Hirdetés

Kókai András diplomamunkája

Kókai András, a MOME Formatervező Tanszék hallgatója diplomamunkájában egy olyan rendszert dolgozott ki, melynek köszönhetően egy térben több hallgató egymástól eltérő zeneszámokat is hallgathat, vagy akár hallgathatják ugyanazt is, de külön-külön, a külvilágot kizárva. Az aura adaptív hangrendszer egy új akusztikai technológia segítségével reflektál napjaink zenehallgatási szokásaira.

Na de hogy működik?
A beépített ultrahang hangszórók egyesével történő vezérléssel egy-egy személyre irányíthatók, ezáltal külön hangtereket létrehozva. Ebben a fókuszált üzemmódban a gyűrű függőlegesen áll.

A hallgatókat akár mozgásuk közben is képes követni a hangterük, melyet a visszaverődő ultrahanghullámok alapján számol ki a rendszer.

Átállítva, vízszintes pozícióban a kifelé fordított hangszórósor lép működésbe, vagyis az adott térben tartózkodó összes személy ugyanazt a zenét hallhatja. A gyűrű ezen mozgása nemcsak a különböző akusztikai működéseket teszi lehetővé, de vizuálisan is kommunikálja a hangok irányát. 

Hangrendszer vagy fejhallgató?
"A formaalkotás során fontosnak tartottam, hogy az új használati lehetőségek egy új zenelejátszó tárgykaraktert tegyenek indokolttá, átmenetet létrehozva ezzel a hangrendszerek és fejhallgatók világa között. Az elsőre szokatlan hatású tóruszból kialakított forma a technológiai innovációt emeli ki, és egyben a fő karakterét is megadja a tárgynak" - mondja Kókai.

Az alábbi videóban részletesen is bemutatja az aurát annak tervezője. Igazán izgalmas az eszköz működése, kattints a részletekért!

Témavezető: Koós Pál DLA
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

CREATING FUTURES NOW! – Zuzanna Skalska trendkutató újra Budapesten!

CREATING FUTURES NOW! – Zuzanna Skalska trendkutató újra Budapesten!

10 év után újra személyesen találkozhatunk Budapesten a lenyűgöző trendkutatóval, Zuzanna Skalska-val, a MOME spekulatív design tematikájú Design Hetes programsorozatának keretében!

A jövő anyagai | MOME

A jövő anyagai | MOME

Konferencia a jövő innovatív anyagairól a MOME-n.

Design egy kihívásokkal teli jövőhöz

Design egy kihívásokkal teli jövőhöz

Challenging Futures – Kiállítás a MOME Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíjának nyertes munkáiból.

Hirdetés