Hirdetés

Holcim - Lábatlan - Tudásközpont

Helyére került a Lábatlani Cementgyári Emlékház és Tudásközpont alapköve.

Hirdetés

Hosszú előkészítés után a 145 éves cementgyár történetét bemutató épület alapkövét a mai napon helyezték el ünnepélyes keretek között Lábatlanon. Az eseményen Richard Skene, a Holcim Észak-Duna Régió vezérigazgatója valamint Dinnyés István is megemlékezett a gyár és a város példaértékű összefonódásáról.
 
Az utókor számára készített kapszulába a következő tárgyak kerültek:
•    az utolsó Lábatlanon gyártott klinker
•    a 24 óra 2015. május 4-ei lapszáma
•    az Emlékház alaprajza és teljes tervdokumentációja
•    A Lábatlani cement titka című könyv
•    A gyárzáró rendezvényen készült film
•    Lábatlant bemutató film és diaporáma
•    Az alapkőletétel során megjelent vendégek névsora  
•    és egy üzenet az utókornak

Az Emlékház létrehozása igazi összefogással jön létre, egyszerre szívügye Lábatlan városának, aki a helyet biztosítja, a Holcimnak, mint tulajdonosnak és építőnek, egykori munkatársainak, akik évek óta őrizgetett emlékeiket ajánlották fel és számos civilszervezetnek, magánszemélynek.
Az épület a tervek szerint október végéig elkészül és novemberben már látogatható lesz a kiállítás, mely bemutatja az üzem történetét, a cementgyártás munkafolyamatait, valamint a gyárhoz generációkon át kötődő munkatársakat. 

Richard Skene beszédében elmondta: „habár nem ezt az alapkövet szerettem volna lerakni, hanem az új cementgyárét 2008-ban, ez az Emlékház legyen az összekötő  kapocs a többgenerációs hagyomány és a következő generáció jövője között.”

Dinnyés István polgármester beszédében kiemelte, hogy  számára „a Tudásközpont  azért is rendkívül fontos,  mert Lábatlan egyik bölcsője a hazai cementgyártásnak, és ország legfontosabb épületei az itt készült, magas minőségű cementből készültek.”

A környezettudatos épület terveit az Intramuros Kft, készítette, a kivitelezést a Fischer-Bau Építőipari Kft., míg a kiállítás tervezését és kivitelezését az Ogusrent Kft. végzi. 

A kiállítás anyagát évek alatt gyűjtötték össze, egykori munkatársak, civil szervezetek járultak hozzá fotókkal, szerszámokkal, térképekkel. Az ország távoli településeiről is érkeztek korabeli filmek és tárgyi felajánlások. Az Emlékház helyet biztosít egy helyi néprajzi gyűjteménynek is, emellett közösségi térként is funkcionál majd, ahol kisebb egyesületi gyűlések vagy előadások is tarthatók. 
Az épület kétszázötven négyzetméter hasznos alapterülettel rendelkezik. Felépítésének és kialakításának költségét a Holcim fedezi, megnyitáskor pedig átadja a Lábatlani Önkormányzatnak.

szöveg:sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A hétvége egyértelműen a Bauhausról fog szólni

A hétvége egyértelműen a Bauhausról fog szólni

Május 4. és 5. között a százéves Bauhaus az idei Budapest100 fő témája, de a Magyar Nemzeti Galériában is a jubileum köré szervezik a szombati programokat. 

Mintatervek készülnek az építészeti hagyományok megőrzéséért

Mintatervek készülnek az építészeti hagyományok megőrzéséért

Az online katalógus az építkezni vágyó családokat segíti majd.

Mozdony a Fővámpalotában

Mozdony a Fővámpalotában

145 éves a Corvinus régi épülete.

Hirdetés