Kerámia ihletésű hotel épült Kína porcelánfővárosában.

David Chipperfield 1985-ben, Londonban alapította a saját nevével fémjelzett építészirodáját. A projektek koncepciójára és részleteire kiemelt figyelmet szentelő David Chipperfield Architects azóta shanghaji, berlini és milánói székhellyel is rendelkező, számos elismerést bezsebelő építészvállalkozássá nőtte ki magát. Ezúttal a porcelángyártás több mint 1000 éves Mekkájában, a kínai Jingdezhenben a helyszínhez illeszkedő, kerámia ihletésű hotelt terveztek. A Taoxichuan Hotel belsőépítészetével a Wendy Saunders és Vincent de Graaf által alapított shanghaji Aim Architecture-t bízták meg.

 

 

A Hyatt szállodalánc The Unbond Collection részét képező épületében a kerámia az építészetben, az enteriőrben és a bútorokban is megjelenik. Legszembeötlőbb példája ennek, ahogy a külső fal téglaburkolata „bekúszik” az épületbe és a belsőépítészetben is visszaköszön. A hotel helyiségei egytől egyig a porcelángyártás történetét „visszhangozzák”. Más és más, a kerámiával kapcsolatos jellemzőkkel és gyártási technológiákkal találkozhatunk a különböző terekben. Ilyen például az előcsarnokban található zöld szeladon (hagyományos kínai, jellegzetes színű, mázas cserép), a hálószobák nyugodt agyagszínei, a közösségi terek máz nélküli burkolata, vagy a tárgyalók és bálterem világos színvilága is.

 

 

A tervezés során a David Chipperfield Architects számára a vezérfonál a város porcelánhoz kötődő múltja volt. A déli oldalon lévő hotelkomplexum négy különálló épületből áll, amikben egy négy- és egy ötcsillagos szálloda, illetve egy könnyűszerkezetes, acélvázas rendezvényközpont kapott helyet. Az épületeket a földszintek között húzódó közösségi tér köti össze, ahová a jövőben nyilvános, kültéri eseményeket szerveznek majd.

 

 

A szálloda grandiózus tereit megtöltik a kerámiát éltető megoldások. Kiterjedt épületegyüttese beleolvad, de egyszersmind el is válik „félipari” környezetétől. A Ceramic Art Avenue Taoxichuan mögötti ambíció „nemcsak a meglévő épületek megőrzése és átalakítása volt újrahasznosítási célokból, hanem a városi negyed új épületekkel való kiegészítése is” – hangzik David Chipperfield összegző értékelése a projektről.

 

 

David Chipperfield Architects | Web | Facebook | Instagram
Aim Architecture
 | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: Wallpaper

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hotel Porcelániában

Hotel Porcelániában

Kerámia ihletésű hotel épült Kína porcelánfővárosában.

Befejeződött a berlini Neue Nationalgalerie felújítása

Befejeződött a berlini Neue Nationalgalerie felújítása

A Mies van der Rohe épület felújítását a David Chipperfield Architects végezte.

Kínában lassan visszatérnek irodáikba az építészek

Kínában lassan visszatérnek irodáikba az építészek

A járvány növelte a dolgozók közötti összefonódást és a szolidaritást.

Hirdetés