Hirdetés

Kókai András diplomamunkája

Kókai András, a MOME Formatervező Tanszék hallgatója diplomamunkájában egy olyan rendszert dolgozott ki, melynek köszönhetően egy térben több hallgató egymástól eltérő zeneszámokat is hallgathat, vagy akár hallgathatják ugyanazt is, de külön-külön, a külvilágot kizárva. Az aura adaptív hangrendszer egy új akusztikai technológia segítségével reflektál napjaink zenehallgatási szokásaira.

Na de hogy működik?
A beépített ultrahang hangszórók egyesével történő vezérléssel egy-egy személyre irányíthatók, ezáltal külön hangtereket létrehozva. Ebben a fókuszált üzemmódban a gyűrű függőlegesen áll.

A hallgatókat akár mozgásuk közben is képes követni a hangterük, melyet a visszaverődő ultrahanghullámok alapján számol ki a rendszer.

Átállítva, vízszintes pozícióban a kifelé fordított hangszórósor lép működésbe, vagyis az adott térben tartózkodó összes személy ugyanazt a zenét hallhatja. A gyűrű ezen mozgása nemcsak a különböző akusztikai működéseket teszi lehetővé, de vizuálisan is kommunikálja a hangok irányát. 

Hangrendszer vagy fejhallgató?
"A formaalkotás során fontosnak tartottam, hogy az új használati lehetőségek egy új zenelejátszó tárgykaraktert tegyenek indokolttá, átmenetet létrehozva ezzel a hangrendszerek és fejhallgatók világa között. Az elsőre szokatlan hatású tóruszból kialakított forma a technológiai innovációt emeli ki, és egyben a fő karakterét is megadja a tárgynak" - mondja Kókai.

Az alábbi videóban részletesen is bemutatja az aurát annak tervezője. Igazán izgalmas az eszköz működése, kattints a részletekért!

Témavezető: Koós Pál DLA
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A bácsborsodi festő, aki Chicagóban talált otthonra

A bácsborsodi festő, aki Chicagóban talált otthonra

Moholy-Nagy László életművének dokumentációját a MOME-nek adományozta Passuth Krisztina művészettörténész.

Fujimoto a Brain Barban

Fujimoto a Brain Barban

A Magyar Zene Háza tervezője a jövő városairól beszélget a MOME, az ITM és a Bolt egy-egy vezetőjével.

Rekordnagyságú LEGO mozaikot alkottak a MOME-n

Rekordnagyságú LEGO mozaikot alkottak a MOME-n

A 4,6 x 2,3 méteres gigaalkotás a LEGO Hungária és a MOME közös pályázatának győztes pályamunkájából készült.

Nincs találat!

Hirdetés