Hirdetés

Elfogadták az Otthon Budapesten programot.

Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön elfogadta Budapest új, hét évre szóló városfejlesztési stratégiáját, az Otthon Budapesten programot. Barnamezős beruházások, kérdőív a lakosságnak és stockholmi példa a főváros előtt.

A stockholmi Diákváros – Fotó: Facebook/Balogh Samu/Holger Ellgaard

A program alapelemeit Balogh Samu, főpolgármesteri kabinetfőnök ismertette a közösségi oldalán: „A stratégia fontos eleme annak a többszáz hektárnyi barnamezős területnek a megújítása, ahol néhány év múlva már megfizethető lakások épülhetnének.

Nemcsak a leginkább rászorulóknak lenne ez segítség, hanem a pályakezdő fiataloktól kezdve a nagyobb lakást kereső kisgyermekes családokon át a munka miatt Budapestre költöző dolgozókig bezárólag mindenkinek könnyebb lenne otthont találni Budapesten.”

Balogh szerint az elmúlt években sok budapesti fejlesztése „inkább szolgálhat elrettentő példaként. Túlépített, túlzsúfolt, túl magas épületek, csupa beton közterületek, kevés zöld, szegényes szolgáltatások, elidegenítő épített környezet.”

Városfejlesztési ideálként egy olyan Budapestet vizionál, ahol „jó élni”, ennek megvalósításához pedig egy kérdőívet is összeállítottak, amelynek eredményeit beépítik a tervezési folyamatba.

Végül egy képet is csatolt egy stockholmi városrészről, ami „egy mintaszerű barnamezős fejlesztés, megújítva Stockholm egykori gázgyárának és a kikötő egy részének területét.

Az új városnegyedben toronyházak helyett emberi léptékű házak épülnek, szomszédságában egy természetvédelmi terület fekszik, aminek a túlsó oldalán egy megfizethető lakhatást biztosító diákváros található.”

A kabinetfőnök odaszúrt egyet a projekt hazai változatának: „Na pont ilyen, és ehhez hasonló fejlesztést kellene létrehoznunk Budapesten is a Diákváros és a Budapesti Nagyerdő létrehozásával a Fudan egyetem campusa helyett.”
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Bécs és Budapest párhuzamos városképei a 20. századból

Bécs és Budapest párhuzamos városképei a 20. századból

A fenti címmel nyílik online kiállítás a Tértár Műhely szervezésében.

Oslo, Los Angeles, Mexikóváros és Budapest közös nyilatkozatban köteleződött el az építőipar fenntarthatóbbá alakítása mellett

Oslo, Los Angeles, Mexikóváros és Budapest közös nyilatkozatban köteleződött el az építőipar fenntarthatóbbá alakítása mellett

A nyilatkozatban a polgármesterek ígéretet tesznek arra, hogy 2030-ig felére csökkentik a városaikban zajló építési tevékenységekkel összefüggésbe hozható üvegházhatású gázok kibocsátását.

Szomorú látványt nyújtanak esténként Budapest kihalt utcái

Szomorú látványt nyújtanak esténként Budapest kihalt utcái

Újbuda kisfilmet készített a szinte utas nélkül közlekedő villamosokról és a nyomasztóan üres utcákról.

Hirdetés