Kevesebb mint egy hónap maradt a 6. SHARE Budapest konferenciáig. A február 15-ei eseményen többek között a Bánáti + Hartvig Építész Iroda is előad.

A SHARE Budapest konferencián olyan világhírű építészek mellett, mint Etan Kimmel, Lukasz Platkowski, Krzysztof Ingarden, Martin Hristov és Erick van Egeraat, elismert hazai építészek is előadnak, így a Bánáti + Hartvig Építész Iroda alapítói és vezető tervezői is, Bánáti Béla és Hartvig Lajos DLA Ikonikus igények és a fenntarthatóság címmel.
 

A prezentációban két munkájukat mutatják be: a 2019-ben elkészült Kecskemét Campus Oktatási Épületet, mely a XXIII. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj I. díját nyerte el Oktatási kategóriában, valamint 2021-ben átadott saját irodájukat, melyet a 17. Média Építészeti Díja legjobb épületeként ismert el a zsűri.


Kecskemét Campus Oktatási Épület

A campus tervezése során olyan intézmény létrehozása volt az építésztervezők célja, mely funkcióiban előremutató trendet képvisel, ily módon nemcsak a jelen igényeit szolgálja ki, hanem azoknak az elvárásoknak is megfelel, melyek várhatóan intenzíven jelen lesznek az oktatás jövőjében.

 

Fotó: Bujnovszky TamásFotó: Bujnovszky Tamás

 

A környezettudatos kialakítás mellett az innovativitás szembetűnő példája a nagy előadóterem és a tőzsdetojás. Előbbi a változó méretű csoportok praktikus kiszolgálása érdekében szabadon variálható, az utóbbi funkcionalitásában és építészetileg is különlegessége az épületnek: tér a térben. Az épület legfőbb erényeinek egyike a logikus, könnyen kiismerhető, jól átlátható alaprajzi elrendezés. A tervezési koncepcióból adódóan komfortosan használható térrendszer jött létre, ami a használók kiegyensúlyozottságát is elősegíti.

A Kecskemét Campus Oktatási Épülete innovativitása eredményeként megfelel az oktatás 21. században támasztott elvárásainak, ily módon ideális helyszíne a jelen diákjai fejlődésének, kibontakozásának.

 

Fotó: Bujnovszky TamásFotó: Bujnovszky Tamás
 

Bánáti + Hartvig Építész Iroda saját irodaépülete

Az építészek számára alapvetés volt, hogy nem terhelik a környezetet új épülettel, így egy már meglévő, régi épületet hasznosítottak újra, az 1960-as években épült egykori Alba Regia éttermet. A renovációval amellett, hogy az épület megmenekült, a környék épített környezetének nívója is emelkedett.

 

 

A környezetbarát és körforgásos építészet irányelvei fontos szerepet játszottak a munkálatok során. Ez egyebek mellett abban nyilvánult meg, hogy több, bontásra került építőelemet – akár eltérő funkció szerint – visszaépítettek az épületbe. Csak az esztétikum kedvéért semmit nem burkoltak és nem festettek le a tervezők. Ennek megfelelően a bontás során feltárult felületek bontott állapotukban maradtak. Ez a gesztus amellett, hogy kíméli a környezetet, az épület történetébe is betekintést nyújt.

Az újonnan beépített elemek is eredeti formájukat mutatják. A precízen beépített új építőanyagok és a nyers őszinteséget sugalló eredeti elemek együttese egy újfajta, ám koherens esztétikát eredményez.

 


A több mint 25 éve alapított Bánáti + Hartvig Építész Iroda olyan épületeket tervez, amelyek tisztelik környezetüket és emelik annak nívóját, amelyek reagálnak a fejlődő települések jövőbemutató törekvéseire, komfortos és egészséges lakó-, illetve munkakörnyezetet biztosítanak, valamint vonzó helyszínt nyújtanak kulturális és szabadidős tevékenységekhez.
 
Az iroda elkötelezett a fenntartható fejlődés iránt, így arra törekszik, hogy a megbízói igények kielégítése mellett időtálló, környezetbarát és szerethető épületeket hozzanak létre. Portfóliójukban a személyességet igénylő családi házak és a nagy volumenű, komplex beruházások egyaránt megtalálhatók, melyeket magas építészeti minőségben, professzionális folyamat eredményeként terveznek meg.Bánáti Béla

Bánáti Béla

Építész, a Bánáti + Hartvig Építész Iroda egyik alapítója és tulajdonosa.

A Hartvig Lajossal közösen alapított és vezetett cég immár 25 éve meghatározó szereplője a magyarországi építészeti színtérnek. Számos műemléki rekonstrukció, középület, szálloda és ipari épület tervezése kötődik nevéhez, köztük Budapest olyan emblematikus épületei, mint a Drechsler-palota, a Wellisch-palota vagy az Új Nemzeti Galéria tervei, melyet a japán SANAA irodával közösen hozott létre.

Tanulmányai nem zárultak le a Budapesti Műszaki Egyetemen 1985-ben védett diplomájának megszerzésével; folyamatosan képzi magát, 2016-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pszichológiai Intézetének Szoft technológiai szakértő képzését végezte el, majd 2019-ben a KÜRT Akadémia Agilis vezetés képzésén szerzett oklevelet.

A fiatal építészgeneráció képzésével nemcsak vezető tervezőként, hanem egyetemi oktatóként is foglalkozik. 1999 óta oktatója a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Lakóépülettervezési Tanszékének.

Budapest építészetéért irodájában végzett munkája mellett kamarai és tervtanácsi tagként is dolgozik.

2005 óta Budapest V. kerületi kamarai biztosa és tervtanácsi tagja,
2007-2008 között a Kamarai Tervtanács tagja,
2019 óta a Budapesti Építészeti Tervtanács tagja,
2011 óta a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar diplomabizottsági tagja,
2012-től az Ybl Egyesület tagja.

Pályája kezdete óta kiemelten érdeklődik a műemlék épületek, a műemléki környezet és a kortárs építészet kapcsolata, együttélése iránt, ami a VÁTI műemlék irodájából indulva a mai napig kedvelt szakmai területe.Hartvig Lajos DLA

Hartvig Lajos DLA

Építész, a Bánáti + Hartvig Építész Iroda egyik alapítója és tulajdonosa, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Lakóépülettervezési Tanszékének oktatója.

Felsőfokú tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetemen végzete, ahol 1985-ben diplomázott okleveles építészmérnökként. 1992-ben a Magyar Építészkamara Mesteriskolájának XI. ciklusát mester diplomával zárta. DLA fokozatát a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Karán szerezte 2009-ben, disszertációjának címe Analóg, bináris és digitális architektúrák. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pszichológiai Intézetének Mérő László által vezetett Szoft technológiai szaktanácsadó képzését 2016-ban végezte el. 2019-ben a KÜRT Akadémia Agilis vezetés a digitális korban képzésén szerzett oklevelet.

Pályáját 1986-ban a Képcsarnoknál kezdte. Ezt követően, 1986-1989 között a Buváti, majd 1989-1992 között a Materv építészmérnöke. 1992-1994 között az offenbachi Novotny-Mähner Architekten munkatársa.

1996-ban Bánáti Bélával közösen megalapította a Bánáti + Hartvig Építész Irodát, melynek – Bánáti Bélával közösen – máig tulajdonosa, vezető építésze. Építészként számos pályázatot nyert és több szakmai díjban részesült.

2016 óta oktatója a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Lakóépülettervezési Tanszékének.

2006-ban a XV. kerületi Tervtanács tagja,
2007-ben és 2009-ben a XVI. kerületi Tervtanács tagja,
2009-ben a Központi Tervtanács tagja,
majd 2017-ben a VI. kerületi Tervtanács tagja.

Az 1980-as években, egyetemista évei alatt, három éven keresztül vezette a Bercsényi Klub kiállítóteremét. Részt vett az Az avantgard meghal című kiállítás szervezésében, a Bercsényi 28-30 újság szerkesztésében és filmklubok rendezésében.


SHARE Budapest

További információ a konferenciáról az esemény weboldalán és a Facebook eseményben érhető el. A február 15-i rendezvény a Magyar Építész Kamaránál akkreditált és 3 kreditpont kapható érte.

 

Forrás: sajtóanyag
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Itthon jól ismert külföldi sztárelőadója is lesz a SHARE Budapest konferenciának

Itthon jól ismert külföldi sztárelőadója is lesz a SHARE Budapest konferenciának

Erick van Egeraatot budapesti munkái után talán már be sem kell mutatni, mégsem árthat az ismétlés.

Februárban jön a SHARE Budapest

Februárban jön a SHARE Budapest

Folytatjuk a külföldi előadók bemutatását – Martin Hristov, az E-Arch Studio egyik alapítója Várnából érkezik.

Pázmány campus extra - III.

Pázmány campus extra - III.

A Bánáti + Hartvig Építész Iroda és az Arch-Studio tervének mottója: Campus körforgásban.

Hirdetés