, hol úgy, de mindenesetre heteken át beszéltek a helyi dohánybolt új helyszínre költözéséről. Persze a szóbeszéd jelentős mennyiségű ingyen reklámot biztosított az épületnek.

A tervezés során adott volt a berendezett, eredeti trafik alaprajzzal, és az épület funkciójához képest szokatlan, 7 méteres belmagassággal, illetve a tető alatt nyitott terekkel. Izgalmas belső fényhatást keltenek az egyik épülettömb két oldalán helyet kapott nagy üvegfelületek, így a tiszta, modern boltstruktúra visszafogott és funkcionális.

Az építész szerint több dologgal is indokolta a két meredek tetővel ellátott épület ötletét. Részben az épület két blokkja lehetővé teszi a tárolói és vevői funkciók praktikus elválasztását. Másrészről a helyi építési hagyományt követték, természetesen kicsit újraértelmezve.

A szakember, aki a legkülönbözőbb anyagok felhasználásával maga is szeret új területeket meghódítani, a PREFA alumínium homlokzati elemeinek egy speciális, kifejezetten a trafikhoz illő színe mellett döntött. A trafikban kapható cigaretta sötétvöröses izzását szimbolizálja az elemek sötét vörös színe, amely leginkább a nap fényében látható a 420 m2-es burkolaton.

A kivitelezők számára sokszor kihívás az építész elképzelésének megvalósítása. A PREFA burkolatokkal tervezők fantáziáját sok esetben beindítja az anyag sokrétűsége, de gyakran ez kreatív együtt gondolkodást is eredményez. A trafik esetén a helyi bádogos, Stefan Ertl és csapata kifejezetten élvezte a feladatot, amit sokban segített a homogén látványt nyújtó PREFA anyagok kis súlya is. A cég négy szakembere 2 hét alatt burkolta be az épületet az előkorcolt 50-es alumíniumszalagokkal.

www.prefa.hu
 
Ha tetszett a cikk, és szeretne előfizetni magazinunkra, itt teheti meg.

Kapcsolódó cikkek

Új Mexikói Nagykövetség Berlinben

Új Mexikói Nagykövetség Berlinben

Mayák Berlinben.

Interjú Kas Oosterhuis-szal

Interjú Kas Oosterhuis-szal

Kas Oosterhuis-szal Bojár Iván András beszélgetett.

Interjú Ekler Dezsővel

"A nyugatosodás felkészületlenül ért bennünket" - Ekler Dezső építésszel Bojár Iván András beszélget.

Hirdetés