Hirdetés

A Bernabéu-stadion eddig is az egyik leghíresebb volt a világon – és hamarosan megérkezik a 21. századba.

Közzétette a stadionfelújítási terveit a Real Madrid. „Az új Santiago Bernabéu Stadion. A 21. század stadionja” – ezzel a szlogennel mutatta be egy éve a látványterveket a klub hivatalos YouTube csatornája, most pedig újabb részleteket közöltek a felújításról, illetve egy új videót is, amihez ezúttal tényleg nem sokat lehet hozzátenni.

A Real Madrid stadionja a maga műfajában az egyik leghíresebb építmény a világon: az első stadion volt, ahol Eb- és vb-döntőt is rendeztek (1964, 1982), ezen kívül négy Bajnokok Ligája/BEK-döntőnek is otthont adott.

Az 1947-ben átadott létesítmény jelenleg 81 ezer férőhelyes, és bár többször felújították, a nulláról felépített újgenerációs stadionokkal nem veheti fel a versenyt. De ez nem sokáig marad így. Florentino Perez klubelnök – aki maga is az építőiparból érkezett – újabb híreket mondott az átalakításról: a Bernabéu tíz méterrel magasabb lesz, igaz, a befogadóképessége nem változik. Futurisztikus külső burkot kap, és egy mozgatható tetőt, így bármilyen időjárási körülmények között lehet majd benne meccset rendezni. Odabent 360 fokos LED-sáv váltja majd az amúgy ikonikus régi kijelzőt.

Jó hír a rajongóknak, hogy az eredetileg a 2022/2023-as szezon legvégére tervezett átadás várhatóan hamarabb elérkezik, lévén a koronavírus-járvány miatt jelenleg nem rendeznek meccseket, így gyorsabban haladhat az építkezés. Mindenesetre ha majd folytatódik a bajnokság, az sem lesz probléma, elvégre ahogy a felújítást tervező L35 Arquitectos vezető építésze, Tristán López Chicheri elmondta, a munkálatokat úgy tervezték, hogy akár heti két meccs esetén is tudják folytatni.

Rossz hír, hogy a klub az 525 millió eurós költségek mihamarabbi megtérülése érdekében eladná a névhasználati jogot. Attól még nincs kétségünk, hogy a szurkolók továbbra is csak „Bernabéuként” emlegetik majd. 

Tipikus harmadik generációs stadionként a fő funkció mellett szálloda, üzletsor, több étterem, bevásárlóközpont is bekerül az épületbe, bővül a klubmúzeum, a szálloda néhány szobájából pedig a pályára látni majd.

Az L35 célja, hogy „ne csak a 35-40 meccsnapon teljen meg élettel a stadion”, és ennek érdekében nem csak a belső funkciókat bővítik, de rendezik a belvároshoz közeli épület környezetét is: a szomszédos Plaza de los Sagrados Corazones teret elbontják, és a helyén egy hatezer négyzetméteres parkot alakítanak majd ki.

A projektben az L35-tel együttműködik a GMP Architekten, illetve a Ribas&Ribas iroda is.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Elbonthatják Firenze egyik legfontosabb épületét

Elbonthatják Firenze egyik legfontosabb épületét

A Pier Luigi Nervi-tervezte focistadiont, a Fiorentina otthonát.

Ilyen lesz az Everton új stadionja

Ilyen lesz az Everton új stadionja

Egy régi raktárépület és egy ultramodern stadion szerelemgyereke Dan Meis tervei alapján.

Rendhagyó módon ötfős csapat kapta a Csonka Pál érmet

Rendhagyó módon ötfős csapat kapta a Csonka Pál érmet

A Puskás Aréna tervezői kapták a nívós építészeti díjat. 

Nincs találat!

Hirdetés